Hamulce w Samim 413
Moderator: Albert_N
- Grzegorz K.
Hamulce w Samim 413
Walczę z ciągle z hamulcami w moim wehikule. Podejrzenie padło na serwo. I tu mam takie dwa pytania. Pierwsze czy walnięte serwo może wywoływać problem z wolnymi obrotami (podejrzewam lewe powietrze, przy wciskaniu hamulca obroty znacznie spadają i silnik jakby się dławił)? Druga sprawa... Czy mogę do mojej zuki wsadzić serwo i pompe np od Vitary? Tak na pierwszy rzut oka wydały mi się identyczne.
Suzuki Samurai '88.

Re: Hamulce w Samim 413
Wygląda na problem z podciśnieniami. Sprawdzałeś przewody?
Suzuki Samurai & BMW & Opel & Ford in progress...
Wydają się ok... Ale hamulców prawie nie ma. Kiedy odcinam tył, sam przód hamuje ok. Ale to nie jest rozwiązanie... wyczyściłem co się da, wymieniłem szczęki z tyłu i cieknący cylinderek. Mi w/w wymienione objawy jako głównego podejrzanego pokazują serwo. yyyyh...
Suzuki Samurai '88.

Grzegorz K. pisze:Wydają się ok... Ale hamulców prawie nie ma. Kiedy odcinam tył, sam przód hamuje ok. Ale to nie jest rozwiązanie... wyczyściłem co się da, wymieniłem szczęki z tyłu i cieknący cylinderek. Mi w/w wymienione objawy jako głównego podejrzanego pokazują serwo. yyyyh...
No to zatkaj przewodzik od servo i bedziesz wiedzial, czy to tamtedy ciagnie powietrze. Jak tamtedy to wymienic na sprawne i smigac.
Pozdrawiam
sj 425 606468554
- Grzegorz K.
Tak, wiem. Pytałem czy mogę przeszczepić serwo od Vitary (mam łatwy dostęp).
Suzuki Samurai '88.

możesz i polecam ja mam z vitki longa angola kupione za bezcen ale jeden warunek musi być z pompą w kpl. bo było ich zylion rodzajów i nie dopasujesz serwa do pompy , heble jakby mocniejsze bo az przewody gumowe padają
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

a co ma ręczny do pompy i serwa 

5.12 w mostach itp itd

- Grzegorz K.
Ręczny mam na bębnach z tyłu, działa normalnie. Ale to jest na lince. A co do serwa od Vitary to dużo jest motania?
Suzuki Samurai '88.

jak znajdziesz z takim samym rozstawem śrób mocujących do grodzi to jedynie zaślepiasz jedno wyjście i zakładasz nowy dłuższy wężyk podciśnienia
5.12 w mostach itp itd

aa widzisz widocznie cos ma jak pytam ... sie w paru przypadkach spotkalem ze jak reczny rozpiety to na tyle hamulcowania brakowalo..i analogicznie jak tyl nie dzilal to podejzrenie padalo na pompe i sie zatykalo srubka na tylviperecki pisze:a co ma ręczny do pompy i serwa

racja zwracam honor bez ręcznego nie bedzie hebli z tyłu 

5.12 w mostach itp itd

Podłącze się pod temat.
Mam następujący problem dolałem do płynu hamulcowego płynu hydraulicznego( takie same butelki a ciemno i czytać się nie chciało) spuściłem płyn wykręciłem pompę hamulcową przepłukałem i wkręciłem. No i się zaczęło, nie mogę odpowietrzyć hamulców,pompa nie pcha płynu. Objaw jest taki jak wcisnę pedał to w zbiorniczku widać jak pchnie płyn, jak puszcze pedał to wraca płyn do zbiorniczka. Na tyle słabo pchnie że z pompy nie wyrzuci. Pedał do połowy wciśnięcia jakby pracował później w pewnym momencie przeskakuje jak by lżej.
Jak by ktoś był uprzejmy
i podpowiedział co mam zrobić:
1. Odpowietrzyć jakoś pompę
2. Wymienić pompę
3. Podpalić samochód
( brak sił aby go zrozumieć)
Mam następujący problem dolałem do płynu hamulcowego płynu hydraulicznego( takie same butelki a ciemno i czytać się nie chciało) spuściłem płyn wykręciłem pompę hamulcową przepłukałem i wkręciłem. No i się zaczęło, nie mogę odpowietrzyć hamulców,pompa nie pcha płynu. Objaw jest taki jak wcisnę pedał to w zbiorniczku widać jak pchnie płyn, jak puszcze pedał to wraca płyn do zbiorniczka. Na tyle słabo pchnie że z pompy nie wyrzuci. Pedał do połowy wciśnięcia jakby pracował później w pewnym momencie przeskakuje jak by lżej.
Jak by ktoś był uprzejmy

