Regulacja gaźnika Aisan

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
KarolZG

Regulacja gaźnika Aisan

Post autor: KarolZG » wt gru 04, 2007 7:16 pm

Dzięki koledze Cybm podregulowałem gaźnik Aisan .
Myślę że Pan Cybm nie obrazi się jeśli zamieszczę króką wskazówkę jaką od niego dostalem,mi bardzo pomogła -jest krótka i na temat + dwa zdjęcia jaka śruba co reguluje.

"
Na zdjęciach masz oznaczone śruby którą co regulować.
Najpierw możesz
wyregulować wolne obroty regulując je srubą od wolnych obrotow i srubą
mieszanki. Wazne żeby śruby od ssania nie były za bardzo wkręcone bo wtedy gaźnik cały czas będzie chodził na ssaniu i nie będzie reagował na srubę od wolnych obrotów.
Po wyregulowaniu wolnych obrotów na około 850 obr/min włanczasz swiatła i dmuchawę i regulujesz wolne obroty pod obciążeniem dolną śrubką , ( tą górną śrubkę "A" ustawiasz tak żeby po zalączeniu świateł i dmuchawy zawor podciśnieniowy wciągnął pręt z dźwigniąą w której jest dolna śrubka , dolną śrubką regulujesz wtedy dokładnie obroty.)
Potem ostudz silnik i regulacja ssania tymi dwoma srubami.
Ta sruba przy lince od gazu to wielkość obrotow na ssaniu ,a ta druga to moment wchodzenia i schodzenia z ssania (nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć :) ). Powodzenia!!!

Marcin"

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony śr gru 12, 2007 6:23 pm przez KarolZG, łącznie zmieniany 4 razy.
Samurai 1.3->Patrol GR Y60 2.8 ->Suzuki Jimny 1.3

Awatar użytkownika
Cybm

Post autor: Cybm » wt gru 04, 2007 7:33 pm

Ciesze sie ze moglem jakos pomoc. Trzeba bylo ten tekst troche poprawic i przerobic na polski bo ja to pisalem pod wplywem :D Ale wazne ze dalo sie zrozumiec :D
SJ 413(gaźnik + LPG) -> Vitara JLX 1.6 8v -> lr Discovery 300TDi

Awatar użytkownika
Grześ K.

Post autor: Grześ K. » śr gru 05, 2007 7:49 am

:)2
i ja skorzystałem bo brakowałoobrotów przy dużym poborze prądu
Dzięki serdeczne
Był Samuraj na MT
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion :oops:

vetrieska
Kontaktowanie:

Post autor: vetrieska » śr gru 05, 2007 12:58 pm

U mnie to dziala tak ze ten elektryczny bzdet to nie zawor tylko silowniczek ktory popycha dzwignie obracajac przepustnice i podnosi przez to wolne obroty. Nazywa sie to idle-up, dziala po wlaczeniu swiatel/ogrzewania szyby/dmuchawy, na schemacie sa takie 3 diody przez ktore idzie prad z ww. do tego ustrojstwa. u mnie podnosi na tyle ze po wlaczeniu wszystkiego obroty sa ciut wieksze niz normalnie. tak wiec regulacja wolnych obrotow po wlaczeniu odbiornikow to ta srubka pod tym elektroczyms a nie ta nizej. zerkne jeszcze co angielski manual na to.
SJ 413 '87 mota sie co nieco :D

ramzes

Post autor: ramzes » śr gru 05, 2007 1:03 pm

hmmm dosc ciekawie opisane :)
może w wolnej chwili pobawie sie u siebie :wink: :)2
chociaz ostatnio nawet jakoś ten gaźnik działa i nie powiem .. nie zawiesza sie tzn. obroty nie giną :)21
era Hdi :)21

BYŁ-> Samurai, Y60 ..

