Tam są hamulce hydrauliczne z wspomaganiem pneumatycznym? Dwa zbiorniki niby ok, 3 może pod przyczepe?
star story 2
Moderator: Pasza
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Re: star story 2
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Uczciwie, to nie jestem jakoś specjalnie zdziwiony. Jednakże bardziej idzie mi o to, że mogło się urwać podczas jazdy przez polskę, ale na szczęście (dla mnie) wysrało się dopiero na podwórku, gdzie ma to już znaczenie znikome. Raczej w kategorii ciekawostki podałem

"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
Tak, hydraulika pędzona powietrzem. Nie wnikam w ten egzemplarz, idzie na przemiał, to był tylko element transportowy

- Misiek Cypr
-
Mająć trytytki, poradziłbyś sobie. Czeka cę wymiana wszystkich przewodów pneumatyki i hydrauliki. Auto było trzymane do zdechu.
Ciekawostka przyrodniczą był mój kolega, któremu cybanty zbiornika paliwa pusciły, zbiornik został na podwórku, a kolega pojechał na LPG. Sąsiad nie mógł wyjść z podziwu, jakim cudem pojechał bez zbiornika paliwa.
Ciekawostka przyrodniczą był mój kolega, któremu cybanty zbiornika paliwa pusciły, zbiornik został na podwórku, a kolega pojechał na LPG. Sąsiad nie mógł wyjść z podziwu, jakim cudem pojechał bez zbiornika paliwa.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
O tam to bym se na moto popykał. Na katowanie się gokartem niestety zabrakło mi wyobraźni, za stary jestem na takie wygłupyjradek pisze: ↑śr mar 01, 2023 9:12 pmMowisz, przgodę miałeś.
Patrz na to
https://youtu.be/vXMBZzQy5c0

moje dziecko z wypiekami oogląda tego zawodnika
jest też drugi dum rush - który ciśnie różowym skuterem z marketu stany dookoła..
jest też drugi dum rush - który ciśnie różowym skuterem z marketu stany dookoła..
Trzeba mieć fantazję i pinionc
I trochę wolnego czasu
Z tym najgorzej - ale planuję w majówkę przynajmniej kawałek TET'a zrobić, może uda się wyszarpać parę dni 

- minizbowid
-
Złota łopata, przyzwyczaił się człowiek, że wszystkie tematy w Towarzyskich...misman pisze: ↑wt lut 28, 2023 10:22 pmA mnie się star podoba, mam jeszcze 244 i będę robił upgrayedd![]()
A właśnie, ma ktoś jakieś plotki, jaki silnik (i ew. skrzynię) najlepiej zapodać do starczaka? Czy koniecznie to musi być MAN, jak niemal wszyscy robią? A jeśli tak, to jaki? Na spokojnie bez ciśnienia rozeznaję temat, wskazówki mile widziane, będę rozważał.
SW400 się wstawia też. Ale ciężko o dobry, a jak remontować to możesz wyremontować koszerny i mieć po problemie.
Man i skrzynia ZF, Steyr WD615 i skrzynia ZF, od koloru do wyboru. I sztuka dla sztuki, sprawny oryginał działa.
Bo ja wiem, czy stuka dla sztuki... Wg papiera MAN D0826 to niby te 220KM i skrzynia ZF 6-S850, gdzie ostatni 6 bieg jest nadbiegowy, chyba 0,7 zamiast standardowego starowskiego przełożenia 1:1 na ostatnim (5) biegu. Tak więc chyba trochę warto?Takayuki pisze: ↑pt mar 17, 2023 6:02 pmZłota łopata, przyzwyczaił się człowiek, że wszystkie tematy w Towarzyskich...misman pisze: ↑wt lut 28, 2023 10:22 pmA mnie się star podoba, mam jeszcze 244 i będę robił upgrayedd![]()
A właśnie, ma ktoś jakieś plotki, jaki silnik (i ew. skrzynię) najlepiej zapodać do starczaka? Czy koniecznie to musi być MAN, jak niemal wszyscy robią? A jeśli tak, to jaki? Na spokojnie bez ciśnienia rozeznaję temat, wskazówki mile widziane, będę rozważał.
SW400 się wstawia też. Ale ciężko o dobry, a jak remontować to możesz wyremontować koszerny i mieć po problemie.
Man i skrzynia ZF, Steyr WD615 i skrzynia ZF, od koloru do wyboru. I sztuka dla sztuki, sprawny oryginał działa.
Ogólnie to dość mało danych na ten temat, zmowa milczenia zapadła

Czy ktoś wytłumaczył by mi jak działają hamulce w starze?
Bo z tego co się orientuję to nie jest to układ pneumatyczny i nie do końca jest hydrauliczny.
Może być schemat.
Bo z tego co się orientuję to nie jest to układ pneumatyczny i nie do końca jest hydrauliczny.
Może być schemat.
- minizbowid
-
Jakby ktoś chciał... Mam w garażu olej do ZFów. Zalega, oddam za grosz.
25litry (albo 20) Texamatic 7045E. Za 400łoddam.
25litry (albo 20) Texamatic 7045E. Za 400łoddam.
Shadow C2 aka Chujamba
DR800S

DR800S

Hm. W starze to hamulce zasadniczo nie działają...

