podnoszenie SUZUKI Jimny kto już to zrobił
Moderator: Albert_N
- Morog
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Re: podnoszenie SUZUKI Jimny kto już to zrobił
nie
durne komentarze madralińskich
st.Medard pisze:Najładniejszy jimny
Ile to się trzeba narobić żeby to jakoś jechało i wyglądało.
Ło zesz ale paskuda

na tym polega specyfika tego forumMorog pisze:nie

a wiedzę co to jest i jak działa mechanizm różnicowy zdobywa się zakładając gogle i np. efekt taki:
http://grupab.vdclan.com/index.php?opti ... 4&Itemid=2
tutaj co najwyżej dowiesz się jak i gdzie go używać ( blokada - musiałem dopisac bo już widziałem to stado nadlatujących sepów

i się nie nabzdyczaj tak bo ci żyłka pęknie

Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony 

- Morog
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
dzieki ale to było pól roku temu
zdążyłem się dowiedzieć od ludzi ktorzy potrawią sie wiedzą podzielic
nie wrzucaj sobie do plecaka tylu kamieni z napisem " uraza " bo cię kiedys przygniotąMorog pisze:dzieki ale to było pól roku temu

moje pierwsze pytanie na tym forum brzmiało: " dlaczego land rover jest najlepszy " i od ludzi , którzy potrafią się podzielic wiedzą, otrzymałem natychmiastową odpowiedź: " bo jest zielony " z czego byłem bardzo zadowolony
natomiast do dzisiaj nie wiem gdzie znajduje się korek spustowy płynu chłodniczego w bloku silnika,
ale ta niewiedza jakos szczególnie mnie nie uwiera

natomiast do dzisiaj nie wiem gdzie znajduje się korek spustowy płynu chłodniczego w bloku silnika,
ale ta niewiedza jakos szczególnie mnie nie uwiera

i dobrze bo wystarszyło by przeczytać pierwsze przyklejone wątkiMorog pisze:durne komentarze madralińskich
niedługo ludzie bedą pytać co to jest kierownica i jak się nią kręci bo nie ma głupich pytań
są tylko takie zadawane z lenistwa

NO I JEST RZOPA
- apede
-
- Kontaktowanie:
A co to jest taka druga mala wajcha obok zmiany biegow? 

loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
dobra, kasztaniarze won, LRowcy do siebie, porzadek ma byc 

Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
tak czytam i w zasadzie nie wiem czemu zakładanie blokady przy oponach AT jest bez sensu.
mam w jednym z aut AT i blokadę i jestem zadowolony z tego rozwiązania.
auto ma jeździć głównie po mieście to:
- opony MT są bez sensu
- wyciągarka jest bez sensu bo po co wozić klamota i brnąć w montaż
blokada daje dużo nawet przy AT, oprócz głębokiego błota można trafić np. na rowki i mieć koła w górze. Łatwiej przewidzieć i ominąć błoto niż nie docenić dziurki i radośnie kręcić kółkami po przekątnej.
a cena blokady?
nie padło pytanie jak tanio zrobić, a poza tym cena wyciągarki to również cena montażu, a Jimny na miasto nie przyjmuje montażu ze "śwagrem w stodole po pijanemu"
mam w jednym z aut AT i blokadę i jestem zadowolony z tego rozwiązania.
auto ma jeździć głównie po mieście to:
- opony MT są bez sensu
- wyciągarka jest bez sensu bo po co wozić klamota i brnąć w montaż
blokada daje dużo nawet przy AT, oprócz głębokiego błota można trafić np. na rowki i mieć koła w górze. Łatwiej przewidzieć i ominąć błoto niż nie docenić dziurki i radośnie kręcić kółkami po przekątnej.
a cena blokady?
nie padło pytanie jak tanio zrobić, a poza tym cena wyciągarki to również cena montażu, a Jimny na miasto nie przyjmuje montażu ze "śwagrem w stodole po pijanemu"
człowiek człowiekowi wilkiem a kiwi kiwi kiwi
Nikt nie powiedzał że jest bez sensu ponieważ każdy szpej zwiekszający mobilność w terenie się przydaje czy to trapy, blokady, winda, czy nawet hi lift
Ja jednak wolał tym mieć winde niż blokade ponieważ uważam że zwieksza dużo bardziej mobilność autka niż blokada. Sa ludzie co całe życie bez blokad jeżdzą i jakoś sie daje, ale jest to tylko moje zdanie i nikogo nie przekonuje że jest najlepsze tylko ja wybrał bym winde
p.s. zawsze można zadzwonić do kogoś o 3 w nocy ty weź mnie przyjedz szarpnąć kinetykiem
Ja jednak wolał tym mieć winde niż blokade ponieważ uważam że zwieksza dużo bardziej mobilność autka niż blokada. Sa ludzie co całe życie bez blokad jeżdzą i jakoś sie daje, ale jest to tylko moje zdanie i nikogo nie przekonuje że jest najlepsze tylko ja wybrał bym winde
p.s. zawsze można zadzwonić do kogoś o 3 w nocy ty weź mnie przyjedz szarpnąć kinetykiem

