viatoll sratoll

ciężarówki 4x4 i więcej..

Moderator: Pasza

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Re: viatoll sratoll

Post autor: Zibi » śr mar 20, 2013 4:06 pm

Damian - skoro piszesz tylko o autostradach to dlaczego mieszasz pojęcia? To nie jest rozszerzenie vioatolu bowiem jego zakres jest wyraźnie i dokładnie opisany w rozporządzeniu. Tam jest opłata od wagi i ekologii samochodu. Tu jedynie system ułatwiający szybsze poruszanie się po bramkach. Co do korków przy bramkach - chyba jednak mało po świecie jeździsz. A wyjedź chociażby do chorwacji w weekend to zobaczysz jak to wyglada. Najkrótsza kolejka jest do okienek kart kredytowych - bo tam to idzie w miarę szybko. Na pozostałych bramkach mimo dobrego systemu( bramka może działać na jednym i na drugim pasie) zawsze są korki. Trzeba sobie jasno powiedzieć, ze ruch na autostradach dopiero się zacznie. Za kilka lat będzie o kilkadziesiąt procent większy.

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » śr mar 20, 2013 4:10 pm

czepiasz się definicji - zieeeew

fakt jest faktem
kowalski musi kupić sratula za 130 zeta żeby jeździć po autobanie
świeżo wybudowane bramki pójdą do lamusa, zmieniamy cały system, budżet znowu ponosi straty

jedynym wygranym będzie niemiecki koncern
a można było wprowadzić od początku zwykłe, zasrane wydruki jak na Węgrzech czy w Rumunii...

oczywiście do faktu, że nasze autostrady dwupasmowe były wybudowane drożej niż 3-pasmowe niemieckie, darmowe a i tak są płatne - nie będę nawiązywał
:)21
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » śr mar 20, 2013 4:16 pm

Łosiu pisze:Taki sratol to sie jakos wpina w instalacje auta? O zasilanie mi idzie.
Baterię ma. Teoretycznie na 5 lat. Praktycznie jak się zepsuje i nie zapika na bramce, to dostajesz 3/5k mandatu, i tak jak @Damian napisał producent umywa ręce, obsługa viatolla też.
Moje pudło wymieniali już raz, na każdej bramce wydawało piki = '0 kasy na koncie', mimo, że kasa była.

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » śr mar 20, 2013 4:41 pm

Damian pisze:czepiasz się definicji - zieeeew

fakt jest faktem
kowalski musi kupić sratula za 130 zeta żeby jeździć po autobanie
świeżo wybudowane bramki pójdą do lamusa, zmieniamy cały system, budżet znowu ponosi straty

jedynym wygranym będzie niemiecki koncern
a można było wprowadzić od początku zwykłe, zasrane wydruki jak na Węgrzech czy w Rumunii...

oczywiście do faktu, że nasze autostrady dwupasmowe były wybudowane drożej niż 3-pasmowe niemieckie, darmowe a i tak są płatne - nie będę nawiązywał
I znowu mijasz się z prawdą.

Po pierwsze bramki będą - bo nikt nie zmusi aby takie urządzenie kupić. Będzie ich jednak ( obsługiwanych przez osoby) mniej niż normalnie. Sterowane elektronicznie będą po prostu tańśze w utrzymaniu choć niekoniecznie w wybudowaniu.
Po drugie - na urządzenia był przetarg.
I po trzecie - widać nigdy nie jechałes niemiecką autostradą. Zapominasz o jednym - niemcy jak i większość "starej" europy najpierw zbudowała infrastrukturę a dopiero pózniej wprowadziłą drakońskie ograniczenia i obostrzenia. Przyjmuje się, ze 30% ceny obecnej autostrady to tzw. ekologia.
I po czwarte - Polskie drogi sa przepisowo budowane o jeden stopień wyżej. Czyli 2 pasmowa autostrada jest budowana w parametrach 3 pasmowej, a droga klasy S z pewnymio wyłaczeniami ( dot. promieni niektórych zakrętów) w klasach A. Dlatego jakieś porównywanie cen drogi wybudowanej 20 lat temu w całkiem oddmiennej klasie, przepisach i ogólnej rzeczywistosci z obecnie budowanymi jest po prostu smieszne.

