biegi viertarka
Moderator: Albert_N
biegi viertarka
witajcie mam viertarke 1,9 d i następujący problem, stercząc na skrzyżowaniu i mieszając lewarkiem nie moge włożyć 1silowo udaje sie trafić po kilku probach, jadąc po kilkukrotnym wbijaniu jedynki ten prawie sam problem z dwójka inne biegi wsio ok poradźcie co można wymienić aby gładko działało i jakie tego koszty i czy dużo roboty?
pozdrawiam
pozdrawiam
To początek umierania mechanizmu lewarka skrzyni biegów. A im bardziej siłowo wrzucasz tą jedynke tym bardziej go wykańczasz. Musisz rozebrać i będziesz widział gdzie co się wytarło i trzeba reanimować. Osobiście tego nie robiłem ale kumpel mi robił - małym nakładem czasu i wysiłku.
Jak tego teraz nie zrobisz to niedługo będzie Ci sie myliła trójka z piątką, problem ze wstecznym....
Po regeneracji sam sie zaskoczysz jak łatwo można zmieniać biegi w Vitarce
Jak tego teraz nie zrobisz to niedługo będzie Ci sie myliła trójka z piątką, problem ze wstecznym....
Po regeneracji sam sie zaskoczysz jak łatwo można zmieniać biegi w Vitarce
kiedyś VITA 2.0V6, Samuraj Coil - teraz Hyundai Terracan 2.9 32 MT, 31AT
biegi viertarka
super za podpowiedz, można kupić cały nowy element czy pojedyncze sztuki?uda sie to zrobić bez wyjęcia skrzyni?
Odkręcasz 4 śrubki którymi lewarek jest przykręcony do skrzyni - są one od góry umieszczone (będziesz musiał tylko konsolke zdjąć). Wyjmiesz cały lewarek i zobaczysz czy tam taki dynks biały plastikowy sie wyrobił czy są luzy na mechanizmie. Jak są luzy to można troche zapodkładcyć, pyknąć spawem tu i tam. Mechanik będzie wiedział
Re: biegi viertarka
A wsteczny jak wchodzi??jurus pisze:witajcie mam viertarke 1,9 d i następujący problem, stercząc na skrzyżowaniu i mieszając lewarkiem nie moge włożyć 1silowo udaje sie trafić po kilku probach, jadąc po kilkukrotnym wbijaniu jedynki ten prawie sam problem z dwójka inne biegi wsio ok poradźcie co można wymienić aby gładko działało i jakie tego koszty i czy dużo roboty?
pozdrawiam
U mnie było podobnie wsteczny ostro zgrzytał przy wchodzeniu. Wymiana sprzęgła załatwiła problem.
Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.
biegi
witaj niestety diagnoza ze sprzęgłem jest nietrafiona)) nowe jest, wiesz wsteczny nawet ok najgorzej jedynka szczególnie na postoju
jeszcze pytanko gdzie znaleźć nowe części przypuszczalnie zużyte w okolicach krakowa
jeszcze pytanko gdzie znaleźć nowe części przypuszczalnie zużyte w okolicach krakowa
Mam podobny problem w Grand Vitarze r 2000 . Narazie nic z tym nie robiłem ale będę misiał zajżeć . Rysunki skrzyni znajdziesz na http://www.detali.ru/cat/OEM_sz.asp?Mar ... =AR&OK=+OK+
Grand Vitara TDI 2000r AT
Re: biegi
jeżeli ta część występuje samodzielnie to spróbuj zapytać o nią w ASO - nie musi to być kosmicznie drogie - a przynajmniej poznasz numer seryjny części. W ASO Suzuki w Sączu są goście na tyle równi że podaliby numer sprawdzając w systemie -bez zamawiania. Może u Ciebie jest podobniejurus pisze:podpowiedzcie jeszcze jak pytać w sklepie o ten wytarty element, a może ktoś ma schemat tego kawałka skrzyni biegów?
SUZUKI VITARA wahacze (produkuje je)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/82e ... 14956.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/82e ... 14956.html