Sprezyny i wahacze w samuraiu - co i jak
Moderator: Albert_N
Re: Wahacze PILNE!!!
Dobrze by było jak by się wypowiedział na temat wachaczy rurowych jakiś użytkownik który takie posiada 

Rzeczy niemożliwe wykonuje od ręki, na cuda trzeba dzień czekać!
Głównie chodzi o wytrzymałość i ewentualnie z jakiej rury? Bezszwowa to wiadoma sprawa że musi być ale jaka grubość ścianki i średnica?
Rzeczy niemożliwe wykonuje od ręki, na cuda trzeba dzień czekać!
-
-
Ja robiłem wahacze z rury cro-mo 42mm,ścianka chyba 2,5mm
do zabawy Vitara Pussy Wagon, sztywny przód
do zapie... Saabolot 2.0T
do zapie... Saabolot 2.0T
a tico wazy 3 kg i nowy w simenblockami kosztuje 40 pln. Robi jak ta lala , rok katowania bez zmilowania i bez szwanku 
Co do praw autorskich - numer mojego konta znasz
A śmieli się i dalej się śmieją wszyscy z tego rozwiązania. Mimo tego wahacze mają się dobrze a zaliczyły nie dość , że naprawde mocne walnięcia po kołach to i dużą dawkę zdrowego katowania na różne sposoby
A jak się jakiś spsuje to bierzesz zapas i wymieniasz w 20 minut
I nie żal - nie mówiąc o tym , że idziesz do sklepu za rogiem i bierzesz takowy z półki .

Co do praw autorskich - numer mojego konta znasz

A śmieli się i dalej się śmieją wszyscy z tego rozwiązania. Mimo tego wahacze mają się dobrze a zaliczyły nie dość , że naprawde mocne walnięcia po kołach to i dużą dawkę zdrowego katowania na różne sposoby

Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek

Tico ma fajnego panhard'a

Dlatego jednak zdecydowaliśmy się zrobić jednak panharda po swojemuN2O pisze:Tico ma fajnego panhard'a

Świszcząca Suka Stage I

Witam,
ja mam tył też na wahaczach matiz. oczywiście odpowiednio wzmocnione. Panhard też matizowski z wspawanym kształtownikiem 1.5x1.5.
Robi to naprawdę dobrze, i wielu szpeców
z podziwem i niedowiarką to ogląda.
Koszt modyfikacji=taniej już się chyba nie da
P.S. sprężyny też matiz, a amory niva
ja mam tył też na wahaczach matiz. oczywiście odpowiednio wzmocnione. Panhard też matizowski z wspawanym kształtownikiem 1.5x1.5.
Robi to naprawdę dobrze, i wielu szpeców

Koszt modyfikacji=taniej już się chyba nie da

P.S. sprężyny też matiz, a amory niva
Kolego ZUN a możesz zapodać jakiś wymiar tego wahacza matizowego ? Porównywałeś może jak się krzyżuje w porównaniu z Kutym wahaczem ?
mam to samo co zun wymiary dam jutro jak chcesz a krzyżuje się duuużo lepiej niż wachacze z landrovera , mam porównanie bo kumpel ma właśnie takie i na matizowych mó wykrzyż jest większy około 25 cm z przodu
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

62 cm od środka tulejek w skrajnych gumkach. Wahacze sa z lekkiego auta , wiec gumki maja twardosc taka , jaka powinny miec w lekkim aucie jakim jest suzuki , stad moze lepsza praca takich wahaczy w porownaniu z rozwiazaniami z terenówek. Aczkolwiek terenówki pewnie mają dłuższe radiusy.psvadek pisze:Kolego ZUN a możesz zapodać jakiś wymiar tego wahacza matizowego ? Porównywałeś może jak się krzyżuje w porównaniu z Kutym wahaczem ?
Świszcząca Suka Stage I

Zunie a co znaczy 'Świszcząca suka' czyżby jakiś wiatrczek zawitał pod maską??
5.12 w mostach itp itd

viperecki pisze:Zunie a co znaczy 'Świszcząca suka' czyżby jakiś wiatrczek zawitał pod maską??