Awatar użytkownika
suzi4WD

Post autor: suzi4WD » śr mar 20, 2013 4:47 pm

Zibi pisze:Trzeba sobie jasno powiedzieć, ze ruch na autostradach dopiero się zacznie. Za kilka lat będzie o kilkadziesiąt procent większy.
To przepowiednia czy kontrolowany przeciek?
Jakiegoś nowego przymusu rzecz jasna.
... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » śr mar 20, 2013 4:49 pm

ple ple ple :)21

niemieckimi autostradami jeżdżę rzadko, ale regularnie od 89 roku
ostatni raz jechałem rok temu
i jakbyś nie zauważył, to całe byłe NRD miało autobany budowane w zasadzie od nowa (i nadal się buduje)
a koszt ich był sporo niższy niż tych w Polsce, i to GDDKiA podała takie dane w pewnej słynnej, i tak zmanipulowanej jak się okazało, tabelce :)21
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » śr mar 20, 2013 4:55 pm

społeczeństwo się bogaci to i wiecej jeździ. A koszt 10 groszy za km jest w przypadku dobrej drogi do przyjęcia - jadąc na tempomacie na autostradzie oszczędzam około 2 litrów /setkę więc wyjdzie mnie na zero.

Damian - dalej pleciesz. Może jednak spojrzyj na urbanizację obok nrd-owskiej autostrady i porównaj to z zabudową śląska i małopolski. Do tego dolicz polską fantazję w projektowaniu bo przecież zawsze musimy mieć coś pierwszego na swiecie ( np. słynny most) do tego policz ile się marnuje kasy jeśli coś jest dofinansowane z UE i wyjdzie Ci, że i tak tanio zbudowaliśmy. Biorąc pod uwagę nasze podejście do pracy i zdolności komnbinowania czy wręcz kradziezy to to, ze nie wyszło najdrożej w europie jest naprawdę niebywałym sukcesem.

Awatar użytkownika
suzi4WD

Post autor: suzi4WD » śr mar 20, 2013 5:00 pm

Zibi pisze:A koszt 10 groszy za km jest w przypadku dobrej drogi do przyjęcia - jadąc na tempomacie na autostradzie oszczędzam około 2 litrów /setkę więc wyjdzie mnie na zero.
Well...
Jeźdżę "równocześnie" 3 autami, we wszystkich mam wyższe spalanie na autobahnie.
Wiesz czemu?
Bo nie jade jak emeryt.
To jest droga do szybkiej jazdy a nie do kutwienia.
... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » śr mar 20, 2013 5:03 pm

a ja jadę 120 grzecznie na prawym pasie. Jakoś nie mam zapędów do szybszej jazdy.

Ale powiem Co tak - jak kupię sobie elektronicznego kasjera to jadąc 120/h będę i tak szybciej na miejscu niż Ty jadąc 150 i stojący na bramkach żeby zapłącić. :)21

Awatar użytkownika
suzi4WD

Post autor: suzi4WD » śr mar 20, 2013 5:05 pm

Tu nie chodzi o zapędy a o normy producentów aut dotyczących ilości spalania paliwa.
Czyli miasto / 90 / 120.
Rozpędź śmietnik to zobaczysz.

Znów fabia sdi wygrywa choć na autostradzie pali ~ 4 litry.
:D

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » śr mar 20, 2013 5:08 pm

Zibi pisze:społeczeństwo się bogaci to i wiecej jeździ. A koszt 10 groszy za km jest w przypadku dobrej drogi do przyjęcia - jadąc na tempomacie na autostradzie oszczędzam około 2 litrów /setkę więc wyjdzie mnie na zero.

