z czego mosty do zmoty
Moderator: Albert_N
Re: z czego mosty do zmoty
no tak
z drugiej strony napewno sa mocniejsze od samurajowych a co do blokad ARB tez nie wchodzi w gre?

Dodge Dakota 4.7 V8
Suzuki Samurai 1.9D
Suzuki Samurai 1.9D
wchodziMarcinX pisze:no takz drugiej strony napewno sa mocniejsze od samurajowych a co do blokad ARB tez nie wchodzi w gre?

nie no mysle ze poloski sa mocniejsze od samurajowskich wiec moze nie byloby potrzeby ich zmieniac 

Dodge Dakota 4.7 V8
Suzuki Samurai 1.9D
Suzuki Samurai 1.9D
Dana 30 i 44 z CJ są rozmiaru suzukowego.
Przełożeń i blokad całe spektrum. Wytrzymują silnik V8.
Przełożeń i blokad całe spektrum. Wytrzymują silnik V8.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
MarcinX pisze:no takz drugiej strony napewno sa mocniejsze od samurajowych a co do blokad ARB tez nie wchodzi w gre?
arb przede wszystkim do takiego mostu, bo mech różnicowy lr są z gówna ulepione

-
-
MarcinX pisze:co znaczy grube na jakim odsadzeniu ci zalezy? ja mialem dystans 7cm obrocone felgi i nic sie nie dzialo przy szerokim moscie, problemy zaczynaja sie jak sa za duze oponki
Dystans około 55mm i przespawany mangels do tego fedima 31"10,5"
Wczoraj za.... w skarpę,myślałem że coś klękło,ale na szczęście puścił tylko bezpiecznik

do zabawy Vitara Pussy Wagon, sztywny przód
do zapie... Saabolot 2.0T
do zapie... Saabolot 2.0T
mowia ze zalezy od maszynisty, ale u mnie na 31' kilkarazy peka poloska lub rozrywa przegub a chce tylko wyjechac z blota ;d
fajnie ze z cj ciekawe tylko skad takie mosty dorwac bo chyba latwiej znalesc afgany ;d
fajnie ze z cj ciekawe tylko skad takie mosty dorwac bo chyba latwiej znalesc afgany ;d
Dodge Dakota 4.7 V8
Suzuki Samurai 1.9D
Suzuki Samurai 1.9D
hey a moze z jeepa szerokiego rocznik np 96 sa bardzo tanie i jest tego sporo jakie tam sa przelozenia np w 4.0 benzin
Dodge Dakota 4.7 V8
Suzuki Samurai 1.9D
Suzuki Samurai 1.9D
ostatnio znajomy się skarżył że nie może kupić mostu do jeepaMarcinX pisze:hey a moze z jeepa szerokiego rocznik np 96 sa bardzo tanie i jest tego sporo jakie tam sa przelozenia np w 4.0 benzin

Dobre i niezawodne są mosty z ikarusa.
Do nabycia na wyprzedaży w MZK
Do nabycia na wyprzedaży w MZK

Witam . mam podobny problem.Posiadam samca silnik vitara 1.6 16v , mosty oryginalne (szerokie ) dystanse 4 cm , koła simex 31 " , tył na springu , red 1.3 , przyjechałem sobie do domku na przerwe między semestralną , pierwszy dzień wylot w śnieg i półoś tylna uwalona , aha tył dyfer zaspawany , w wakacje mam zamiar wrzucic mosty patrol k160 i koła 35".Piszecie ze wytrzymalość mostów i bebechów zależy od kierowcy , ale przeciez też jest coś takiego jak zmęczenie materiału , wcześniej miałem silnik 1.0 nie było problemów z mostami , potem silnik 1.3 i koła mamuty 29" i juz bebechy nie dawały rady , potem zakup mostów samurajowskich i wszystko było ok do czasu zakupu silnika 1.6 i kółek 31" simexa , wiec wydaje mi sie ze zakup mostów trzeba dopierać do opon jakie maja byc i oczywiście silnika.bo pisanie czy silnik da rade jest bezsensu , jak silnczek 1.3 to mosty również suka.Myśle ze moja mini historia odpowie co niektórym na zawiłe pytania.Ja tak jak pisałem , jak poukrecam jeszcze co nieco w mostach od suczki to w wakacje idę w patrola , przełożenia będą wieksze to zainwestuje w 4:16.Pozdrawiam i życzę miłego motania....
KTM SX 520 2002 rok , Suzuki Samurai 1.6 16 V , Simex 31"
przy 1.3 ukręciłem 3 przednie półosie i zwybuchowałem 2 przeguby...
Na 1.6 jeszcze nic nie poszło...
Wszystko zależy od tego jak jeździsz bo jednemu wytrzymają oryginalne półosie przy 33 calach, a drugi będzie urywał przy 29 calach...
Wszystko zależy od tego jak jeździsz bo jednemu wytrzymają oryginalne półosie przy 33 calach, a drugi będzie urywał przy 29 calach...
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Zbyt słaby silnik powoduje konieczność strzałów ze sprzęgła, co z kolei powoduje niszczenie napędu.