Awatar użytkownika
KarolZG

Post autor: KarolZG » śr gru 12, 2007 6:26 pm

vetrieska pisze:U mnie to dziala tak ze ten elektryczny bzdet to nie zawor tylko silowniczek ktory popycha dzwignie obracajac przepustnice i podnosi przez to wolne obroty. Nazywa sie to idle-up, dziala po wlaczeniu swiatel/ogrzewania szyby/dmuchawy, na schemacie sa takie 3 diody przez ktore idzie prad z ww. do tego ustrojstwa. u mnie podnosi na tyle ze po wlaczeniu wszystkiego obroty sa ciut wieksze niz normalnie. tak wiec regulacja wolnych obrotow po wlaczeniu odbiornikow to ta srubka pod tym elektroczyms a nie ta nizej. zerkne jeszcze co angielski manual na to.

Ten elektryczny bzdet to wyłacznik masy ,działa tak ze po wlączeniu odbiornikow prądu uruchamia zawór podciśnieniowy który "wciąga "dźwignię z dolną śrybką regulacyjną obrótów .Wielkość obrtów po załaczeniu elektryki regulujemy dolną śrubką.
Samurai 1.3->Patrol GR Y60 2.8 ->Suzuki Jimny 1.3

Awatar użytkownika
n4spd
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: n4spd » ndz lis 23, 2008 3:29 pm

Co by nie zakładać nowego wątku postanowiłem się tu dokleić. Po zakupie mojego SJ'ta w akcje desperacji , załamując ręce nad gaźnikiem ropocząłem zawzięte tłumaczenie rosyjskiego manuala.
Oto i On
http://rapidshare.com/files/166576296/gaznik.rar.html

A poniżej moje nieudolne tłumacznie. Poprzestałem tylko na podpisach ilustracji i takich tam. Wiele rzeczy tłumaczyłem dosłownie więc efekt jest jaki jest. Jeśli spotka się to z aprobatą szanownych forumowiczów nie omieszkam kontynuować rozszyfrowywania tegoż manuala.

15.18

Elementy gaźnika Aisan.

1.Membrana biegu jałowego
2.Ramie pompki przyspieszacza
3.Kompensator pierwszego biegu (przy wysokiej temp. silnika)
4.Zawór opóźnienia
5.Amortyzator..... (?)
6. ...... pompa przyspieszacza
7.Zawór iglicowy
8.Pływak
9.Zawór wstrzymujący
10.Końcowy zawór przyspieszacza..

CDN. (bardziej udolny :) )

15.43
1.Membrana
2,3 Manometr
4. Śruba mocująca

Jeśli ciśnienie spada należy wymienić zaworek

15.44
1.?
2.Manometr

15.45
1.?
2.Membrana
3.Przewód podciśnienia
4. ...... amortyzatora.
5.zawór opóźniacza
6.Filtr

15.22
1.Śruba regulacji wolnych obrotów
2.Regulacja składu mieszanki

15.23
1.Gaźnik
2.Poziom Paliwa
3.Poziom wahania paliwa (?)

15.29
1.Ssanie

15.30
1.Ramie ssania
2,3,4 odpowiednio 1,2,3 ząbek
5."krzywka" ssania

15.32
Kontrola ssania

15.33
1.Zawór powietrza
2,3 - chyba widać coż to :)
4.Zawór
5.Odpowiednio dozujcie powietrze na zawór (?)

15.35
1. Pierwsza membrana
2. Druga Membrana
3. Zawór podciśnienia
4. Zawór podciśnienia
5,6,7 :)

15.36
1.Pierwsza membrana
2.Druga membrana
3.trójnik
4.Przewód podciśnienia
5.Zawór podciśnienia
6.Śruba regulacji 2-giej membrany

15.37
1.Przepustnica całkiem otwarta
2.Przep. zamknięta
3.Przep. w połowie uchylona

A. Zawór przy otwartej przepustnicy

15.39
1."wyrównywacz" temperatury
2. Zawór "kompensatora" temp.
3. Wejście przewodu
4. Przy temp. pow. 50st.
5. Przy temp. pow. 65st.

15.41
1. Wtyczka zasilania
2. woltomierz
3. +
4. -

15.42

Sprawdzanie Membrany:

Po zakryciu palcem wylotu zaworu obroty powinny wzrosnąć do ok 1500/min (+/- 50) . Nieścisłości "obrotowe" regulujemy śrubką widoczną na ilustracji.

