Samochód Żubr
Moderator: Pasza
- Jakub_AK77
- Kontaktowanie:
Samochód Żubr
Czy w Polsce jest zachowany jakis egzemplarz tej ciężarówki ?
Pzdr
Pzdr
GAZ nadjechał, teraz kupa roboty. No ale mam czego chciałem. GAZ 69M 1971.
A propos Żubra to przypomina mi się opowieść pewnego starego kierowcy (RiP).Sz.P. Marszałka.Za młodu pracował w kopalni uranu w Kowarach czy jakoś tak.Po latach pracy ,władza ludowa obdarowała go ciężarówką m-ki Żubr właśnie.Załadował więc żonę, cały dom i wszystko co miał na Żubra i ruszył w rodzinne kieleckie strony.Dotarł do Pińczowa gdzie był stary drewniany most.Na srodku mostu zabujało nimi trochę,jakieś 3-4m na boki,włosy stanęły mu dęba,ale dodał gazu i nie oglądał się za siebie.Most rozebrano w ciągu najbliższych dni...a twierdził że Żubr miał silnik od t-34,ale coś tam mu się chyba pomyliło ,starikowi ...
O ogórki nie ma się co martwić. Jest ich trochę, nawet są zachowane przyczepy P01. Gorzej chyba z przegubowcami obu typów (AP02 i 021).
Z tym silnikiem T-34 to raczej ściema. Silniki S-56/560 z Żubra miały odpowiednio 9,9 i 11,05 litra i 6 garów (zresztą oba niewypały - dlatego kupiono licencję Leylanda 0.680). Nie pamiętam jak było w czołgowym (chyba V-12 ok. 30 litrów), ale raczej nie maja nic wspólnego.
Krzysiu, co do 315 racja - niestety. Jak szukałem wiarygodnych zdjęć serii 300 do modelu 3D, to kicha. Pozostały jakieś niesamowite zmoty. A 316 to już w ogóle rarytas.
Aha - ktoś wie, jak właściwie było z Jelczem S420? W katalogu z '76 mam go jako samochód produkcyjny. Potem luka i w '83 odtrąbiono serię 400/600 (S415/S416/C417/C620) jako rewelacyjną nowość. Ale ten S415 był inny niż wcześniejszy S420. Tamten był chyba bliższy 640 (tzw. Steyra).
Z tym silnikiem T-34 to raczej ściema. Silniki S-56/560 z Żubra miały odpowiednio 9,9 i 11,05 litra i 6 garów (zresztą oba niewypały - dlatego kupiono licencję Leylanda 0.680). Nie pamiętam jak było w czołgowym (chyba V-12 ok. 30 litrów), ale raczej nie maja nic wspólnego.
Krzysiu, co do 315 racja - niestety. Jak szukałem wiarygodnych zdjęć serii 300 do modelu 3D, to kicha. Pozostały jakieś niesamowite zmoty. A 316 to już w ogóle rarytas.
Aha - ktoś wie, jak właściwie było z Jelczem S420? W katalogu z '76 mam go jako samochód produkcyjny. Potem luka i w '83 odtrąbiono serię 400/600 (S415/S416/C417/C620) jako rewelacyjną nowość. Ale ten S415 był inny niż wcześniejszy S420. Tamten był chyba bliższy 640 (tzw. Steyra).
Ostatnio zmieniony czw lip 26, 2007 7:24 am przez mql, łącznie zmieniany 1 raz.
Pojawił się temat i człowiek zaczął się rozglądać. I wczoraj u kolegi zobaczyłem stojący autobus. Wydaje MI się że to model przed ogórkiem. Na maskownicy miał jakies dwu literowe oznaczenie coś HL plus trzy cyfry.Autobus skojarzył mi się z filmem o niespotykanie spokojnym człowieku( tytułu nie pamietam) co zaciągnął autobus z pasażerami ciągnikiem na wesele swojego syna
Def 110 SW 300tka i to nie jest ostatnie moje słowo
W tym filmie był San H-100 (1967-74), bezpośredni poprzednik Autosana H9. Niektóre elementy budy z Sana H25, podwozie na zespołach Stara 28/29 z jego silnikami. Jest o numer mniejszy od ogórka.
To pewnie taki, bo produkcja była olbrzymia, w tysiącach rocznie.
Chyba, że kolega ma Stara 51 lub 52 - i to byłoby naprawdę coś.
To pewnie taki, bo produkcja była olbrzymia, w tysiącach rocznie.
Chyba, że kolega ma Stara 51 lub 52 - i to byłoby naprawdę coś.
Ostatnio zmieniony czw lip 26, 2007 9:19 am przez mql, łącznie zmieniany 1 raz.
Ze strażackimi jest chyba najlepiej. Niektóre zapyziałe remizy OSP mają i to w niezłym stanie.
Na alledrogo pojawiają się czasem kosmiczne instrukcje obsługi. Np. teraz są jednocześnie 2 do Stara 600.
Do 005 (chyba - na Jelczu 315) nawet spotkałem.
Moja lista białych kruków, (produkowanych dawno bądź krótko):
- Star 51/52
- San H01/H25/H27
- Żubr
- Jelcz S420
- i wszelkie odmiany specjalistyczne pospolitych samochodów.
Może się ktoś dopisze?
Na alledrogo pojawiają się czasem kosmiczne instrukcje obsługi. Np. teraz są jednocześnie 2 do Stara 600.
Do 005 (chyba - na Jelczu 315) nawet spotkałem.