Damian - dalej pleciesz. Może jednak spojrzyj na urbanizację obok nrd-owskiej autostrady i porównaj to z zabudową śląska i małopolski. Do tego dolicz polską fantazję w projektowaniu bo przecież zawsze musimy mieć coś pierwszego na swiecie ( np. słynny most) do tego policz ile się marnuje kasy jeśli coś jest dofinansowane z UE i wyjdzie Ci, że i tak tanio zbudowaliśmy. Biorąc pod uwagę nasze podejście do pracy i zdolności komnbinowania czy wręcz kradziezy to to, ze nie wyszło najdrożej w europie jest naprawdę niebywałym sukcesem.
uff jak dobrze, że władza nie ma tych przywar, a tylko lud, nie szło by tu w najjaśniejszej wyżć :)21
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » śr mar 20, 2013 5:11 pm

Suzi - własnie sprzedałem swojego eclipsa IV, który na budziku miał 320 km. Po krótkiej fascynacji po prostu znudziła mi się szybka jazda. A na autostradzie przeważnie jadę własnie jakieś 120 i relaksuję się oglądając jakieś filmy. Mykałem co tydzień do niemiec z przyczepą i jakoś nie interesują mnie prędkości przy których musze być cały czas mocno skupiony.

Bert - władza ma, miała i bedzie miała takie przywary. Wszak są obrazem społeczeństwa.

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » śr mar 20, 2013 5:24 pm

Zibi pisze:Suzi - własnie sprzedałem swojego eclipsa IV, który na budziku miał 320 km. Po krótkiej fascynacji po prostu znudziła mi się szybka jazda. A na autostradzie przeważnie jadę własnie jakieś 120 i relaksuję się oglądając jakieś filmy. Mykałem co tydzień do niemiec z przyczepą i jakoś nie interesują mnie prędkości przy których musze być cały czas mocno skupiony.

Bert - władza ma, miała i bedzie miała takie przywary. Wszak są obrazem społeczeństwa.
uff cieszę się, że czasem to dostrzegasz, wszak to władzuchna nam te wszystkie przepisiki, ustawki, rozporządzonka...
serwuje
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
Łosiu

Post autor: Łosiu » śr mar 20, 2013 6:00 pm

Takayuki pisze:Baterię ma. Teoretycznie na 5 lat. Praktycznie jak się zepsuje i nie zapika na bramce, to dostajesz 3/5k mandatu, i tak jak @Damian napisał producent umywa ręce, obsługa viatolla też.
Moje pudło wymieniali już raz, na każdej bramce wydawało piki = '0 kasy na koncie', mimo, że kasa była.
no nic, bo myslalem, ze to jakas wtyczkie ma 12-24volt :P Ciekawilo by mnie wtedy podpiecie tego w aucie z instalka 6v :)21
nissan wd21 -> forek sf
GSX 1200 F
i tak dalej...

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » śr mar 20, 2013 9:23 pm

Zibi pisze:
Czyli Twojm też , no nareszcie kamień spadł mi z serca
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » śr mar 20, 2013 9:41 pm

Zibi pisze:A na autostradzie przeważnie jadę własnie jakieś 120 i relaksuję się oglądając jakieś filmy..
To jest dopiero nius :wink: świadome narażanie użytkowników na śmiertelny wypadek , piękna tragedia :)3
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » czw mar 21, 2013 4:59 pm

Ja pierd0le...Zibi ty faktycznie jesteś jakimś fanatykiem tych złodziei z wiejskiej!
po pierwsze, za drogi płacimy w paliwie, oc, przy rejestracji (w wydziale komuny i w skarbówce), dodatkowo firmy jeszcze płacą za "ekologie" (gówno to ma wspólnego z ekologią) i w przypadku dmc >3,5t jeszcze specjalny podatek drogowy i uj wie ile razy jeszcze. Do tego są płatne autostrady (a2 kulczyka to już w ogóle osobny temat) i nie wytłumaczysz mi że są takie drogie bo budowane o klasę wyżej - ja na a2 widzę 2 pasy i awaryjny. 3 pas jak zrobisz to nie zostanie miejsce na awaryjny i ujebią prędkość do 110 (dla twojego bezpieczeństwa, żebyś mógł sobie te filmy oglądać i w mandacie za ów sytuację również dołożył się do infrastruktury)
jest chvjnia a ty jej bronisz, ja tu [cenzura] ma być lepiej jak wszystko co te pojeby wymyślą ma taki przyklask społeczeństwa.. :)3
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » czw mar 21, 2013 5:00 pm

