Wyciągraka do Samurai'a
Moderator: Albert_N
hi-lift jako wyciągarka
ja z kolei - jako, że niezbyt często się topię i wyciągarki nie używam na co dzień - zakupiłem hi-lift, przygotowałem progi...
kosztowało mnie to znacznie mniej niż wyciągarka a efekt taki sam - no może trochę wolniej...
btw - jeśli macie własne doświadczenia z hi-lift'em jako wyciągarką - jaki łańcuch polecacie?
ja dwa razy ciągnąłem łańcuchem z 8-ki drutu i było ok, choć oryginalnie hi-lift zaopatrywany jest w łańcuch 10-tkę...
kosztowało mnie to znacznie mniej niż wyciągarka a efekt taki sam - no może trochę wolniej...

btw - jeśli macie własne doświadczenia z hi-lift'em jako wyciągarką - jaki łańcuch polecacie?
ja dwa razy ciągnąłem łańcuchem z 8-ki drutu i było ok, choć oryginalnie hi-lift zaopatrywany jest w łańcuch 10-tkę...
Re: hi-lift jako wyciągarka
na naszej stronie w poradach masz link do zdjęć jak zrobić tirfora z hilifta. jak bedziesz szukał odpowiednich haków do tego to tez mam namiar na takieolowis pisze:
i nikt mnie nie przekona ze białe jest białe a czarne jest czarne
Re: hi-lift jako wyciągarka
No aleś przysadził. Ja tam nie jestem super doświadczonym off roadowcem, ale miałem okazję się już parę razy podciągać. Nie wydaje mi się przy tym by w sprawie porównania komfortu pracy mozna w ogóle porównywać hi-lift jako tirfor i wincha.olowis pisze:ja z kolei - jako, że niezbyt często się topię i wyciągarki nie używam na co dzień - zakupiłem hi-lift, przygotowałem progi...
kosztowało mnie to znacznie mniej niż wyciągarka a efekt taki sam - no może trochę wolniej...![]()
...
Chyba ,że kasa ma tu znaczenie, to inna sprawa. Winche rzeczywiście nie są najtańszą zabawką.
Patrol Long Safari 4,2 D
Patrol Short BRU(td)US 4,2
Patrol Comfort TB42
Patrol y61 3,0TD mercedes
Patrol Comfort TB42
Łańcuch klasy KLA 8+ grubość drutu 8mm DOR 2,5 tony cena za 1 metr 45,63PLN netto 1mb= 1,4kg
Hak chwytny GG najmniejszy pod łańcuch 8mm cena 67,21PLN Netto 1 sztuka 0,4 kg
Dla informacji łańcuch 6 mm DOR 1,5 tony cena 37,73 PLN waga 0,8 kg
Hak chwytny GG najmniejszy pod łańcuch 8mm cena 67,21PLN Netto 1 sztuka 0,4 kg
Dla informacji łańcuch 6 mm DOR 1,5 tony cena 37,73 PLN waga 0,8 kg
i nikt mnie nie przekona ze białe jest białe a czarne jest czarne
ad. Harley
pewnie że masz rację - hi-lift do wyciągania nigdy nie dorówna ani w szybkości ani w komforcie - jednak , gdy nie topisz się "nałogowo" , to uważam , że jest wystarczający - być może za parę lat zmienię zdanie
ja poza tym nie jeżdżę w rajdach a bardziej po lasach i bagnach Roztocza w poszukiwaniu mięsa
stąd moje nieco bardziej "łagodne" podejście do kwestii "ciągnięcia" ...
pewnie że masz rację - hi-lift do wyciągania nigdy nie dorówna ani w szybkości ani w komforcie - jednak , gdy nie topisz się "nałogowo" , to uważam , że jest wystarczający - być może za parę lat zmienię zdanie

ja poza tym nie jeżdżę w rajdach a bardziej po lasach i bagnach Roztocza w poszukiwaniu mięsa

stąd moje nieco bardziej "łagodne" podejście do kwestii "ciągnięcia" ...

Re: Wyciągraka do Samurai'a
Ja miałem w Sj413 T-MAX 8500LBS i powiem że w zupełności wystarczała a i innych też czasem wyciągała.Hałas pisze:Na początku witam, jeszcze się w dziale suzuki nie odzywałem![]()
Jaką wyciągarkę (jaki udźwig przede wszystkim) wpakować do Samuraia, "lekko" dłubniętego?
Tak coby się za mocno nie pociła, ale też w rozsądnej cenie (około 1500pln)
linki mile widziane
Ale podstawa to mieć dobry akumulator najlepiej jakiś żelowy bez dobrego prądu to nic nie zdziałasz

Suzuki Samurai
Marcin

A i tu się w pełni zgadzam.maristez pisze:reczne wyciąganie uczy myśleć. ja tam miałem auto z windą a teraz nie mam i jakoś mam frajde wiekszą. trapy, hilift, szpadel, kinetyk, szekle i robi sie cuda jak sie pomyśli. wiadomo czasu trzeba.
Patrol Long Safari 4,2 D
Patrol Comfort TB42
Patrol Comfort TB42