biegi viertarka

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
jurus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

biegi viertarka

Post autor: jurus » wt paź 09, 2007 8:24 pm

witajcie mam viertarke 1,9 d i następujący problem, stercząc na skrzyżowaniu i mieszając lewarkiem nie moge włożyć 1silowo udaje sie trafić po kilku probach, jadąc po kilkukrotnym wbijaniu jedynki ten prawie sam problem z dwójka inne biegi wsio ok poradźcie co można wymienić aby gładko działało i jakie tego koszty i czy dużo roboty?
pozdrawiam

Awatar użytkownika
mdeja

Post autor: mdeja » wt paź 09, 2007 8:29 pm

To początek umierania mechanizmu lewarka skrzyni biegów. A im bardziej siłowo wrzucasz tą jedynke tym bardziej go wykańczasz. Musisz rozebrać i będziesz widział gdzie co się wytarło i trzeba reanimować. Osobiście tego nie robiłem ale kumpel mi robił - małym nakładem czasu i wysiłku.
Jak tego teraz nie zrobisz to niedługo będzie Ci sie myliła trójka z piątką, problem ze wstecznym....
Po regeneracji sam sie zaskoczysz jak łatwo można zmieniać biegi w Vitarce
kiedyś VITA 2.0V6, Samuraj Coil - teraz Hyundai Terracan 2.9 32 MT, 31AT

Awatar użytkownika
jurus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

biegi viertarka

Post autor: jurus » wt paź 09, 2007 8:36 pm

super za podpowiedz, można kupić cały nowy element czy pojedyncze sztuki?uda sie to zrobić bez wyjęcia skrzyni?

Awatar użytkownika
mdeja

Post autor: mdeja » wt paź 09, 2007 8:46 pm

Odkręcasz 4 śrubki którymi lewarek jest przykręcony do skrzyni - są one od góry umieszczone (będziesz musiał tylko konsolke zdjąć). Wyjmiesz cały lewarek i zobaczysz czy tam taki dynks biały plastikowy sie wyrobił czy są luzy na mechanizmie. Jak są luzy to można troche zapodkładcyć, pyknąć spawem tu i tam. Mechanik będzie wiedział

Awatar użytkownika
piotr_z

Post autor: piotr_z » wt paź 09, 2007 9:03 pm

a jesli to sa popychacze - w mechanizmie sterujacym - zatarte to sie bez zrzucenia skrzynki nie obedzie.

ja bym radzi jednak skrzynie zrzucic i wtedy odrecil dekiel sterowania i poregulowal i posprawdzal wszystko.
Pojara 2,8 GLS
Explorer 4,0 V6 - ale to zap..la :)21
www.studiospa.com.pl

Awatar użytkownika
Masmo

Re: biegi viertarka

Post autor: Masmo » śr paź 10, 2007 5:27 pm

jurus pisze:witajcie mam viertarke 1,9 d i następujący problem, stercząc na skrzyżowaniu i mieszając lewarkiem nie moge włożyć 1silowo udaje sie trafić po kilku probach, jadąc po kilkukrotnym wbijaniu jedynki ten prawie sam problem z dwójka inne biegi wsio ok poradźcie co można wymienić aby gładko działało i jakie tego koszty i czy dużo roboty?
pozdrawiam
A wsteczny jak wchodzi??
U mnie było podobnie wsteczny ostro zgrzytał przy wchodzeniu. Wymiana sprzęgła załatwiła problem.
Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.

Awatar użytkownika
jurus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

biegi

Post autor: jurus » śr paź 10, 2007 6:28 pm

witaj niestety diagnoza ze sprzęgłem jest nietrafiona)) nowe jest, wiesz wsteczny nawet ok najgorzej jedynka szczególnie na postoju
jeszcze pytanko gdzie znaleźć nowe części przypuszczalnie zużyte w okolicach krakowa

Hi-TEC
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Hi-TEC » pt paź 12, 2007 7:07 pm

a ja mam tak ze wstecznym jak chce go wbic to czasem mi nie chce nawet sila wskoczyc musze wnet podjechac do przodu i wtedy mi sie udaje-co to moze bys?ma ktos pomysel?dzieki

Awatar użytkownika
jurus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

biegi

Post autor: jurus » pt paź 12, 2007 8:49 pm

podpowiedzcie jeszcze jak pytać w sklepie o ten wytarty element, a może ktoś ma schemat tego kawałka skrzyni biegów?

Awatar użytkownika
N14
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: N14 » wt paź 23, 2007 10:52 am

Mam podobny problem w Grand Vitarze r 2000 . Narazie nic z tym nie robiłem ale będę misiał zajżeć . Rysunki skrzyni znajdziesz na http://www.detali.ru/cat/OEM_sz.asp?Mar ... =AR&OK=+OK+
Grand Vitara TDI 2000r AT

Awatar użytkownika
mdeja

Re: biegi

Post autor: mdeja » wt paź 23, 2007 11:10 am

jurus pisze:podpowiedzcie jeszcze jak pytać w sklepie o ten wytarty element, a może ktoś ma schemat tego kawałka skrzyni biegów?
jeżeli ta część występuje samodzielnie to spróbuj zapytać o nią w ASO - nie musi to być kosmicznie drogie - a przynajmniej poznasz numer seryjny części. W ASO Suzuki w Sączu są goście na tyle równi że podaliby numer sprawdzając w systemie -bez zamawiania. Może u Ciebie jest podobnie

Awatar użytkownika
michał16v

Post autor: michał16v » śr paź 24, 2007 3:00 pm

jako że właśnie mam wyjetą skrzynie to strzeliłem żeczone foto
Obrazek
Obrazek
SUZUKI VITARA wahacze (produkuje je)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/82e ... 14956.html

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”