Czy ktos moze wie.????
Moderator: Albert_N
Czy ktos moze wie.????
Mam moze głupie pytanie ale zaryzykuje czy ktos slyszal lub moze wie czy da sie zregenerowac bebny hamulcowe (jakies napawanie lub inne bajery) jakby cos ktos wiedzial to prosze o kontakt... 

-
Tak jak FIX wspomniał, delikatne przetoczenie jest zupełnie rozsądnym kompromisem.
Jest to zabieg uznawany nawet przez producentów - w instrukcjach obsługi często jest informacja o maksymalnej średnicy wewnętrznej bębna - powyżej pewnej warości tłoczki mogą wyskoczyć z cylinderka...
Ważne, aby nie przesadzić ( bo potem trzeba by faktycznie naspawać z 5 mm materiału na każdą szczękę w miejscu przylegania do tłoczka - widziałem, nie polecam
)
Jest to zabieg uznawany nawet przez producentów - w instrukcjach obsługi często jest informacja o maksymalnej średnicy wewnętrznej bębna - powyżej pewnej warości tłoczki mogą wyskoczyć z cylinderka...
Ważne, aby nie przesadzić ( bo potem trzeba by faktycznie naspawać z 5 mm materiału na każdą szczękę w miejscu przylegania do tłoczka - widziałem, nie polecam

Bardzo smieszne przyjacielu nie zal mi kasy tylko jest problem ze zdobyciem tych bebnow bo tak sie akurat trafilo ze kupilem santane a ona ma bebny wieksze i jest kicha .... moze bys podpowiedzial gdzie takowe mozna kupic, bardzo chetnie je nabede a jeszcze lepiej jak beda nowe...narazieMarcin pisze:po co?
zalk Ci kasy na hamulce?
jak dla mnie jedna rada=sprzedaj auto
- artur krzysztof wnorowski
-
Meliska na spokojnosc dla kolegi sie przyda
troche kasztanią koledzy ale dzien dobry jeszcze nikomu nie zaszkodziło
bębny sie toczy wymiary są podane
sprawdz jeszcze tu czy nie ma bębnów
co prawda w Warszawie ale moze pocztą ci wyslą
www.carix.pl
troche kasztanią koledzy ale dzien dobry jeszcze nikomu nie zaszkodziło
bębny sie toczy wymiary są podane
sprawdz jeszcze tu czy nie ma bębnów
co prawda w Warszawie ale moze pocztą ci wyslą
www.carix.pl
- artur krzysztof wnorowski
-
tak, znowu sie wyglupilem mowiac o nowych bebnach.
ale tak na logike, kolega, ktory zalozyl topic ma pewnie juz mocno przechulane bebny(niech to auto ma z 15lat) i pewnie swoje najechane w roznych warunkach. Tu toczenie moze nie zdac egzaminu. Wydaje mi sie, ze oszczednosci mozna czynic np na tapicerce a nie na ukladzie hamujacym pojazd- w przypadku przerobek terenowych mocno sie liczy owa sprawnosc-np przy wiekszych kolach itp.
zachwile bede wiedzial jakie sa koszta takiego bebna...
ale tak na logike, kolega, ktory zalozyl topic ma pewnie juz mocno przechulane bebny(niech to auto ma z 15lat) i pewnie swoje najechane w roznych warunkach. Tu toczenie moze nie zdac egzaminu. Wydaje mi sie, ze oszczednosci mozna czynic np na tapicerce a nie na ukladzie hamujacym pojazd- w przypadku przerobek terenowych mocno sie liczy owa sprawnosc-np przy wiekszych kolach itp.
zachwile bede wiedzial jakie sa koszta takiego bebna...

Ciekawe rzeczy piszesz...Pajda4x4 pisze:...kupilem santane a ona ma bebny wieksze...Marcin pisze:po co?
zalk Ci kasy na hamulce?
Też mam santanę i bębny są takie same jak w japończyku (z dokładnością do wykończenia zewnętrznych rantów, które mają inny kształt ale nie rzutują na całokształt).
Może poprzedni właściciel wstawił "zamiennik"

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
w carix kiedys jak pytałem było taniej... sporo taniej ale nie pamietam ile... tarcze sa superMarcin pisze:upssss beben kosztuje 310pln- cena wg JCcena zwala z nog
![]()
jelsi nie dasz rady naprawic bebnow to oplacalna staje sie przerobka na tarcze ktora w rzeczywistosci nie powinna kosztowac wiecej niz 400pln(z zaciskami, tarczami, przewodami, blachami mocujacymi)

To Ty musisz mieć jakąś zmote. W systemie lucasa są inne bębny jak w japońskich.Kostuch pisze:Ciekawe rzeczy piszesz...Pajda4x4 pisze:...kupilem santane a ona ma bebny wieksze...Marcin pisze:po co?
zalk Ci kasy na hamulce?
Też mam santanę i bębny są takie same jak w japończyku (z dokładnością do wykończenia zewnętrznych rantów, które mają inny kształt ale nie rzutują na całokształt).
Może poprzedni właściciel wstawił "zamiennik"![]()