20-letnia skrzynia po trzydziestu kierowcach, co może pójść nie tak?
Synchronizatory z Jelczowskiej zf 16s-151 +- 10 koła. Dużo lat temu. Podejrzewam, w razie wtopy będzie analogicznie. Albo rozdłubujesz sam 20-letnie śruby z aluminiowego odlewu, co może pójść nie tak? Albo kupujesz za 5 od hieny 20-letnią używkę, co może pójść nie tak?
Serio, ori silnik Starowski i nasza skrzynia co kupisz bez scen części albo całe po wojsku, nie jest najgorszą opcją. Szczególnie, jak to dla zabaw a nie pracy po 12h/dobę.
@Radek, w Jelczach Starach ładowarkach różnych i takich tam jest patent typu w kole tłoczek/zacisk na normalny płyn hamulcowy, ale pompę tego płynu wciska siłownik powietrzny, dlatego np. w ładowarce starej nie masz powietrza = nie masz hamulców

Cóż, nie da się negować powyższych prawd, jest w nich dużo racji. Jednakże, gdybym jednak pragnął zrobić upgrade, to masz jakieś typy (abstrahując od potencjalnie gównianego stanu komponentów)?Takayuki pisze: ↑śr mar 22, 2023 8:07 pm20-letnia skrzynia po trzydziestu kierowcach, co może pójść nie tak?
Synchronizatory z Jelczowskiej zf 16s-151 +- 10 koła. Dużo lat temu. Podejrzewam, w razie wtopy będzie analogicznie. Albo rozdłubujesz sam 20-letnie śruby z aluminiowego odlewu, co może pójść nie tak? Albo kupujesz za 5 od hieny 20-letnią używkę, co może pójść nie tak?
Serio, ori silnik Starowski i nasza skrzynia co kupisz bez scen części albo całe po wojsku, nie jest najgorszą opcją. Szczególnie, jak to dla zabaw a nie pracy po 12h/dobę.
Allegro, olx i to czego jest dużo. Silniki man albo steyr spinane ze skrzyniami ZF tymi małymi albo większymi 16-biegowymi.
Ma być na dzień dzisiejszy tych drivetrainów mnóstwo, wtedy jest szansa, że dokupisz rupcie do motania albo całość jak się zrypie za 10 lat... i nie zapłacisz majątku.
Jakieś detale typu zaworki, chłodnice, pompy wspomagania, intercoolery, wiska/wiatraki, wajchy od biegów, poduszki/montingi do ramy, wały napędowe [każdy wypust skrzyni 16s-151 miał inne flansze i motania było, że *$*$&*#&*], zmieni się długość układu to potrzebujesz coś od czego się kupuje wał po 3zł/kg a nie dorabia, kolejny temat jakie tam siedzi PTO, czy na typowy montaż - wielowypust cztery śrubki i powietrze do załączenia i sobie bez scen tylko pompę przełożysz, czy jakaś grubsza rzeźba...
Jako projekt tak jak terenówka, fajna sprawa.
Tak kiedyś stara 660 kupiliśmy żeby mu SW400 i skrzynię naszą włożyć. I drzewka co pod nim wyrosły już 3 razy wyższe ode mnie... i nie widać specjalnie miejsca w grafiku

Ma być na dzień dzisiejszy tych drivetrainów mnóstwo, wtedy jest szansa, że dokupisz rupcie do motania albo całość jak się zrypie za 10 lat... i nie zapłacisz majątku.
Jakieś detale typu zaworki, chłodnice, pompy wspomagania, intercoolery, wiska/wiatraki, wajchy od biegów, poduszki/montingi do ramy, wały napędowe [każdy wypust skrzyni 16s-151 miał inne flansze i motania było, że *$*$&*#&*], zmieni się długość układu to potrzebujesz coś od czego się kupuje wał po 3zł/kg a nie dorabia, kolejny temat jakie tam siedzi PTO, czy na typowy montaż - wielowypust cztery śrubki i powietrze do załączenia i sobie bez scen tylko pompę przełożysz, czy jakaś grubsza rzeźba...
Tak kiedyś stara 660 kupiliśmy żeby mu SW400 i skrzynię naszą włożyć. I drzewka co pod nim wyrosły już 3 razy wyższe ode mnie... i nie widać specjalnie miejsca w grafiku

