Iveco 4x4 blokada przedniego mostu montaż koszty

ciężarówki 4x4 i więcej..

Moderator: Pasza

waldasiek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Iveco 4x4 blokada przedniego mostu montaż koszty

Post autor: waldasiek » sob maja 10, 2014 8:22 pm

Witam ponownie

Pytanie do zorientowanych

Iveco 55s18w z blokadą centralnego i tylnego mechanizmu poddało się w cięższym terenie jak przednie koło mieliło w miejscu i był problem z wygrzebaniem się ...zabrakło blokady przodu :(

Pisałem do wielu firm i niestety zero odzewu odnośnie montażu takiej "zabawki"

Mam układ sterowany hydraulicznie (elektrozawory puszczające ciśnienie na każdą z blokad osobno, trzeba zamontować do istniejącego obiegu elektrozawór i poprowadzić instalacje do przedniego mostu + montaż blokady w moście)

Czy to jest tak nietypowe rozwiązanie że nikt nie chce nawet odpisać?
Jakie moga być orientacyjne koszta?
Kogo byście polecili najlepiej w woj kuj-pom?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
alfik

Re: Iveco 4x4 blokada przedniego mostu montaż koszty

Post autor: alfik » sob maja 10, 2014 9:08 pm

A nie mieliły czasem trzy koła w tym jedno przednie szybciej? Jeśli tylko jedno koło sie kręciło, a pozostałe stały, to nie działała żadna blokada, tylko były trzy otwarte dyfry.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru

waldasiek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: waldasiek » ndz maja 11, 2014 9:27 am

kolego, mieliły trzy koła ale przednie tylko jedno stąd to zaznaczyłęm(zblokowany tył oraz centralny - dwa tylne i jedno przednie)
Zabrakło trakcji żeby się wygrzebać i trzeba było się wspomóc wciągarką o udzwigu raptem 500kg - wyszedłem bez problemu więc sądzę że z blokadą bym to również zrobił.

Awatar użytkownika
Vesa

Post autor: Vesa » czw lut 16, 2017 9:11 pm

Cześć,
Cholera zawsze sądziłem, że 55s18W tak jak 55s17W ma 3 blokady (przód, tył, centrum)... czy to oznacza, że są sprzedawane wersje bez trzeciej a marketing mówi, że są 3 bo 3cia (przód) to opcja?

Jak to jest ?
pozdrawiam
Vesa
ex 2x Y60, teraz GU4 3.0 - turystyk.

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » czw lut 16, 2017 11:25 pm

Vesa pisze:Cześć,
Cholera zawsze sądziłem, że 55s18W tak jak 55s17W ma 3 blokady (przód, tył, centrum)... czy to oznacza, że są sprzedawane wersje bez trzeciej a marketing mówi, że są 3 bo 3cia (przód) to opcja?

Jak to jest ?
pozdrawiam
o to najlepiej zapytać w marketingu
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » czw lut 16, 2017 11:32 pm

waldasiek pisze:kolego, mieliły trzy koła ale przednie tylko jedno stąd to zaznaczyłęm(zblokowany tył oraz centralny - dwa tylne i jedno przednie)
Zabrakło trakcji żeby się wygrzebać i trzeba było się wspomóc wciągarką o udzwigu raptem 500kg - wyszedłem bez problemu więc sądzę że z blokadą bym to również zrobił.
niekoniecznie.
Wyciągarka pracuje w zupełnie innej płaszczyźnie. Tu fakt, skoro pomogła 500 to zagrzebany dobrze nie byłeś. Niemniej mogło by się okazać, że gdybyś miał i przednią a nie miał tej wyciągarki to zwyczajnie wkleiłbyś głębiej. Blokady mają sens, na kamlotach, rowach itp. W błocie mogą pomóc ale mogą równie dobrze zaszkodzić.
Moim zdaniem, zacznij od dobrej jakiej 8 -12 tonowej windy elektrycznej, to koszt żaden w porównaniu z montażem dodatkowej blokady w tym aucie. Rynek na używki żaden a ceny nowych elementów powalają (być może w Twoim przypadku to nie problem)
Pisze to z pozycji terenowego użytkownika iveco 4010W1 z blokadą tyłu i przodu, wiem że to w terenie w zasadzie inne auto choćby przez zdecydowanie różne wykrzyże, niemniej blokada to blokada

Edyta:
pogadaj z tym człowiekiem ( 882476298 ) ma sporo używanych klamurów do nowszych iveco 4x4 może coś Ci pomoże
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

ODPOWIEDZ

Wróć do „Samochody ciężarowe”