Opłaty za ciężarówkę (podatek drogowy), w jakim wymiarze...?
Moderator: Pasza
Opłaty za ciężarówkę (podatek drogowy), w jakim wymiarze...?
Witam, ponieważ muszę zakupić do firmy samochód ciężarowy (do 7,5 t), chciałem zapytać (jak w tytule) jakie będę ponosił koszty utrzymania tegoż samochodu, jaki jest wymiar podatku drogowego, etc.
Re: Opłaty za ciężarówkę (podatek drogowy), w jakim wymiarze
z tego co piszesz nie wiesz w co się pakujesz. W skrócie:FAT ASS pisze:Witam, ponieważ muszę zakupić do firmy samochód ciężarowy (do 7,5 t), chciałem zapytać (jak w tytule) jakie będę ponosił koszty utrzymania tegoż samochodu, jaki jest wymiar podatku drogowego, etc.
-zezwolenie
-licencja (także jeśli na potrzeby własne

-osoba w biurze do obsługi (ogólnie) "czasu pracy" i zaświadczeń
-w/w podatek
-winieta (D, T, M, R), choć z tego co pamiętam to do 7,5 tony są zwolnione
-w przypadku urządzeń podnoszących na powyżej 30cm - przeglądu UDT
-plus sporo innych przyjemności...
P.S. wśród znajomych mamy takie określenie - WTD - skrót od polskiego odpowiednika "Fat Ass", na określenie sytuacji, powiedzmy, kryzysowej

"Chcesz być zdrowy i bogaty, nie pij wódy-idź do chaty" - Dzieci Kapitana Klossa
zależy do czego auto ma służyć. W niektórych przypadkach do 7,5 t połowy z tych rzeczy nie potrzeba.Elmer75 pisze:z tego co piszesz nie wiesz w co się pakujesz. W skrócie:FAT ASS pisze:Witam, ponieważ muszę zakupić do firmy samochód ciężarowy (do 7,5 t), chciałem zapytać (jak w tytule) jakie będę ponosił koszty utrzymania tegoż samochodu, jaki jest wymiar podatku drogowego, etc.
-zezwolenie
-licencja (także jeśli na potrzeby własne)
-osoba w biurze do obsługi (ogólnie) "czasu pracy" i zaświadczeń
-w/w podatek
-winieta (D, T, M, R), choć z tego co pamiętam to do 7,5 tony są zwolnione
-w przypadku urządzeń podnoszących na powyżej 30cm - przeglądu UDT
-plus sporo innych przyjemności...
P.S. wśród znajomych mamy takie określenie - WTD - skrót od polskiego odpowiednika "Fat Ass", na określenie sytuacji, powiedzmy, kryzysowej
właśnie - "niektórych przypadkach"Tołdi pisze:zależy do czego auto ma służyć. W niektórych przypadkach do 7,5 t połowy z tych rzeczy nie potrzeba.

"Chcesz być zdrowy i bogaty, nie pij wódy-idź do chaty" - Dzieci Kapitana Klossa
Tak coby nowego temata nie robić to takie pytanka mam bo mi namęcili:
- Actros DMC 18t, w dowodzie samochód specjalny - skrapiarka do emulsji asfaltowej. Czy trzeba płacić winietę? Coprawda wykonuje okrśloną pracę, niemoże przewozić towaru ani osób, ale czasem tą emulsję musi z bazy przewieść na miejsce budowy. Licencja?
- Renault master - DMC 3490 - przewozi przyczepkę 750 lub 1250 - kierowca B+E, tylko czy musi mieć już winietę?
Na usprawiedliwienie niewiedzy mam to, że już kilkukrotnie do ITD się dodzwonić chciałem w dniu udzielania informacji, no ale jakoś zawsze zajęte. A od policjantów to już wszelkie możliwe wersje słyszałem, no ale żaden pod tą interpretacją przepisu się podpisać niechce.
Pozdrawiam
- Actros DMC 18t, w dowodzie samochód specjalny - skrapiarka do emulsji asfaltowej. Czy trzeba płacić winietę? Coprawda wykonuje okrśloną pracę, niemoże przewozić towaru ani osób, ale czasem tą emulsję musi z bazy przewieść na miejsce budowy. Licencja?
- Renault master - DMC 3490 - przewozi przyczepkę 750 lub 1250 - kierowca B+E, tylko czy musi mieć już winietę?
Na usprawiedliwienie niewiedzy mam to, że już kilkukrotnie do ITD się dodzwonić chciałem w dniu udzielania informacji, no ale jakoś zawsze zajęte. A od policjantów to już wszelkie możliwe wersje słyszałem, no ale żaden pod tą interpretacją przepisu się podpisać niechce.
Pozdrawiam
Jeśli coś jest grzechu warte, to i grzech nie spróbować...
Ad 1. Jezeli ten samochód wykonuje przwóz na potrzeby własne nie wymagana jest licencja przewoźnika (czy to firma budowlana?). Należy zgłosić do BOTM wniosek o wydanie wniosku na przewozy na własne potrzeby - najlepiej miedzynarodowy od razu (chyba ze samochód nie będzie wyjeżdżał poza granice). Taki wniosek / wypis okazuje sie przy kontroli ITD/Policji/Celników. Samochód specjalny wyłaczony jest z obowiązku posiadania winiety.
Ad 2. Jak rozumiem on ciągnie tą przyczepkę a nie wozi na sobie, winiete musi mieć ponieważ samochód wchodzi w przepisy transportowe. Jak się domyślam jest zarejestrowany na firme więc wtedy już na pewno.
Ad 2. Jak rozumiem on ciągnie tą przyczepkę a nie wozi na sobie, winiete musi mieć ponieważ samochód wchodzi w przepisy transportowe. Jak się domyślam jest zarejestrowany na firme więc wtedy już na pewno.
FORTITUDINE VINCIMUS
Nie nie ograniczają się jest zdefiniowany w ustawie "przewóz na potrzeby własne" i dotyczy to firm w których transpor jest tylko narzędziem pomocniczym i nie jest świadczony na zewnątrz - wodociągi np. wożą sobie rury do naprawy instalacji (dla siebie) ale nie przewożą ich dla firmy X.
FORTITUDINE VINCIMUS
Takie cuś znalazłem:
A jeśli chodzi o firmę to firma budująca drogi, więc wykonuje przewozy dla potrzeb własnych, czyli dojazd do budowy.
Noi właściwie to niewiem jak to rozumieć.Dz.U.05.108.908 USTAWA z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym1)
(tekst jednolity):
36) pojazd specjalny oznacza - pojazd samochodowy lub przyczepę przeznaczone do wykonywania specjalnej funkcji, która powoduje konieczność dostosowania nadwozia lub posiadania specjalnego wyposażenia; w pojeździe tym mogą być przewożone osoby i rzeczy związane z wykonywaniem tej funkcji;
Jeżeli „pojazd specjalny” o dmc po wyżej 12 ton w dowodzie rejestracyjnym ma wpisaną „ładowność”, czyli może przewozić rzeczy w przewozie drogowym to winna być uiszczona opłata o której mowa w art. 42 tzw. winieta.
A jeśli chodzi o firmę to firma budująca drogi, więc wykonuje przewozy dla potrzeb własnych, czyli dojazd do budowy.
Jeśli coś jest grzechu warte, to i grzech nie spróbować...