W przypadku automatycznej skrzyni obroty po zakryciu paluchem wyloty powinny wahać się między 700 a 750 /min :)

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
PI7er

Post autor: PI7er » sob gru 06, 2008 2:55 am

Oo paru dni walcze z dokladnie tkaim samym gaznikiem jak opisuje autor tematu.

Auto rok stalo zanim je kupilem, ładnie odpalilo praktycznie odrazu, zrobilem nim pare kilometrów po czym zabralem sie za lakierke...

Po miesiacu pracy odpalilem go ale strasznie nierówno pracowal i sie nie wkrecal.

Wyczyscilem gaznik. Zaczol ladnie pracowac, nagrzal sie, chcialem pojechac na probe i znów zaczely sie problemy, wkrecac sie wkrecal ale brak obrotow ponizej 1500 oraz nie równa praca w zakresie do 2500.

Rozebralem ponownie gaznik, wyczyscilem kazda dysze, wszystko dokaldnie wymylem, wymienilem wszystkie podcisnienia, zlozylem do kupy, odpalil ładnie, nagrzał sie, wyregulowalem, zaczol super pracowac..

Zrobilem z 15 km, udalem sie w teren i zaczly mu spadac wolne obroty, musialem je podkrecic. Po paru km problem powrócil, brak wolnych obrotow, podkrecenie ich nie wiele dalo, silnik pracuje na wolnych obrotach ale nierówno az gasnie, potrafia skakac w zakresie 500-2000.

Dzis przeplukalem caly uklad paliwowy ale problem pozostał..

Zmiana cewki nie przyniosła efektów. Swiece sa nowe, palec, kopulka tez. Zostały stare kable zaplonowe. Luz zaworowy wyregulowany. Krecenie zaplonem nic nei zmienia w kwesti nierównych obrotów i gasniecia.

Gdy proboje mu ustawic wolne obroty w granicach 1000 odrazu dlawi sie i gasnie, jak ustawie mu na 2000-2500 to pracuje w miare równo ale podczas hamowania obroty na tyle spadaja ze potrafi zgasnac.

Auto ładnie sie wkreca do 7000 z tym ze jezeli je wkrecam powyzej 4500 to podczas schodzenia z obrotów po puszczeniu gazu strzela w wydech z efektem ogniowym :)

Czy jest ktos w stanie mi pomoc ? Z tego co zauwazylem to membrany i zaworki raczej bez problemu pracuja. Cyz moze to byc kwestia elektryki/ukladu zaplonowego ?

przez pierwsze 2 sekundy po odpaleniu silnik ładnie równo pracuje na wolnych obrotach po czym robi sie kiszka..
Ambulans High Roof 30" 1.6 4.16
604 083 564 Piotr

Awatar użytkownika
corny

Post autor: corny » wt gru 30, 2008 7:22 pm

Widze ze zaczynamy walczyc w tym samym temacie heheheheeh walka z cieniem jutro mam nadzieje ze zacznie wspolpracowac ....mialem znacy mam bardzo podobne efekty brak wolnych obrotow przy wlaczaniu swiatel obroty wzrastaja dwukrotni itp ... i podobnie jak u ciebie autko smigalo jak nalezy nawet nim wrocilem po zakupie prawie 600 km po drodze strzelil w wydech ze 4 razy przygasal ale zalapal i pojechal , postal potem okolo miesiaca i sie zaczelo ... kable swiece filtr powietrza i paliwa nowy takze zostaje ustawienie tego co nazwiali gaznikiem heheh
pozdro i szczesliwego nowego
GG 18408258
SJ413
http://samurai.org.pl/

Awatar użytkownika
PI7er

Post autor: PI7er » wt gru 30, 2008 8:35 pm

Ja sobie darowalem walke z Aisanem i zainwestowalem w gaznik od Pony, naprawde czasem szkoda nerwów :)
604 083 564 Piotr

mirek-zuza

Post autor: mirek-zuza » wt gru 30, 2008 8:47 pm

Święta racja. Ja z braku pony założyłem FSO i śmigał aż miło 8)
Rocsta 2,2D

Piotr Karcz

Post autor: Piotr Karcz » wt gru 30, 2008 10:24 pm

Gdzieś za dwa tygodnie złomuję Pony 1,5 z recznym ssaniem, gaźnik dla kogoś w depresji za free 8)

