moja sunia przez ostatnie dwa lata pojona byla LPG i silnik juz strasznie jest wyeksploatowanywiec,wiec mam pytanko:)
chce wsadzic cos innego,bo tak chyba bedzie taniej,ale zabardzo nie wiem co? mysle nad silnikiem z s.swift 1.3 na wtrysku bedzie to fajnie smigalo??
jezeli tak to jakiego modelu dokladnie musze szukac??
propozycje i rady mile widziane....
NOWY
wymiana silnika, tylko na co??
Moderator: Albert_N
-
- jestem tu nowy...
Re: wymiana silnika, tylko na co??
sporo juz na ten temat napisano w dziale suzuki... przeszukaj starsze watki. zastanow sie czy nie lepiej pozostac przy seryjnym silniku zamiast bawic sie w rzezbe.
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
witam. Jeleżli chcesz silniczek od swifta to szukaj 1.3 G13B o pojemności chyba 1298cm3. Ten silniczek fabrycznie był już z wtryskiem. Robiłem taka podmiankę u siebie. Z silnika od samuraia musisz zostawić troche gratów. Najlepiej jest postawić dwa silniki obok siebie i porównać. Na pewno musisz zmienić wałek rozrządu i założyć samuraiowa przystawke kątową do aparatu zapłonowego. Inna też jest miska olejowa, smok, bagnet, koło zamachowe( w samuraiu chyba ze 2 razy cięższe), mocowanie alternatora, taka długa metalowa rurka co idzie wzdłuż silnika ( o ile pamietam to w samuraiu jest krótsza), nie pamiętam ale chyba też pompa wody bo w swiftowej nie ma gdzie wiatraka dokręcieć i w swifcie są koła pasowe pod paski wielorowkowe a nie klinowe Trzeba też zmienić oczywiście obydwie łapy silnika.
Ja zostałem przy gaźniku bo też jeżdże na gazie a nie chciałem przerabiac instalacji gazowej. Cała wiązka razem z kolektorem i monowtryskiem leży w garażu i czeka na lepsze czasy.
Ja zostałem przy gaźniku bo też jeżdże na gazie a nie chciałem przerabiac instalacji gazowej. Cała wiązka razem z kolektorem i monowtryskiem leży w garażu i czeka na lepsze czasy.
Hej zuczek152 ,
Napisz cos jak samurai lata no tym swifcie.
POzdrawiam
Napisz cos jak samurai lata no tym swifcie.
POzdrawiam
Jezdze tu i tam bo 4x4 mam 

Lata tak samo jak na samuraiowym. To jest praktycznie taki sam silnik, wszystko co było inne w silniku od swifta wstawiłem od samuraia. Tak więc jest musi byc podobnie. Wszystko idealnie pasuje bo w swiftowym silniczku są przewidziane na wszystko miejsca. Założony mam oczywiście wałek rozrządu od samuraia bo swiftowy nie ma zębatki i podejrzewam, że wałki mają inne krzywki bo w końcu styl jady samuraiem jest inny niż swiftem więc i charakterystyka silnika powinna być inna. Nie mierzyłem tego ale tak podejrzewam. Znaczna jest też różnica w kole zamachowym które w samuraiu jest o wiele cięższe ale da się do niego dokręcić swiftowe sprzęgło. Miejsce na pompkę mechaniczną też jest i otwory żeby dokręcić łapy od poduszek też są. Wszystko jest. Dla ciekawostki powiem, że w oryginalnym silniku samuraiowym z sj413 nie ma miejsc na swiftowe łąpy więc nie da się go wstawić w poprzek.