Vitarka żle reaguje na gaz
Moderator: Albert_N
-
-
Masę zimnych lutów - przy tranzystorach wysoko prądowych. Płytka jest dwustronna, więc ma się co zepsuć...
Generalnie, wszędzie gdzie było podejrzanie puściłem bypassy i jest OK. 6 godzin z miernikiem i lutownicą...
Elektrolit wycieka i wypala PCB...
Aha - jak byś chciał wymieniać, to wymień na takie lepsze jakieś (nie po 20gr/szt, tylko na takie za 50sr/szt
)I ja dałem wszystkie z większym napięciem dopuszczalnym i max temp 105st. Co jeszcze znalazłem, to 2 upalone rezystory i jedna dioda, która wydała mi się podejrzana, to ją wymieniłęm, ale chyba nie potrzebnie 
Pozdr!
Generalnie, wszędzie gdzie było podejrzanie puściłem bypassy i jest OK. 6 godzin z miernikiem i lutownicą...
Elektrolit wycieka i wypala PCB...
Aha - jak byś chciał wymieniać, to wymień na takie lepsze jakieś (nie po 20gr/szt, tylko na takie za 50sr/szt

Pozdr!
RRC 3.5 V8 man carb 4d1983
RRC 3.5 V8 auto carb 2d1987
L322 3.0d 2004 "Szary"
RRC 3.5 V8 auto carb 2d1987
L322 3.0d 2004 "Szary"
-
-
- Szczygło
- jestem tu nowy...
Spróbuj go jednak wyregulować, gdzieś był opis jak to zrobić. To że u kumpla działa bez regulacji nie znaczy że u Ciebie też będzie. Regulacja nic nie kosztuje (wystarczy omomierz i szczelinomierz) a może akurat trafisz (a na pewno będziesz miał za sobą kolejny krok z eliminowania podejrzanych). Pozdrawiam
Vitara 1,6 16v Mydelniczka-top
-
-
Re: Vitarka żle reaguje na gaz
ustawiłem TPS-a i nadal nic,jest fatalnie suza w ogóle nie jedzie przy jakimkolwiek dotknięciu gazu gaśnie,trzeba się nakombinować żeby ja wkręcić na obroty,prycha w snorkiego i strzela w wydech
Podłączyłem stroboskop i zapłon wariuje,bardzo go opużnia,na wolnych 8stopni. Mam już jej dosyć 

do zabawy Vitara Pussy Wagon, sztywny przód
do zapie... Saabolot 2.0T
a mechanizm odsrodkowy w aparacie sprawdziles? moze sie przytarl i kombinuje.
a po drugie to podlacz pompke przyspieszajaca bezposrednio pod kolektor sprawdz dzialanie - powinno przyspieszyc.
a po drugie to podlacz pompke przyspieszajaca bezposrednio pod kolektor sprawdz dzialanie - powinno przyspieszyc.
-
-
w moim aparacie nie ma ani odśrodkowego,ani podciśnieniowego przyspieszania,tylko elektronika. Zastanawiam się jaki czujnik odpowiada za przyspieszanie zapłonu,TPS,MAPi co jeszcze??
Przemas601 pisze:w moim aparacie nie ma ani odśrodkowego,ani podciśnieniowego przyspieszania,tylko elektronika. Zastanawiam się jaki czujnik odpowiada za przyspieszanie zapłonu,TPS,MAP i co jeszcze??

zapomnialem

teoretycznie rzecz biorac to chyba tylko TPS I MAP no bo innych czujnikow zmnieniajacych sygnal w funkcji "dodania gazu" nie kojaze.
mialem kiedys dziwne - podobne do Twoich objawy ale ja mialem dziure w memranie pompki przyspieszajacej. ale mialem tez uszkodzony MAP - skonczylo sie wymiana wtrysku na gaznik bo nieszlo dojsc do przyczyny bledu - kod 12.
-
-
no właśnie,sam się zdiagnozować nie chce,kod 12
próbowałem zainstalować aparat z membraną,ale nie chciał się dogadać z kompem,podciśnienie przyspieszało a komp opóżniał i niestety się nie udało
od czego zastosowałeś gażnik?

próbowałem zainstalować aparat z membraną,ale nie chciał się dogadać z kompem,podciśnienie przyspieszało a komp opóżniał i niestety się nie udało

od czego zastosowałeś gażnik?
gaznik jakis AISIN ale nie wiem od czego - zdobyczny. tylko ze ja w tamtej suzi mialem stary typ zaplonu czyli na podcisnienia. gaznik byl fajny, bo mial regulacje ilosci paliwa w komorze z zewnatrz i mozna bylo sobie go wyregulowac coby na podjazdach benzynki nie zbraklo.
teraz z tym silnikiem i gaznikiem jakis samurai w wawce jezdzi.
teraz z tym silnikiem i gaznikiem jakis samurai w wawce jezdzi.
-
-
trochę się obawiam japońskiego gażnika,próbowałem kiedyś wyregulować gażnik w służbowym samuraju i sobie odpuściłem,za dużo tam podciśnień i wężyków. Gdybym miał gażnik to nie widzę problemu założenia aparatu z podciśnieniem,potrzebna jest tylko iskra, a nie trzeba sterować wtryskiwacza
no tem u mnie nie mial chyba zadnego (moze jeden) przewodu podcisnienia i sterowanie mial mechaniczne. reczne ssanie i +12V do zaworka. regulacja zadna. dwugardzielowy.Przemas601 pisze:trochę się obawiam japońskiego gażnika,próbowałem kiedyś wyregulować gażnik w służbowym samuraju i sobie odpuściłem,za dużo tam podciśnień i wężyków. Gdybym miał gażnik to nie widzę problemu założenia aparatu z podciśnieniem,potrzebna jest tylko iskra, a nie trzeba sterować wtryskiwacza
a i to Kaihin a nie aisin.

-
-
w poniedziałek suza idzie do elektronika i zobaczymy co z tego wyjdzie,jak sie uda to gościa ozłocę
,a jak nie to też zacznę akcje z przeszczepianiem gażnika 

-
-
Dzisiaj suza wróciła od elektronika,gość od poniedziałku przy niej grzebał i nic nie wymyślił
wywaliłem ostatnio kata i wstawiłem w jego miejsce tłumik,brakuje mi już pomysłów co dalej robić
Efekt jest taki,że odpala na bęzynie,ale jak dodaje gazu to strzela i gaśnie. Na stroboskopie okazuje się że opużnia zapłon poza skale.

Efekt jest taki,że odpala na bęzynie,ale jak dodaje gazu to strzela i gaśnie. Na stroboskopie okazuje się że opużnia zapłon poza skale.
-
-
czy ma ktoś opis ustawiania potęcjometru przepustnicy w vitarze??
- Szczygło
- jestem tu nowy...
Vitara 1,6 16v Mydelniczka-top
-
-
Dzięki,gdzieś to widziałem,ale nie mogłem znaleźć