Witam ponownie
Zadowolony myślałem że nic mnie nie spotka a tu porażka...
Posiadam IVeco 4x4 z blokadą centralnego mechanizmu oraz tyłu i pojawił się dziś problem...
Mianowicie zakopałem się jednym kołem, przód na twardym,prawe tylne zakopane, lewe zero ruchu.
załączyłem blokadę centralnego (z tego co mi tu Kamel tłumaczył to powinna ciągnąć jedna strona plus jedno koło z drugiej czyli w tym przypadku chyba przód plus to które się zakopało) i zero reakcji, cały czas mieli jedno koło, załączyłem tył do tego i również zero reakcji.
Kontrolki od blokad nie świecą ciągle tylko migają, wyłaczyć się tych kontrolek nie da poprzez przycisk, jedynie zgaszenie i odpalenie samochodu daje efekt że nic nie mruga.
Podejrzewam że coś się zapiekło bo zapewne nie było to intensywnie używane.
Jakieś rady,porady co sprawdzić i w jaki sposób mile widziane.
Pozdrawiam
Iveco 55s18 po raz kolejny, blokada mostu nie działa :/
Moderator: Pasza
-
- jestem tu nowy...
Re: Iveco 55s18 po raz kolejny, blokada mostu nie działa :/
może komuś się na przyszłość przyda, w IVECO jest sterowanie elektrozaworami , uszkodzony był czujnik ciśnienia oleju w sterowaniu blokadami (po zwarciu na "krótko" wsio działało, po wyczyszczeniu również działa)
Zablokowanie centralnego dyferencjału spowoduje, że rozkład momentów między przodem i tyłem będzie taki sam. W skrajnym przypadku na jedno koło w moście przednim i na jedno koło w moście tylnym. Strony (lewa/prawa) dowolnie.donwaldasiek pisze:(...)powinna ciągnąć jedna strona plus jedno koło z drugiej czyli w tym przypadku chyba przód plus to które się zakopało(...)
Dopiero zablokowanie dyferencjałów w obu mostach łącznie z międzyosiowym spowoduje, że wszystkie 4 koła będą ciągnęły "tak samo".
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Organy nieuzywane zanikaja
Dobrze ze udalo sie to tak szybko zdiagnozowac i naprawic.

Dobrze ze udalo sie to tak szybko zdiagnozowac i naprawic.
FORTITUDINE VINCIMUS