hamulce, niesprawnosc?
Moderator: Kosiarz
hamulce, niesprawnosc?
Mam problem, w benzynowym Nissanie zmienilem klocki hamulcowe z przodu i ...
uciekly hamulce.
Tzn. "pedal"/dzwignia hamulca wpada na zalaczonym silniku na dol, cos tam hamuje, ale to nie jest to.
Na wylaczonym silniku pedal jest wysoko, tak jak powinno byc.
Wiec... kilkukrotnie odpowietrzone hamulce, nie ma powietrza w ukladzie... i nic nie pomaga, zatem co to moze byc?
uciekly hamulce.
Tzn. "pedal"/dzwignia hamulca wpada na zalaczonym silniku na dol, cos tam hamuje, ale to nie jest to.
Na wylaczonym silniku pedal jest wysoko, tak jak powinno byc.
Wiec... kilkukrotnie odpowietrzone hamulce, nie ma powietrza w ukladzie... i nic nie pomaga, zatem co to moze byc?
Re: hamulce, niesprawnosc?
Dotrą się klocki i problem zniknie.

a nie jest to problem pompy, serwa?
Jakiej firmy klocki założyłeś?
Kiedyś też z tym walczyłem, ustąpiło samo jak się dobrze klocki dotarły.
Kiedyś też z tym walczyłem, ustąpiło samo jak się dobrze klocki dotarły.
kuzwa: hart, czy cos podobnego, ale:
wyczytalem cos w necie "a winną okazała się być pompa hamulcowa przepuszczająca płyn między sekcjami. Grubsze tarcze i klocki zmieniły jej warunki pracy i prawdopodobnie to było przyczyną jej padu. "
wyczytalem cos w necie "a winną okazała się być pompa hamulcowa przepuszczająca płyn między sekcjami. Grubsze tarcze i klocki zmieniły jej warunki pracy i prawdopodobnie to było przyczyną jej padu. "
Przejedź ze 300km, dopiero potem myśl o tym.
Przyjrzyj się czy zaciski nie zaczynają się robić mokre, przy wymianie klocków cofa się tłoczek który mógł mieć wżery i przepuszcza płyn, dopiero później sprawdź pompę, bo ta pracuje tak samo przy nowych jak i zużytych klockach.
Jest
Terrano 1 2,4b+lpg 1988r
Łopel vectra 1,8b+lpg 1995r
Terrano 1 2,4b+lpg 1988r
Łopel vectra 1,8b+lpg 1995r
zaciski suche, nie puszczaja
A czy przy cofaniu klocków odkręciłeś odpowietrznik, czy też przepchałeś płyn przez pompę nazad? Jak przepchałeś, to być może się ułoży, a być może nie. Raczej nie 
Jeżeli nie przetaczałeś tarcz, to hebel powinien być poprawny dość szybko.
Zakładam, że odpowietrzone poprawnie.

Jeżeli nie przetaczałeś tarcz, to hebel powinien być poprawny dość szybko.
Zakładam, że odpowietrzone poprawnie.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
- LSD
-
- Kontaktowanie:
OldAdler pisze:Mam problem, w benzynowym Nissanie zmienilem klocki hamulcowe z przodu i ...
Benzynowy Nissan - Czy chodzi o Patrola 4,2 EFI? Wymieniałeś też tarcze?
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
tarcze nie byly wymieniane,
jeszcze profilaktycznie sprobuje sprawdzic i odpowietrzyc tyl - niby nie ma potrzeby, ale warto - potem diagnoza dalsza
jeszcze profilaktycznie sprobuje sprawdzic i odpowietrzyc tyl - niby nie ma potrzeby, ale warto - potem diagnoza dalsza
Jeszcze sprawdź czy te gówniane klocki nie uginają się czasem jak gąbka.

Jest jeszcze taka opcja, że ranty na tarczy są jebuckie
I wtedy klocek nie będzie heblował, choćby był najlepsiejszy 

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Kiedyś kupiłem takie gumowe mintex'y do patrola - chyba jakieś podrabiane musiały być.
Wcale nie hamowało.

Wcale nie hamowało.

Kiedys w autach Dacia montowali klocki z "drewna", czyli jakies mieszaniny drzewa, sklejka?
I klient mieszkal w gorach, szybko starl te klocki.
Tarcze sa bardzo ladne, bez rantu.
Sprawdzalem z tylu czy przewody sa zapowietrzone - nie sa...
I klient mieszkal w gorach, szybko starl te klocki.
Tarcze sa bardzo ladne, bez rantu.
Sprawdzalem z tylu czy przewody sa zapowietrzone - nie sa...
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Jak nie ubywa płynu, to tylko może być zapowietrzenie.
Napisz o jakie auto chodzi konkretnie. W Patrolu przy odpowietrzaniu trzeba pamiętać między innymi o korektorze siły hamowania.
Napisz o jakie auto chodzi konkretnie. W Patrolu przy odpowietrzaniu trzeba pamiętać między innymi o korektorze siły hamowania.
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Może pompa puszcza na sekcji i nie wytwarza wystarczającego ciśnienia, lub podczas odpowietrzania tłok pompy nie cofa się do końca i nigdy nie da się dobrze odpowietrzyć, spróbuj ręką unieść pedał hamulowulca przed pompowaniem i powtórz tą czynność ze trzy razy.
PATROL K160 SD33T Krótki - 2szt
PATROL Y61 RD28Ti Krótki - sprzedany
PATROL Y61 TD42T LONG
PATROL Y61 RD28Ti Krótki - sprzedany
PATROL Y61 TD42T LONG
Możliwość , że przy wymianie klocków padła niespodziewanie pompa jest oczywiście możliwa choć mało prawdopodobna.
Może faktycznie klocki gówniane bądź tłoczek pracując w innym miejscu gdzieś haczy, albo prowadnice mają luz i sztorcują
Cza obadać zaciski, bądź zmienić klocki.
Może faktycznie klocki gówniane bądź tłoczek pracując w innym miejscu gdzieś haczy, albo prowadnice mają luz i sztorcują

Cza obadać zaciski, bądź zmienić klocki.
W160
PajeroLong SS
PajeroLong SS
u mnie tak dokładnie było ale po wymianie klocków i płynu. Gumowy tłoczek w pompie się wyszczerbił i popuszczała, raz ja popuścilem przy hamowaniu.pojara90 pisze:Możliwość , że przy wymianie klocków padła niespodziewanie pompa jest oczywiście możliwa choć mało prawdopodobna.
zestaw naprawczy ze sklepiku daje rade. przy okazji doprowadziłem cały układ do perfekcji ( bo pompę sprawdziłem oczywiście na koncu )
Y60 TD42 pojechał do ludzi