btw - zwrot q r w a ocenzurowało :o rozbudowany słownik ?? :)21
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » czw mar 21, 2013 6:10 pm

goralski pisze:Ja pierd0le...Zibi ty faktycznie jesteś jakimś fanatykiem tych złodziei z wiejskiej!
po pierwsze, za drogi płacimy w paliwie, oc, przy rejestracji (w wydziale komuny i w skarbówce), dodatkowo firmy jeszcze płacą za "ekologie" (gówno to ma wspólnego z ekologią) i w przypadku dmc >3,5t jeszcze specjalny podatek drogowy i uj wie ile razy jeszcze. Do tego są płatne autostrady (a2 kulczyka to już w ogóle osobny temat) i nie wytłumaczysz mi że są takie drogie bo budowane o klasę wyżej - ja na a2 widzę 2 pasy i awaryjny. 3 pas jak zrobisz to nie zostanie miejsce na awaryjny i ujebią prędkość do 110 (dla twojego bezpieczeństwa, żebyś mógł sobie te filmy oglądać i w mandacie za ów sytuację również dołożył się do infrastruktury)
jest chvjnia a ty jej bronisz, ja tu [cenzura] ma być lepiej jak wszystko co te pojeby wymyślą ma taki przyklask społeczeństwa.. :)3
kolejny który nie rozumie a głos podnosi

Po pierwsze - ten temat dotyczy tylko i wyłącznie obecnie płatnych odcinków i odcinków które zawsze miały być płatne autostrad PAŃSTWOWYCH -0 nie prywatnych !!!!!!
po drugie - kasowanie elektroniczne ma przyśpieszyć poruszanie się. Ale jak kolejny obuirzony mozesz stać w kolejce jak chcesz.

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » czw mar 21, 2013 10:20 pm

chip... chip przyspieszy obsługę petentów...
no ale tu nie o tym, tu tylko o tym...

Awatar użytkownika
brodafidela

Post autor: brodafidela » czw mar 21, 2013 10:36 pm

bert pisze:chip... chip przyspieszy obsługę petentów...
no ale tu nie o tym, tu tylko o tym...
boje sie, że "ktoś" nie zrozumie...
II TD5, LK (10,2): „Tak więc ten, któremu się wydaje, że stoi, niech uważa, aby nie upadł”.

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » czw mar 21, 2013 10:40 pm

zawsze są rzesze takich...
co zrobić

Awatar użytkownika
brodafidela

Post autor: brodafidela » czw mar 21, 2013 10:48 pm

Zibi pisze:społeczeństwo się bogaci to i wiecej jeździ.[..]
:)2
Aż im nadmiar kasy rozum przesłania...
II TD5, LK (10,2): „Tak więc ten, któremu się wydaje, że stoi, niech uważa, aby nie upadł”.

Awatar użytkownika
Łosiowy

Post autor: Łosiowy » pt kwie 12, 2013 8:30 pm

Pany pytanko. Fura pożyczona zarejestrowana na firme nie moja muszę kupić viatol bo tego wymagają przepisy .Można taką manianę zrobić. Muszę kupić na siebie czy na firmę na która jest zarejestrowany samochód?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kamel

Post autor: Kamel » sob kwie 13, 2013 8:42 am

Na samochod sie kupuje, generalnie chodzi o numery pojazdu. Pozniej to juz kwestia platnosci, i rozliczenia z ta firma. No i pytanie czy chodzi o jednorazowy przejazd czy wielokrotny?
FORTITUDINE VINCIMUS

ODPOWIEDZ

Wróć do „Samochody ciężarowe”