alternator do y61 2.8 tdi - autoryzowany serwis gdzie?

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
Dagobert
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

alternator do y61 2.8 tdi - autoryzowany serwis gdzie?

Post autor: Dagobert » wt wrz 17, 2013 9:30 pm

Witam,

Znacznego podwyższenia mojego ciśnienia dokonał dzisiaj kolejny (trzeci) alternator który rozwalił się na przełomie 3 miesięcy. Zwracam się więc z pytaniem do was jak sobie radzicie z alternatorami kiedy padają w patrolach?
Moja dotąd strategia to była wymiana alternatora na regenerowany. Nie za bardzo się sprawdza bo wydaje mi się że naprawiają je na szybko na marnych częściach i mogą się popsuć za chwilę.
Znacie może jakiś autoryzowany zakład który specjalizuje się w alternatorach z patroli?
Alternatory są z Mitsubishi Electric Corporation i serwis który to robi powinien mieć autoryzację z Mitsubishi.
Jak robiłem pompę paliwa Zexela do parcha to też Panowie pompiarze Heńki z Koziejwólki mi to robili kilka razy aż się zreflektowałem i wysłałem do autoryzowanego serwisu Zexela pod Lublinem i pompa jak nowa śmiga. Tak więc metodą dedukcji zakładam że taka autoryzowana firma przez Mitsubishi dla alternatorów też powinna istnieć. Ktoś coś wie w temacie albo ma jakąś efektywną strategie radzenia sobie z psującym się alternatorem?

Pozdrawiam,
Paweł
y61, 2.8, CD STT 35", lift 3", 2 x diff lock, 2x winch

Awatar użytkownika
vandall_jr

Re: alternator do y61 2.8 tdi - autoryzowany serwis gdzie?

Post autor: vandall_jr » wt wrz 17, 2013 9:36 pm

A wiesz kolego co Ci tak pada w tych alternatorach ?? łożyska, komutator, wirnik ?? regeneracja zawsze się sprawdza lecz mus jest zaznaczyć że chcesz łożyska KOYO, dobre japońskie szczoty i po sprawie :)
BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL

Awatar użytkownika
N2O

Post autor: N2O » wt wrz 17, 2013 9:39 pm

Z alternatorami to jest jakaś loteria - u mnie najdłużej wytrzymał taki niewiadomego pochodzenia - kilka lat topienia bez żadnej awarii.
:)21
RR 2.5 DSE, Nissan Patrol 160 SD33T, Suzi LJ80
GG: 3215824
http://picasaweb.google.com/paweldabster

Ingrid

Post autor: Ingrid » wt wrz 17, 2013 9:47 pm

Ja robiłem do y61 2.8 sobie i klienteli w elektrostarcie na ul.Karczewskiej... topię, i chodzi idealnie.

ramzes

Post autor: ramzes » wt wrz 17, 2013 11:06 pm

jak chcesz miec dobrze zrobione nie drogo i na dlugo to na wilanowie jest specjalny zaklad w tym temacie
:)2 ew. kontakt na pw moge podeslac - niejeden alternator w GRze bym tam robiony i chodza do dzis bez reklamacji
era Hdi :)21

BYŁ-> Samurai, Y60 ..

Awatar użytkownika
OldAdler

Post autor: OldAdler » śr wrz 18, 2013 9:22 am

Ja swoj alternator dalem do jednego "fachowca" znanego w miescie, ten wymienil mi jedno lozysko i poddal sie, jak nie mogl dokupic regulator napiecia wedlug katalogu.
Dalem do garazowego fachowca, ten garazowy wymienil jeszcze dwa lozyska, bo wczesniejszy nie stwierdzil ich zuzycia i wstawil zewnetrzny inny regulator napiecia. Alternator pracuje do dzis.
Moim zdaniem to kwestia wiedzy i checi tego co naprawia.

Awatar użytkownika
martii
Kontaktowanie:

Post autor: martii » śr wrz 18, 2013 9:49 am

ale co to za kosmiczna technologia w tym altku, w swoich parchach naprawialem 2 sam
lozyska, szczoty i w jednym regulator i lataja bez problema
GR Y60 RD28T+I
GR Y60 Long RD28T
CRX Del Sol
VW Derby 78 2,016VT
http://www.4x4.szczecin.pl/

Awatar użytkownika
Dagobert
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Dagobert » śr wrz 18, 2013 10:00 pm

vandall_jr pisze:A wiesz kolego co Ci tak pada w tych alternatorach ?? łożyska, komutator, wirnik ?? regeneracja zawsze się sprawdza lecz mus jest zaznaczyć że chcesz łożyska KOYO, dobre japońskie szczoty i po sprawie :)
Witam,

Po pogadaniu z ludźmi, obwąchaniu tematu zdaje się że taka właśnie strategia będzie właściwa. Czyli chyba jednak sensowny Pan Henio co sam naprawia i który może zrobić to na dobrych częściach. Tylko Panie skąd te części dobre wziąć? Wszystko na rynku to chińszczyzna...

Druga sprawa to użytkowanie. Wydaje się że głębokie błoto jednak alternatorowi nie służy. Woda jeszcze ujdzie ale breja skraca mu życie bardzo ostro. Przy okazji powstała kwestia przeniesienia alternatora wyżej pod maskę... kur... niekończący się remont..

Pozdrawiam,
Paweł
y61, 2.8, CD STT 35", lift 3", 2 x diff lock, 2x winch

ramzes

Post autor: ramzes » śr wrz 18, 2013 10:02 pm

zawsze mozesz wrzucić opony 40" - zawsze to pare cm wyżej choć wtedy zalecana zmiana silnika na V8
a to kolejny progres w niekonczacej sie przebudowie wtedy .. :)21
era Hdi :)21

BYŁ-> Samurai, Y60 ..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”