Jeszcze porównaj ile imprez zjechałeś na 1,3 i ile na 1,6Adam.Ż pisze:przy 1.3 ukręciłem 3 przednie półosie i zwybuchowałem 2 przeguby...

Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
to co napisałem to wystarczył jeden rajd z blokadą przodu
1.3 zrobiłem bodajże 4 sezony
1.6 ma jak na razie 1 sezon...
a generalnie to w sumie na 1.3 poszło ok 1 tylnia półoś i 3 przeguby, 4 przednie półosie.
wszystko podczas nauki
a i 2 czy 3 razy wyjmowana w polu skrzynia biegów

1.3 zrobiłem bodajże 4 sezony
1.6 ma jak na razie 1 sezon...
a generalnie to w sumie na 1.3 poszło ok 1 tylnia półoś i 3 przeguby, 4 przednie półosie.
wszystko podczas nauki

a i 2 czy 3 razy wyjmowana w polu skrzynia biegów

Ja mam muskiela , koła 38z hakiem i nic nie wybucha
, a motor 4,0

Jeep Cheeroke 4.0L
Mechanik 100% blokady Zwolnice
tylko w podpisie masz napisane mechanik wiec chyba wszystko to tłumaczy , gdzies siadasz to wyciagara i do przodu , my w wyczynie katujemy mosty nie miłosiernie , bo jak raz się nie pokona bagna lub innego dziadostwa to za 2 razem tylko na wiekszej predkości , Adam.Ż widac ze lata chyba w szybkościówkach a tam też zawiecha i mosty lekko nie mają.A piszecie ze mosty samuraja wytrzymują 31" i to simexa , ale to pewnie w samcu jest 1.3 , wiec on nie jest w stanie dobrze zakręcić takimi kołami.
Jak trzeba przyłożyć to się przykłada
,,,,,,,,,,,,,,mam 48cm prześwitu,pod gruszką. Więc teren po którym jeździ mój xj dla was jest nie osiągalny 

Jeep Cheeroke 4.0L
szuwarek pisze:tylko w podpisie masz napisane mechanik wiec chyba wszystko to tłumaczy , gdzies siadasz to wyciagara i do przodu , my w wyczynie katujemy mosty nie miłosiernie , bo jak raz się nie pokona bagna lub innego dziadostwa to za 2 razem tylko na wiekszej predkości , Adam.Ż widac ze lata chyba w szybkościówkach a tam też zawiecha i mosty lekko nie mają.A piszecie ze mosty samuraja wytrzymują 31" i to simexa , ale to pewnie w samcu jest 1.3 , wiec on nie jest w stanie dobrze zakręcić takimi kołami.
nie, ja latam w przeprawach.
A widać że nie latałeś nigdy na windzie - jak np. wyciągarka koło przyciśnie do kamienia

Kolego zapodał byś foto swojego potwora ;P Z tego co przeczytałem, wniosuje że wózek świetnie robi na trawersachKrzysio pisze:Jak trzeba przyłożyć to się przykłada,,,,,,,,,,,,,,mam 48cm prześwitu,pod gruszką. Więc teren po którym jeździ mój xj dla was jest nie osiągalny

Ja też troszke latam po rajdach w moim regionie i mam samca z 1.3 Fedimy 31" Mangelsy 7cm odsadzenia i zespawany tył i jak narazie po 5 rajdach nic sie nie dzieje, a i na springu jest. Początkowo poszlo sprzegło ze 3 razy a teraz założyliśmy 6 segmentowego spieka i jak narazie lata ;D
GMS Team Chełm
www.gmsteam.pl
www.gmsteam.pl
fakt nie miałem przyjemności latania z wyciagarką , ale niebawem zobacze co i jak , gdyż winda już w drodze , na razie chinol ale na początek wystarczy ,a głownie zakup z myślą o pilocie , aby chłopak odpoczął od tirfora 

Krzysio pisze:Jak trzeba przyłożyć to się przykłada,,,,,,,,,,,,,,mam 48cm prześwitu,pod gruszką. Więc teren po którym jeździ mój xj dla was jest nie osiągalny
I odwrotnie

Zmień sobie przełożenia w reduktorze albo w mostach i zobaczysz, że ten mizerny jeden trzy potrafi kręcić bez problemu kołami 33"szuwarek pisze:A piszecie ze mosty samuraja wytrzymują 31" i to simexa , ale to pewnie w samcu jest 1.3 , wiec on nie jest w stanie dobrze zakręcić takimi kołami.
A w takim zestawieniu jak Ty jeździsz... szkoda się męczyć i męczyć samochodu
"duży" silnik wszystkiego nie załatwi

Nie każdy duży silnik jest mocny, a mocny silnik załatwia wiele problemów, ale też powoduje inne.