dziwny dźwięk w kabinie - video
Moderator: Kosiarz
dziwny dźwięk w kabinie - video
Witam. Od początku posiadania patrolka y60 mam w kabinie dziwny dobiegający z bagażnika po stronie wlewu paliwa. Wszystko juz miałem z tapicerki podemontowane, a źródła dźwieku nie mogę zlokalizować. Pojawia się przy prędkości 70km/h i zanika po przekroczeniu 80km/h. Bywa też tak, że ten hałas sie nie pojawia ale to baaaardzo rzadko. Podłogę bagażnika też juz sprawdzałem, są peknięcia ale to nie to. Nie są to też zawiasy drzwi. Hałas jest bardzo głośny i brzmi jak drganie właśnie pękniętej blachy. Wszystko pokaże krótki filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=ZZ-6rmw02LI
https://www.youtube.com/watch?v=ZZ-6rmw02LI
Patrol GR Y60 2xARB, snorkel Safari, Kenda 33" MT, OME/Bilstein, zderzaki, wyciągara, Raptor
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Re: dziwny dźwięk w kabinie - video
Mocowanie budy sprawdzałeś ?
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Jak wrzucisz kogoś do bagażnika to nie zlokalizuje tego dźwięku precyzyjniej? Nie zmniejszy się jak się zaprze albo rozeprze blachy gdzieś w jakąś stronę? Mocowanie zbiornika, osłony blaszanej, rury wlewu, jakieś telepiące się amortyzatory?
Sam szukałem ze dwa miesiące stukania, prawy przód... sprawdzony środek drzwi, zawiasy, zrobione zawiasy maski, zamek maski, odboje, wszystko pod deską rozdzielczą... i cały czas wnerw że coś stuka. Finalnie okazało się, że po zdjęciu nadkola ukazało się spawane łączenie blach w okolicach słupka, które dopiero po podważeniu śrubokrętem ujawniło słabość...
Sam szukałem ze dwa miesiące stukania, prawy przód... sprawdzony środek drzwi, zawiasy, zrobione zawiasy maski, zamek maski, odboje, wszystko pod deską rozdzielczą... i cały czas wnerw że coś stuka. Finalnie okazało się, że po zdjęciu nadkola ukazało się spawane łączenie blach w okolicach słupka, które dopiero po podważeniu śrubokrętem ujawniło słabość...
ostatnio podokręcane wszystko było, jedynie z przodu przez gumy mam jakis luz ale tu akurat tylko coś czasem stuknie.
W bagażniku spędziłem wiele kilometrów i co bym nie robił, dźwięk nie reaguje na moje poczynania, a nawet tylne drzwi otwierałem, zapierałem sie o szyby itd. Jedyne co zauważyłem to w Zakopanem jak w bagazniku narty woziłem - dźwieku nie było
a narty też oparte były o szybę. Z tym spawaniem blach to u mnie też mogło by coś mieć wspólnego...
W bagażniku spędziłem wiele kilometrów i co bym nie robił, dźwięk nie reaguje na moje poczynania, a nawet tylne drzwi otwierałem, zapierałem sie o szyby itd. Jedyne co zauważyłem to w Zakopanem jak w bagazniku narty woziłem - dźwieku nie było

Patrol GR Y60 2xARB, snorkel Safari, Kenda 33" MT, OME/Bilstein, zderzaki, wyciągara, Raptor
a może uszczelka szyby gdzieś skrzypi 

Jest
Terrano 1 2,4b+lpg 1988r
Łopel vectra 1,8b+lpg 1995r
Terrano 1 2,4b+lpg 1988r
Łopel vectra 1,8b+lpg 1995r
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.
To pod spodem szukać? Cały czas tak było, czy się zaczęło po jakiś pracach i można skojarzyć co było robione? Dźwięk występuje zawsze, czy czasami? Moje spawy czasami się pojawiały czasami nie, co tylko podnosiło ciśnienie - myślałem, że już znalazłem a po 2 dniach stuk, stuk
Co z tymi nartami? Jak znikło skrzypienie idź w tym kierunku.
Te spawy to był jeden oryginalny zgrzew, z jakiegoś powodu naspawany, pęknięcie wokół spawu niewidoczne na 1 rzut oka, a stukało jak niedomknięte drzwi na dziurach...
EDIT:
Albo od razu kup Patrola K, zanim @Patryk przeczyta

Te spawy to był jeden oryginalny zgrzew, z jakiegoś powodu naspawany, pęknięcie wokół spawu niewidoczne na 1 rzut oka, a stukało jak niedomknięte drzwi na dziurach...
EDIT:

- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Nie zdążyTakayuki pisze: EDIT:

Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Zawsze z wyjątkami... czasami jakby temperatura na zewnątrz pomagała i to różnie, i ta wysoka i ta poniżej zera.Takayuki pisze:Dźwięk występuje zawsze, czy czasami?
Że niby narty wozić cały rok?Takayuki pisze:Co z tymi nartami? Jak znikło skrzypienie idź w tym kierunku.