Świszcząca Suka Stage I

heh ty to zawsze coś dłubniesz ciekawego 

5.12 w mostach itp itd

Wahacz tico jest zakończony tulejką, wahacz LR jest zakończony szpilką... i rzeczywiście lepiej się krzyżuje?
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Tak , nie zależało mi specjalnie na wykrzyżu więc zrobilismy to właśnie w ten sposóbŁeLeK pisze:Kolego Zun, z przodu i z tyłu masz wahacze od matiza ?;>

Świszcząca Suka Stage I

To że jest zakończony szpilką nie dużo mu raczej pomaga , pytanie jakiej jest długości. Jeśli długosci jest podobnej , to będzie się krzyżował podobnie , albo nawet i gorzej . Jak jest dłuższy to napewno będzie się lepiej krzyżował. My stosując tico postawiliśmy na prostote. Dorabiasz tylko mocowanie do mostu , bo przy ramie już masz mocowanie , most z przodu wysuwa się akurat na tyle by auto zaczynalo sie kolami przy 32 calach , wahacz jest tani i seryjnie dosc wytrzymaly , a jak nie starczy to wzmacnia sie go tanio i szybko. Nikt nie mowi ze to rewelacja jest - najlepiej to by bylo sobie zrobic wahacz samemuKSikorski pisze:Wahacz tico jest zakończony tulejką, wahacz LR jest zakończony szpilką... i rzeczywiście lepiej się krzyżuje?

Świszcząca Suka Stage I

hmm bardzo interesujące
chyba pozwolę sobie skorzystać z tego ''patentu'' u mnie w Suzuki
I postaram się przedłużyć te tylne o kilka centymetrów. Generalnie miałem zamiar robić tył matiz, a przód z rurowych, ale jak mówisz, że Ci się sprawdza w obu przypadkach to nic innego tylko spróbować
Pozdrawiam i zapraszam na Spotkanie Samochodów Terenowych 4x4 Tczew w kwietniu !

Pozdrawiam i zapraszam na Spotkanie Samochodów Terenowych 4x4 Tczew w kwietniu !

4x4 Tczew
Wydłużyc to ich już nie wydłużysz , jeśli chcesz z tyłu dłuższe (bo z przodu to nie ma sensu mieć dłuższych) to rób swoje wahacze.

To są zdjęcia zaraz po skończeniu zawiasu , najazd ma niecałe 40 cm , ale to jest myśle gdzieś tak z 60 % , może troche więcej zakresu pracy. 70 cm myśle spokojnie by zrobił , może zresztą jak się leszkowi będzie chciało to podjedzie wózkiem i podniesie , to zmierzymy. 70 cm to zupełnie wystarczające , i zupełnie nie osiągalne dla standardowego resoraka. A i tak najważniejsze dla mnie jest to , iż samochód ma zdolność pokonywania pionowych uskoków
Bo zaczyna się oponami

To są zdjęcia zaraz po skończeniu zawiasu , najazd ma niecałe 40 cm , ale to jest myśle gdzieś tak z 60 % , może troche więcej zakresu pracy. 70 cm myśle spokojnie by zrobił , może zresztą jak się leszkowi będzie chciało to podjedzie wózkiem i podniesie , to zmierzymy. 70 cm to zupełnie wystarczające , i zupełnie nie osiągalne dla standardowego resoraka. A i tak najważniejsze dla mnie jest to , iż samochód ma zdolność pokonywania pionowych uskoków

Świszcząca Suka Stage I

a jak wygląda sprawa z drążkami kierowniczymi ? Musiałeś robić swoje, zmieniać wąs ? ? Ja przygotowywałem się na takie zawieszenie jak na zdjęciach w linku:
http://www.fourwheeler.com/techarticles ... index.html
http://www.fourwheeler.com/techarticles ... index.html
4x4 Tczew
Zawieszenie z linku jest bardzo fajne , zmienilbym tylko te 8 cali liftu , dla mnie to za duzo , chociaz sam pewnie mam teraz nie wiele mniej
. Zawieszenie na sierżancie jest sprawdzone i przy dobrym projekcie robi cuda
nam jednak brakuje cholernie czasu zebyc cos takiego udlubac 

Świszcząca Suka Stage I

no ja jak na razie to odbieram w poniedziałek auto od blacharza, czekam na blokadę mostu no i będę robić to zawieszenie
mam nadzieje, że w miesiąc się wyrobie
zapas piwa już stoi, także praca pójdzie jak burza he 

4x4 Tczew
Kolego Zun, możesz zdradzić jakie sprężyny zastosowałeś?