Ok.
Dzięki
A jak jest zrobiona pneumatyka przyczepy?
To na zdjęciu to pompa hamulcowa z tłokiem pneumatycznym?
Dzięki
A jak jest zrobiona pneumatyka przyczepy?
To na zdjęciu to pompa hamulcowa z tłokiem pneumatycznym?
Pod pedałem hamulca jest powietrze czy płyn?
Siłownik na powietrze. Na każdym kole. Rozpiera szczęki w hamulcu bębnowym, albo wciska elemnt zacisku w maulcu tarczowym. Puszka, w środku membrana którą pcha ciśnienie powietrza, membrana wypycha ośkę jakąś która pcha element wykonawczy hamulca.
Masz kiedyś albo jak wyżej, albo po nowemu - w puszcze jest jeszcze jebitna sprężyna która cały czas hamulec trzyma [wypycha ośkę, cały czas jest zahamowane], żeby jechać musisz podać ciśnienie powietrza cofając sprężynę - taki stały hamulec ręczny.
Pod pedałem hamulca jest powietrze. Wciskasz pedał, wciskasz tłoczek który otwiera kawałek komory przez którą płynie powietrze. Im nowszy tym gorzej, w nowych jest w zaworze płytka SMD i czujniki

Pa np tu:
https://sklep.mizar.com.pl/hamulce-w-pr ... n-158.html
Tak, na zdjęciu z lewej klasyczna pompa hamulcowa i siłownik z membraną co pcha tłoczek w tej klasycznej pompie.
No ok, cenne uwagi ale mialem nadzieje na info dot. zestawu skrzynia-silnikTakayuki pisze: ↑śr mar 22, 2023 10:32 pmAllegro, olx i to czego jest dużo. Silniki man albo steyr spinane ze skrzyniami ZF tymi małymi albo większymi 16-biegowymi.
Tak kiedyś stara 660 kupiliśmy żeby mu SW400 i skrzynię naszą włożyć. I drzewka co pod nim wyrosły już 3 razy wyższe ode mnie... i nie widać specjalnie miejsca w grafiku![]()
![]()
![]()

- goralski
-
- Kontaktowanie:
Mi ostatnio w niskopodwoziu jebnal czujnik obciążenia, potrafiło auto sobie samo zahamować na prostej, dość gwałtownieTakayuki pisze: ↑czw mar 23, 2023 6:56 amSiłownik na powietrze. Na każdym kole. Rozpiera szczęki w hamulcu bębnowym, albo wciska elemnt zacisku w maulcu tarczowym. Puszka, w środku membrana którą pcha ciśnienie powietrza, membrana wypycha ośkę jakąś która pcha element wykonawczy hamulca.
Masz kiedyś albo jak wyżej, albo po nowemu - w puszcze jest jeszcze jebitna sprężyna która cały czas hamulec trzyma [wypycha ośkę, cały czas jest zahamowane], żeby jechać musisz podać ciśnienie powietrza cofając sprężynę - taki stały hamulec ręczny.
Pod pedałem hamulca jest powietrze. Wciskasz pedał, wciskasz tłoczek który otwiera kawałek komory przez którą płynie powietrze. Im nowszy tym gorzej, w nowych jest w zaworze płytka SMD i czujnikiAle zasada taka sama. Ma to być tak zrobione, że nawet jak elektronika zdechnie sinik zdechnie nie ma nic, to mechanicznie pedał wciśniesz i powietrze ze zbiorników na hamulce dasz. Elektronika robi wspomaganie, rozdzielanie siły hamowania równo na wszystkie osie zestawu, abs, ebs [za ostro wejdziesz w zakręt załadowany to dohamowuje samo wewnętrzne koła naczepy] itp bajery.
Pa np tu:
https://sklep.mizar.com.pl/hamulce-w-pr ... n-158.html
Tak, na zdjęciu z lewej klasyczna pompa hamulcowa i siłownik z membraną co pcha tłoczek w tej klasycznej pompie.

A co do pneumatyczno-hydraulicznych układów to najlepsze jest zimą - łączą się wady obydwu rozwiązań, dlatego były montowane zbiorniczki na denaturat, żeby wilgoci się pozbyć. Teraz osuszacz załatwia temat, chociaż akurat u mnie (man tgx) walnął zawór 4 drożny (od napełniania zbiorników i sterowania kompresorem) i też woda mi zamarzła (2 bociany poszły...polatać

"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S
Nie chcesz chyba od jednej hieny kupić silnika a od drugiej skrzyni, przecież co może pójść nie tak?

Komplet z jednego możliwie popularnego auta, najlepiej jeszcze zanim je na żyletki potną żeby odpalić się przejechać...
Z praktyki mam tylko jelcza na steyrze wd615 [silnik super] i skrzyni zfa 16 [przerost formy nad treścią do zabawy, 8 styknie], więc nie doradzę konkretnie.
Ale tu np. masz przedsmak tego, co chcesz zrobić

https://allegro.pl/oferta/man-8-163-12- ... 3441720150
https://allegrolokalnie.pl/oferta/silni ... -man-8-150
tak czy inaczej dzięki za garść porad