- Star 51/52
- San H01/H25/H27
- Żubr
- Jelcz S420
Może się ktoś dopisze?
- Jakub_AK77
- Kontaktowanie:
mql chyba chodzi Ci o Stara 21 i 25 ?mql pisze:Ze strażackimi jest chyba najlepiej. Niektóre zapyziałe remizy OSP mają i to w niezłym stanie.
Do 005 (chyba - na Jelczu 315) nawet spotkałem.![]()
- Star 51/52
- San H01/H25/H27
- Żubr
- Jelcz S420
Może się ktoś dopisze?
Pzdr
- Jakub_AK77
- Kontaktowanie:
Jakby ktos chciał zanabyc taki wóz strazacki do odtworzenia to wiem gdzie stoi na złomowisku. Wiecej informacji na priv.Bosman pisze:Fajnie temat się rozwija.To może ktoś wspomni o Star 25/Jelcz003 [wóz strażacki] lub może ma materiały o tym pojeździe.Szczególnie dotyczące obsługi pompy itd.
Pzdr
E-e.Jakub_AK77 pisze: mql chyba chodzi Ci o Stara 21 i 25 ?
Pzdr
51 i 52 - autobusy.
http://infobus.pl/text.php?id=203
Wspaniałomyślnie wybaczam ci podejrzenie o aż taką niekumatość i mylenie 52 z 25

Aha - na alledrogo ktoś wstawił Nysę N-59. Może kogoś zainteresuje.
- Jakub_AK77
- Kontaktowanie:
Mja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina, ale to wszystko przez to że jestem opstatnio zapatrzony w Stara 25 i swiata poza nim nie widzę.mql pisze:E-e.Jakub_AK77 pisze: mql chyba chodzi Ci o Stara 21 i 25 ?
Pzdr
51 i 52 - autobusy.
http://infobus.pl/text.php?id=203
Wspaniałomyślnie wybaczam ci podejrzenie o aż taką niekumatość i mylenie 52 z 25.
Aha - na alledrogo ktoś wstawił Nysę N-59. Może kogoś zainteresuje.

a tu urywek filmu z sanem http://www.youtube.com/watch?v=jb_LSYspnW8&NR=1
GazikoLandPatrol z pakietem V8, project 

no i wątek ofroadowy jest. przeprawa przez bagienko.Doktor200 pisze:a tu urywek filmu z sanem http://www.youtube.com/watch?v=jb_LSYspnW8&NR=1
różnorakie odpimpowane staruchy posiada KMKM w Warszawie
voila:http://www.przegubowiec.com/bus/katalog/kmkm/ogorcy.htm
voila:http://www.przegubowiec.com/bus/katalog/kmkm/ogorcy.htm
jest dobrze, ale nie najgorzej jest