NO I JEST RZOPA
wiesz, tak naprawde to "jak se klyent uwaza". Chce miec, niech kupuje. Ja bym nie kupil do quasi-seryjnego auta blokady tylko wydal na lody- wagon lodow 

Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Kiedyś miąłem w mitsubishi pajero 3,2 did też pełno blokad fabrycznych. Było super. Nawet ich nie wymontowałem uważając, że są zbędne. Ale kompletnie nic mi nie pomagały, a właśnie skusiłem się na opony BFG AT 20% teren i 80% szosa no bo przecież tylko czasem będę jeździł w terenie. Efekt tego myślenia był taki żeby nie wyciągarka i drzewa w pobliży na pewno gdzieś w lesie bym musiał samochód zostawić i gonić do najbliższego gospodarza po ciągnik. Trzeba pamiętać o jednej rzeczy, że błoto wciąga i się chce coraz więcej, jak to ja nie przejadę.Twardy pisze:mam w jednym z aut AT i blokadę i jestem zadowolony z tego rozwiązania.

Wróć kolego do mojego wcześniejszego postu i kup wyciągarkę, opony mt i będziesz super zadowolony, a resztę motania i tak zamotasz. Błoto wciąga.

Zbanowany za komerchę w podpisie "Sklepterenowy.pl"
Ja powiedziałem (napisałem), że jest bez sensu. I będę się tego trzymał.Aśka&Kuba pisze:Nikt nie powiedzał że jest bez sensu ...

Co prawda teraz jeżdżę po mieście autem na AT z blokadą manualną

Przy lekkim terenie może i lekko pomoże. Kładzenie jednak 3-5 tys za gadżet, który wiele nie da, to (jak dla mnie) rozpusta.
Punkt widzenia zależy też od budżetu - dla niektórych taki wydatek nie stanowi problemu.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Nie, nie będę montował opon MT ani kupował do niego wyciągarki ani go motał, to jest dupowóz z opcją lekkiego terenu i takim pozostanie, z blokadą która nam pomaga i na AT...st.Medard pisze:Wróć kolego do mojego wcześniejszego postu i kup wyciągarkę, opony mt i będziesz super zadowolony, a resztę motania i tak zamotasz. Błoto wciąga.Twardy pisze:mam w jednym z aut AT i blokadę i jestem zadowolony z tego rozwiązania.
Do innego jednego z naszych aut też nie będziemy kupować opon MT bo do błota są bez sensu i niewiele dają, motanie też ma taki sobie sens - lepiej auto zbudować od podstaw.
Jak widzisz każdy z samochodów ma swoje przeznaczenie i różne jest podejście do tematu, dlatego Moroga rozumiem
http://1.1.1.5/bmi/rajdy4x4.pl/s/p/gale ... 6b6f_d.jpg
a ja tego się będę trzymał

