Star 660
Moderator: Pasza
-
-
Star 660
Ile spala star 660 na oryginalnym benzynowym silniku w przeliczenie nie na km tylko na godzine?
W ogóle ten silnik trwały jest czy wiecznie awaryjny?
W ogóle ten silnik trwały jest czy wiecznie awaryjny?
-
- jestem tu nowy...
Re: Star 660
ojciec ma na na starze dzwig i na go dzine spokojnej pracy pali 5,6 litrow PB jak chce sie szybciej popracowac to spalanie rosnie do 8,9 litrow ale auto stoi w miescu a silnik jest pod obciazenie pracy dzwigu.. Dzwig jest u nas 5 lat i sinik mial tylko wymieniony olej i plyn chłodniczy i pradnice. A tak to tylko paliwo i do roboty 

eh, jego problemem wcale nie jest zuzycie paliwa, tylko na dzisiejsze warunki dramatyczna słabowitość. Ten silnik to fajnie na niskich obrotach pracuje, ale słabe to jest jak ...... W ulicznej wersji 29 było denne ale powiedzmy ze jechało, ale w 6x6 juz ledwie zipie. I jeszcze zmiana poziomu paliwa przy zjazdach (zalewa) i podjazdach (brakuje) . Jakoś idiotycznie nic z tym konstruktorzy nie zrobili, ja w moim kiedys dołożyłem flanszę i o 90 st przestawiłem, po asfalcie mialo to jezdzic z dzwigiem bramowym więc nie groziło że na trawersach coś si bedzie krzaczyc. Oczywiście możesz zmienic silnik albo np gaźnik na jakiś inny.
Ja przygotowywałem jakiegoś diesla, ale w sumie wrzuciłem wszystkie graty na pake i sprzedałem.
Jako zabawkę na zloty militarne fajna rzecz, do pracy na dizisejsze warunki z oryginalnym silnikiem sie nie nadaje.
Ja przygotowywałem jakiegoś diesla, ale w sumie wrzuciłem wszystkie graty na pake i sprzedałem.
Jako zabawkę na zloty militarne fajna rzecz, do pracy na dizisejsze warunki z oryginalnym silnikiem sie nie nadaje.
Praca na warsztacie jest zdrowa. Spaceruje się w poszukiwaniu narzędzi które przed chwilą tu były...
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
zakontraktowałem się na szofera tego lata na takie hawno, na jakiś event militarny...dżizassss...prędkość maksymalna 60...nie ma takiej ilości zielska którą trzeba by zjarać by tym pracować...
#noichuj
No zgadza się - to jeden z tych pojazdów który wymaga hippisowskiej mentalności "kocham cie bracie" żeby się tym poruszać.
relax.....
relax....
Czad nie ?
relax.....
relax....
Czad nie ?

Praca na warsztacie jest zdrowa. Spaceruje się w poszukiwaniu narzędzi które przed chwilą tu były...
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
http://www.youtube.com/watch?v=CwNPUgvW ... ature=plcp
W trasie spalał mi ok 30l gazu
a w terenie przy maksymalnym wysiłku ok 15l/h jak go męczysz na redukcji
PS. jest to filmik z wycieczki 660tką z okolic Śląska do Nowicy 330km w 8h
W trasie spalał mi ok 30l gazu

Jeżeli wszystko jest pod kontrolą to znaczy że jedziesz zbyt wolno...
.....Panie Czesławie Jarząbku, Pan to sie czepia wszystkiego, przecież to autko jest całkiem spoko na warunki wojenne 

UniformBravo40
Volvo 855 tdi
Volvo 855 tdi
- dziczek
-
a to twoje sprzęty...rallymike pisze:http://www.youtube.com/watch?v=CwNPUgvW ... ature=plcp
W trasie spalał mi ok 30l gazua w terenie przy maksymalnym wysiłku ok 15l/h jak go męczysz na redukcji

Pajero Classic
VW BUS ('72)-odpoczywa
ZRX 1100
VW BUS ('72)-odpoczywa
ZRX 1100
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
nie chciłbym jechać na wojnę starem 66. właśnie przyjechałem z holandii wojennym iveco.
nim też bym już nie chciał na wojnę jechać.
w sensie gdybym miał iść piechotą to wolałbym jechać.
ale żeby jaja urywało z zachwytu to nie powiem

#noichuj
- dziczek
-
kumpel kiedyś miał UAZA z PERKINSEM, że zrywał wszystkie poduszki przykręcili silnik do ramy bez...czesław&jarząbek pisze:nie chciłbym jechać na wojnę starem 66. właśnie przyjechałem z holandii wojennym iveco.

Pajero Classic
VW BUS ('72)-odpoczywa
ZRX 1100
VW BUS ('72)-odpoczywa
ZRX 1100
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
kiedyś żeby sie nie gnieść w kabinie c360 postanowiłem pojechać na przyczepie z drewnem...
nigdy
ale to karwa nigdy więcej nie przyszedł mi do głowy równie ujowy pomysł.
wyskoczyłem w biegu na jakiejś jamie i poszedłem piechotą.

nigdy
ale to karwa nigdy więcej nie przyszedł mi do głowy równie ujowy pomysł.
wyskoczyłem w biegu na jakiejś jamie i poszedłem piechotą.

#noichuj
Raz zrobiłem to samo podczas zwózki drewna. Jaja mi obiło strasznie 

Chyba jacyś jesteście tacy... miętcy 

- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
karwa...misiaczku...
jak tylko skołuję gdzieś traktor i przyczepę z odpowiednio wydupconymi bolcami oraz obrotnica to cie zaproszę na...joyride
jak tylko skołuję gdzieś traktor i przyczepę z odpowiednio wydupconymi bolcami oraz obrotnica to cie zaproszę na...joyride

#noichuj
- dziczek
-
w Bornem postanowiłem przejechac sie PTSem.... Karwa!! Co mnie podkusiło..
Czy tego sprzętu i tego kierowcy używali do torturowania jeńców..
Widziałem ryczące w niebogłosy rodzeństwo naprzeciw mnie, chłopak krzyczał: Będę grzeczny, tylko niech to się zatrzyma..

Pajero Classic
VW BUS ('72)-odpoczywa
ZRX 1100
VW BUS ('72)-odpoczywa
ZRX 1100
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Kaśka Diesiel mojego kumpla niedalekiego wręcz sąsiada, obecnie powstaje jej druga wersjaa to twoje sprzęty...I kaśka diesel też??

Jeżeli wszystko jest pod kontrolą to znaczy że jedziesz zbyt wolno...
ale babcia ok.70/80lat powiedziała że to była jej "najwspanialsza jazda".dziczek pisze:w Bornem postanowiłem przejechac sie PTSem.... Karwa!! Co mnie podkusiło..Czy tego sprzętu i tego kierowcy używali do torturowania jeńców..
Widziałem ryczące w niebogłosy rodzeństwo naprzeciw mnie, chłopak krzyczał: Będę grzeczny, tylko niech to się zatrzyma..
![]()
![]()
Czy ktoś z Was dysponuje może katalogiem części do Stara 66/660? Potrzebuję sprawdzić jedną, istotną dla mnie rzecz.
Gaz 69M (E) 1972r.
Zastanawiam się nad zamianą skrzyni biegów orginalnego silnika Stara 660 na bardziej cywilizowaną .Może ktoś już to przerabiał np. ze Stara 266 w samochodzie po przeróbkach.(Wymiana silnika wykluczona)