Felgi zimowe
Moderator: Albert_N
Felgi zimowe
Witam Wszystkich.
Mam pytanie? Otóż zakupiłem używane felgi stalowe do suzuki grand vitara rok samochodu 2004, gościu twierdził że podejdą do samochodu bez problemu, i tu moje zdziwienie po założeniu, na przednią oś felgi złapały o zaciski i koniec. Powiedźcie czy można z tym fantem coś zrobić, czy sprzedać stalówki i kupić nowe.
Drugie moje pytanko dotyczy halogenów. Zażyłem halogeny w oryginalne miejsca w zderzaku gdyż posiadałem oryginalną instalację pod halogeny, mam zamówiony przełącznik do kabiny, ale z tego co się orientowałem to msze jeszcze zakupić przekaźnik, mam wolne miejsce w skrzynce bezpiecznikowej przy silniku w śród przekaźników i nie wiem czy w to miejsce mam wpiąć przekaźnik i jak ma on wyglądać.
Dziękuję za odpowiedzi i Pozdrawiam.
Mam pytanie? Otóż zakupiłem używane felgi stalowe do suzuki grand vitara rok samochodu 2004, gościu twierdził że podejdą do samochodu bez problemu, i tu moje zdziwienie po założeniu, na przednią oś felgi złapały o zaciski i koniec. Powiedźcie czy można z tym fantem coś zrobić, czy sprzedać stalówki i kupić nowe.
Drugie moje pytanko dotyczy halogenów. Zażyłem halogeny w oryginalne miejsca w zderzaku gdyż posiadałem oryginalną instalację pod halogeny, mam zamówiony przełącznik do kabiny, ale z tego co się orientowałem to msze jeszcze zakupić przekaźnik, mam wolne miejsce w skrzynce bezpiecznikowej przy silniku w śród przekaźników i nie wiem czy w to miejsce mam wpiąć przekaźnik i jak ma on wyglądać.
Dziękuję za odpowiedzi i Pozdrawiam.
- mazurkas007
-
Re: Felgi zimowe
ad.1 - felgi do wymiany, pewnie powinny być 16 a kupiłeś 15, z tym, że nie pasują nic nie zrobisz
ad.2 - jeśli naprawdę instalacja jest pociągnięta, to wystarczy samo wpięcie przekaźnika w wolne miejsce. Jeśli jest tylko wolne gniazdko, trzeba do niego podpiąć przewody. Mniej roboty będzie z zamontowaniem przekaźnika osobno gdzieś pod maską np.
Przekaźnik pewnie ( powtarzam - pewnie ) będzie taki sam jak od świateł drogowych czy mijania. Wyciągnij przekaźnik od drogowych lub mijania i sprawdź czy pasuje w wolne gniazdko i już.
ad.2 - jeśli naprawdę instalacja jest pociągnięta, to wystarczy samo wpięcie przekaźnika w wolne miejsce. Jeśli jest tylko wolne gniazdko, trzeba do niego podpiąć przewody. Mniej roboty będzie z zamontowaniem przekaźnika osobno gdzieś pod maską np.
Przekaźnik pewnie ( powtarzam - pewnie ) będzie taki sam jak od świateł drogowych czy mijania. Wyciągnij przekaźnik od drogowych lub mijania i sprawdź czy pasuje w wolne gniazdko i już.
Jest 4x4 - rusza wyścig zbrojeń
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor
Raczej napewno powinny być 16 a do tego nie wszystkie podpasują 

Zdjęcia , zdjęcia , zdjęcia
- mazurkas007
-
dokładnie, stalowe felgi są 'głębsze' ( kij wie jak to nazwać ) od aluminiowaych, znaczy średnica zewnętrzna jest 16" ale wewnetrzna może być mniejsza niż w aluminiowych z powodu przetłoczenia blachy pod osadzenie opony, felgi alu są odlewane i z tąd ta różnica.Mieciu1 pisze:Raczej napewno powinny być 16 a do tego nie wszystkie podpasują
Felgi te są 16, wiec są to fale z Vitary a nie z Grand Vitary- no to muszę sprzedać.
Dzięki za odpowiedzi.
Dzięki za odpowiedzi.
Z vitki nie wchodzą do gv to prawda.
Hamulce się nie mieszczą
Hamulce się nie mieszczą

Zdjęcia , zdjęcia , zdjęcia
To gościu nawet nie wiedział co sprzedaje, a zarzekał się że to grand vitara
A powiedzcie mi coś takiego, jak bym założył dystansy czy zmieniło by to coś i czy nie ucierpiały by na tym łożyska kół. Dodaje że dystanse zakładałbym tylko na zimę, a na lato ściągał i zakładał alufelgi, czemu tak mi zależ, ponieważ odnowiłem sobie te felgi, tj: wypiaskowałem, ocynkowałem i położyłam lakier.
Kolego cygi87 felgi stalowe do GV powinny mieć 7 cali odsadzenie a ty kupiłeś 6,5cala.
Felgi do GV do 2002 rzeczywiście były 6,5 cala.Potem zwiększyli zaciski hamulcowe więc felga też uległa zmianie.
Felgi do GV do 2002 rzeczywiście były 6,5 cala.Potem zwiększyli zaciski hamulcowe więc felga też uległa zmianie.
GV 2.0HDI.5d+A/T235/70R16GY Wrangler. Zawiecha OME
Jazda w terenie ma podstawową zaletę-brak korków!
Jazda w terenie ma podstawową zaletę-brak korków!
Kolego seku35 dzięki wielkie za odpowiedź.
Więc muszę szuka innych stalówek.
Pozdrawiam.
Więc muszę szuka innych stalówek.
Pozdrawiam.
- mazurkas007
-
seku35 pisze:Kolego cygi87 felgi stalowe do GV powinny mieć 7 cali odsadzenie a ty kupiłeś 6,5cala.
7" to jest raczej szerokość a nie odsadzenie