Awatar użytkownika
fiqs
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: fiqs » śr gru 31, 2008 1:46 am

[quote1a="Piotr Karcz"]Gdzieś za dwa tygodnie złomuję Pony 1,5 z recznym ssaniem, gaźnik dla kogoś w depresji za free 8)[/quote1a]

przyjmę :) :)2 :)2
陸地震 被災地向け特別

Piotr Karcz

Post autor: Piotr Karcz » śr gru 31, 2008 7:59 am

Sorry, godzinę wczesniej dostałem zgłoszenie na PW, jak się [b6d]PI7er[/b6d] rozmyśli, to dam Ci znać...

Awatar użytkownika
corny

Post autor: corny » śr gru 31, 2008 10:42 am

no to ja 3 w kolejce jak sie dwoch wczesniej rozmysli heheheheh
GG 18408258
SJ413

Awatar użytkownika
corny

Post autor: corny » śr gru 31, 2008 11:06 am

[quoteb4="mirek-zuza"]Święta racja. Ja z braku pony założyłem FSO i śmigał aż miło 8)[/quoteb4]

podpowiedz jak tam spasowac ten gaznik od poldasa ??
w mojej wersji suki nie ma sondy ani komputera
GG 18408258
SJ413

mirek-zuza

Post autor: mirek-zuza » śr gru 31, 2008 9:25 pm

Dorobiłem podkładkę z tekstolitu (taki jak na elektryczne tablice izolacyjne) grubości 10mm. W puszce dolotu powietrza musiałem trochę porzeźbić pilnikiem plus nowa uszczelka z gumy 1 mm. Też nie miałem sondy ani komputera.
Rocsta 2,2D

Awatar użytkownika
corny

Re: Regulacja gaźnika Aisan

Post autor: corny » ndz sty 04, 2009 8:43 pm

jednak pozostanę przy oryginalnym gaźniku chyba udało mi się go wyregulować (są wolne obroty ) :)2 jeszcze muszę go podłączyć pod analizator spalin i ostawić mieszankę powietrze paliwo :)
GG 18408258
SJ413

mirek-zuza

Post autor: mirek-zuza » ndz sty 04, 2009 8:58 pm

U mnie po regulacjach też czasami bywały wolne obroty.
Rocsta 2,2D

vetrieska
Kontaktowanie:

Post autor: vetrieska » wt sty 06, 2009 9:56 pm

Rozgryzlem ten gaznik nieco bardziej i prostuje bzdury ktore wypisalem :oops: - to elektryczne cos to rzeczywiscie lacznik ktory zwiera do masy. nie wiem natomiast co on zalacza. A tzw. idle-up czyli podnoszenie obrotow po wlaczeniu dmuchawy, swiatel albo ogrzewania tylnej szyby jest realizowane inaczej - sygnal przez diody idzie do elektrozaworu ktory otwiera podcisnienie do membranki wciagajacej ciegielko. Odnosnie wolnych obrotow - u mnie raz zaczely zanikac - stwierdzilem ze jesli bylo dobrze i nikt nic nie ruszal to nie ma co krecic (to standard w wielu dziedzinach , ja to znam akurat hydrauliki silowej - pompa przestala pompowac, podkrecimy srubke moze zacznie 8) - to nigdy nie pomaga bo jak ma pomoc kiedy bebechy sie wysypuja ze srodka? potem po naprawie tylko trudno do fabrycznych ustawien wrocic :evil: ). Kupilem spraya wurtha do gaznikow, wpsikalem caly prawie - pomoglo bez rozbierania. po pol roku znow zaczely zanikac- znow psikalem sprayem, nie pomoglo ale zauwazylem ze porzadna przegazowka pomaga na jakis czas, potem znow to samo. wyciagnalem z regalu gaznik od pony ktory kupilem kiedys jak aisan swirowal na calego - pomoglo jak reka odjal :)2 , nawet nie zaczalem go motac na dobre 8) . Ta metoda to ostatecznosc ale zawsze pomaga, strach przed zlomowaniem mobilizuje gaznik :)21 , pony u mnie dziala o tyle ze sobie czeka w pogotowiu.
SJ 413 '87 mota sie co nieco :D