1. Odpowietrzyć jakoś pompę
2. Wymienić pompę
3. Podpalić samochód

Dodam że Samurai 93.r Santana układ hamulcowy LUKAS
Zalej zbiorniczek płynem hamulcowym do pełna, póżniej odkręcaj po kolei odpowietrzniki przy kołach od najdalszego bez pompowania. Poczekaj az płyn zacznie leciec z odpowietrzników i dopiero zacznij odpowietrzać. Powinno zadziałać. Tylko nie odkręcaj wszystkich odpowietrzników na raz. No i dolewaj płynu na bieżąco.
Samurai 1.3 '89r
Nie puszczone bąki unoszą się do mózgu - stąd biorą się posrane pomysły...
Właśnie w tym jest problem że zbiorniczek pełny a płyn z pompy nie leci. Nawet jak okręciłem przewody od pompy to płyn z niej nie leci pomimo pełnego zbiorniczka
. Jak wciskam pedał hamulca to wypycha powietrze z pompy a nie płyn a jak puszczam pedał to zasysa powietrze do pompy. Dodam jeszcze że z jednej części zbiorniczka płyn już wcześniej nie spływał do końca. Przed tym całym zabiegiem hamulce były tylko przód mi klocki trzymały (ale to myślą że wina płynu)
I stąd moje pytanie czy padła pompa czy ją się jakoś specjalnie odpowietrza?

I stąd moje pytanie czy padła pompa czy ją się jakoś specjalnie odpowietrza?

A robiłeś tak jak mówiłem? Czyli odkręć odpowietrznik i poczekaj aż się przeleje. Jak to nie pomogło to wygląda na to, że pompa padła. Zachowanie wskazuje na niedziałający zaworek zwrotny wewnątrz pompy.
Samurai 1.3 '89r
Nie robiłem tak ale miałem odkręcony przewód z przodu od wczoraj i płynu nie puściło z pompy.
.Czy ten zaworek da się jakoś zrobić czy szukać pompy?

Mozesz szukac zestawu naprawczego do pompy, inter cars ma cos w ofercie, ale nie wiem czy pasuje, bo ja po rozebraniu pompy u siebie stwierdzilem, ze kupuje nową. Nie bylo czasu na szukanie zestawów naprawczych i reanimacje.
Samurai 1.3 '89r
do lucasa nie ma problemu z zestawami naprawczymi, więc radzę zakupić i wszystkie gumki w pompie wymienić. Przy okazji obejrzyj pompę od środka, czy nie ma wżerów. Jeśli wygląda ok, to po takim zabiegu albo będzie działała, albo gdzieś łapie lewe powietrze (do kontroli i wymiany odpowietrzniki), albo do zrobienia tył...innej opcji to ja nie widzę
Dzięki koledzy za rady zestaw naprawczy zamówiłem 20zł
,jutro będzie to coś podłubie 

Nową pompę kupiłem w inter carsie. Po rabacie coś koło 200 zł kosztowała.
Samurai 1.3 '89r
a w hipol'u kolega szanowny sprawdzal? tylko lepiej zadzownic niz z katalogu online
edit:
w focie maja, tylko ta cena
Indeks FOTA: 39-0506
Kod FOTA: KAGER-HAM-P-AZ
Nazwa FOTA: POMPA HAM.
Opis FOTA: SUZUKI SAMURAI/SJ413 1.3 88-95 22.2 MM
ceny detaliczne: 768.02 / 936.98 [PLN]
edit:
w focie maja, tylko ta cena

Indeks FOTA: 39-0506
Kod FOTA: KAGER-HAM-P-AZ
Nazwa FOTA: POMPA HAM.