Mag69 pisze:Jesli kolega prowadzi działalnośc ,to dupa blada będzie płacił.
i nie obowiązuje tacho i winiety
i moga mnie w dupe pocałowac

tego ostatniego nie byłbym taki pewnien, chyba że kolega ma jakiś patent na następujący fragment ustawy o transporcie (dodam że fragment pochodzi z nowelizacji a nie z oryginalnego tekstu)
Art. 3. 1. Przepisów ustawy nie stosuje się do przewozu drogowego wykonywanego pojazdami samo-chodowymi lub zespołami pojazdów:
1) przeznaczonymi konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą - w niezarobkowym przewozie drogowym osób,
2) o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony w transporcie drogowym rzeczy oraz niezarobkowym przewozie drogowym rzeczy,
3) zespołów ratownictwa medycznego oraz w ramach usług transportu sanitarnego.
2. Do przewozów drogowych wykonywanych:
1) w ramach powszechnych usług pocztowych,
2) w ramach usług polegających na przewozie odpadów komunalnych lub nieczystości ciekłych,
3) przez podmioty niebędące przedsiębiorcami,
- stosuje się odpowiednio przepisy ustawy dotyczące niezarobkowego przewozu drogowego.”
zwłaszcza ostani akapit: Do przewozów drogowych wykonywanych:przez podmioty niebędące przedsiębiorcami, - stosuje się odpowiednio przepisy ustawy dotyczące niezarobkowego przewozu drogowego.
nie jest kolega przedsiębiorcą to i tak podlega poz niezarobkowy transport drogowy, który w dalszej części jest praktycznie zrównany z zarobkowym i koło się zamyka, wineta, tacho i przypierdalanie się do każdego drobiazgu (na zasadzie jak juz nie ma co znależć to zawsze któraś z obrysówek nie pali albo panu i ITD syczy z pneumatyków)
osobiście jestem niezwykle zainteresowany żeby wytropić jakiś kruczek, który w sytuacji opisanej przez kolegę pozwolił wysłac ich do wszystkich diabłów ale szczerze mówiąc na razie nie znalazłem, przykład kolegi Szklarzyka (dwa posty wyżej) pokazuje jak się kończy posługiwanie się interpretacjami na zasadzie jedna pani drugiej pani
Ludzie, proszę, mało, błagam, jak macie jakiś patent (realny i na piśmie) jak to zrobić żeby się nie dać ITD to pomóżcie, mam dwa fajne auta i od dwóch lat co najwyżej robię nimi objazd podwórka