Awatar użytkownika
corny

Post autor: corny » śr sty 07, 2009 11:25 am

vetrieska pisze:Rozgryzlem ten gaznik nieco bardziej i prostuje bzdury ktore wypisalem :oops: - to elektryczne cos to rzeczywiscie lacznik ktory zwiera do masy. nie wiem natomiast co on zalacza. A tzw. idle-up czyli podnoszenie obrotow po wlaczeniu dmuchawy, swiatel albo ogrzewania tylnej szyby jest realizowane inaczej - sygnal przez diody idzie do elektrozaworu ktory otwiera podcisnienie do membranki wciagajacej ciegielko. Odnosnie wolnych obrotow - u mnie raz zaczely zanikac - stwierdzilem ze jesli bylo dobrze i nikt nic nie ruszal to nie ma co krecic (to standard w wielu dziedzinach , ja to znam akurat hydrauliki silowej - pompa przestala pompowac, podkrecimy srubke moze zacznie 8) - to nigdy nie pomaga bo jak ma pomoc kiedy bebechy sie wysypuja ze srodka? potem po naprawie tylko trudno do fabrycznych ustawien wrocic :evil: ). Kupilem spraya wurtha do gaznikow, wpsikalem caly prawie - pomoglo bez rozbierania. po pol roku znow zaczely zanikac- znow psikalem sprayem, nie pomoglo ale zauwazylem ze porzadna przegazowka pomaga na jakis czas, potem znow to samo. wyciagnalem z regalu gaznik od pony ktory kupilem kiedys jak aisan swirowal na calego - pomoglo jak reka odjal :)2 , nawet nie zaczalem go motac na dobre 8) . Ta metoda to ostatecznosc ale zawsze pomaga, strach przed zlomowaniem mobilizuje gaznik :)21 , pony u mnie dziala o tyle ze sobie czeka w pogotowiu.

heheh myslisz jak wywloke jakis zatechly gaznik z malucha i pzrespaceruje sie dookola mojej suki to pomoze ??? mam nadzieje ze efekt bedzie natychmiastowy heheh :D :D
GG 18408258
SJ413

Awatar użytkownika
KSikorski

Post autor: KSikorski » ndz sty 11, 2009 11:49 am

Sorry, godzinę wczesniej dostałem zgłoszenie na PW, jak się [b:9f16afbd6d]PI7er[/b:9f16afbd6d] rozmyśli, to dam Ci znać...
Ja mam gaźnik od pony do puszczenia za małe pieniądze, jak by co to na PW.
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21

Awatar użytkownika
jasiu836
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jasiu836 » śr lut 11, 2009 4:45 pm

Szanowni posiadacze suzuk, czy ma ktoś i może mi udostępnic dane do regulacji gaźnika Aisan?? bedę bardzo wdzięczny.Pozdrawiam
SJ410-był na stanie
Samurai-był na stanie
Nowa Suza-będzie będzie :)21

Awatar użytkownika
kotara

Post autor: kotara » wt kwie 14, 2009 8:22 pm

Pytanie dotyczy automatycznego ssania i siłownika woskowego (zgodnie z manualem) w moim przypadku zjechane są ząbki na przepustnicy co poprzedni właściciel załatwił opaską kablową - ssanie cały czas ON a obroty na poziomie 1500-1700...
Występuje ten element gdzieś czy złomowego gaźnika szukać?
Suzi '86 + M/T + lift IM +50mm + Lock Right tył + ......
Africa Twin 7a na kostkach
LR Disco 300Tdi

Awatar użytkownika
PI7er

Post autor: PI7er » wt kwie 14, 2009 11:47 pm

kotara pisze:Pytanie dotyczy automatycznego ssania i siłownika woskowego (zgodnie z manualem) w moim przypadku zjechane są ząbki na przepustnicy co poprzedni właściciel załatwił opaską kablową - ssanie cały czas ON a obroty na poziomie 1500-1700...
Występuje ten element gdzieś czy złomowego gaźnika szukać?
A skad klikasz ? :)21

Lepiej chyba poszukaj gaznika od pony, Aisan napewno za jakis czas sie wysypie :D
604 083 564 Piotr

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”