Ta druga część postu była do kolegi. który założył ten wątek.Twardy pisze:Nie, nie będę montował opon MT ani kupował do niego wyciągarki ani go motał, to jest dupowóz z opcją lekkiego terenu i takim pozostanie, z blokadą która nam pomaga i na AT...st.Medard pisze:Wróć kolego do mojego wcześniejszego postu i kup wyciągarkę, opony mt i będziesz super zadowolony, a resztę motania i tak zamotasz. Błoto wciąga.Twardy pisze:mam w jednym z aut AT i blokadę i jestem zadowolony z tego rozwiązania.
Do innego jednego z naszych aut też nie będziemy kupować opon MT bo do błota są bez sensu i niewiele dają, motanie też ma taki sobie sens - lepiej auto zbudować od podstaw.
Jak widzisz każdy z samochodów ma swoje przeznaczenie i różne jest podejście do tematu, dlatego Moroga rozumiem
Zbanowany za komerchę w podpisie "Sklepterenowy.pl"
jakoś nie bylo to oczywiste...
Twardy pisze:Nie, nie będę montował opon MT ani kupował do niego wyciągarki ani go motał, to jest dupowóz z opcją lekkiego terenu i takim pozostanie, z blokadą która nam pomaga i na AT...st.Medard pisze:Wróć kolego do mojego wcześniejszego postu i kup wyciągarkę, opony mt i będziesz super zadowolony, a resztę motania i tak zamotasz. Błoto wciąga.Twardy pisze:mam w jednym z aut AT i blokadę i jestem zadowolony z tego rozwiązania.
link nie robi

NO I JEST RZOPA
- MotoManiek
-
W terenie, im gorzej... tym lepiej
Tel. alarmowy 602 492 450
Tel. alarmowy 602 492 450
- Morog
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Twardy świete słowa
nie każdy może zrozumieć że nie trzeba odrazu chcieć topić samochodu w blocie
jak ogladam zdjecia z rajdów przeprawowych
to wydaje mi się że to konkurs kto ma lepszą wyciagarke a nie samochod
wracając do blokady
jade sobie, jedno koło traci przyczepność
cała moc idzie na nie, chlapie błotem i nie wyjade
zapinam blokade i jest szansa że rusze
mam racje?
nie każdy może zrozumieć że nie trzeba odrazu chcieć topić samochodu w blocie
jak ogladam zdjecia z rajdów przeprawowych
to wydaje mi się że to konkurs kto ma lepszą wyciagarke a nie samochod
wracając do blokady
mam racje?
Ostatnio zmieniony czw cze 18, 2009 10:25 am przez Morog, łącznie zmieniany 1 raz.
dzimiak podniesiony na tych samych mostach jest wywrotny, w 3miescie był jeden i na imprezch w terenie byly boki, / mam fotki jak jedzie i się przewraca
inny dzimiak z 3miasta aby nie było boków miał poszerzane mosty-ale to dodatkowe koszta i to nie małe. Jeden i drugi był w fabrycznej budzie, jeden i drugi poszedł juz do ludzi 

emeryt off
dziwne bo wydawało mi się że jimny ma szersze mosty od samuraia...
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Masz rację - jest szansa, że ruszysz.Morog pisze:...
wracając do blokady
mam racje?
Jest też niezerowa szansa, że ukręcisz półośkę. W takich warunkach jak opisałeś, równie dobrze można rozbujać auto przód-tył albo pomóc sobie hamulcem. Jak się powiesisz na ramie/moście, to blokada nic nie pomoże.
ps.
Jak jedno koło straci przyczepność, to jeszcze co najmniej dwa ciągną/pchają.
- Morog
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
tak wiem
ale mi już się udało powiesić obie osie
dwa koła po przekątnej się kreciły samochod stał
mimo że pozostałe dwa koła twardo siedziały w ziemi
i był problem
ale mi już się udało powiesić obie osie
dwa koła po przekątnej się kreciły samochod stał
mimo że pozostałe dwa koła twardo siedziały w ziemi
i był problem
Morog, kup sobie już tą blokadę, bo widać że szukasz tylko argumentów za.