Zamawianie z USA

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
szympro

Re: Zamawianie z USA

Post autor: szympro » wt sty 05, 2010 3:06 pm

Co prawda moze nie o sklepie, ale o posredniku, polamer. Zamawialem chyba 3 rzeczy, 2 male, na probe i jedna wielka palete. Kontakt bez problemu, czy to mailowy, telefoniczny czy osobisty, takze nie wiem skad u Ciebie te problemy :)
Miejsce na Twoją reklamę.

rafi 109

Post autor: rafi 109 » wt sty 05, 2010 3:30 pm

ja też sporo zamawiałem w USA , Malezji i Australii, przesyłki szły DHL-em, szybko, ale drogo , i pocztą tutaj do miesiąca czasu, niestety w 8 przypadkach na 10 dopierdolili mi cło ,
i to naliczane narastająco - czyli zakup towaru +transport+ewent. inne koszty i od tego cło,
a jako dowody musiałem załączać jakieś potwierdzenie zapłaty -np. wdruk z transakcji, i bez znaczenia było czy zakup był w sklepie, czy od osoby prywatnej,
generalnie - banda złodzieji :)11
fajnie to wychodzi jak towar tani, a koszt wysyłki wysoki,
LR 109 S III 2,25>2.5>300tdi
LR Disco 3 2,7 TDI

wobia
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: wobia » śr sty 06, 2010 8:46 am

rafi109, ja mialem przypadki, ze z premedytacja prosilem sprzedawce o nie dolaczanie faktury do paczki ze wzgledu na clo. czasami sprzedawcy na to szli a czasami pisali ze jest to nielegalne i nie moga tego zrobic. w zaleznosci od tego co to za przedmiot w urzedzie celnym pisalem oswiadczenie, ze np. przedmiot ma wartosc ponizej 50 USD lub nie znam wartosci, czy jest to wartosc kolekcjonerska i dzieki temu mozna bylo ominac clo i vat.

czasami zdarzalo sie ze wogole nie bylem wzywany a na paczce byla pieczatka urzedu celnego : dopuszczono do obrotu

pozdr
Samurai 86'

Awatar użytkownika
daniła
Kontaktowanie:

Post autor: daniła » śr sty 06, 2010 9:03 am

z mojego doświadczenia jest tak że nawet jak ci sklep napisze że nie wsadzi faktury to i tak ją wsadzi - najlepiej wysyłać do kogoś w stanach kto przeglądnie paczke i wywali kartoniki i takie tam. ale i tak niema wzoru na celnika - mi na 10 paczek z amorkami 9 poleciało na cło (oczywiście odpowiednio wcześniej przepakowane)- nie wiem czy oni je prześwietlają.

Awatar użytkownika
qwai

Post autor: qwai » wt sty 12, 2010 9:54 pm

grisza pisze:Podepnę się pod wątek. Jakiej wielkości jest oryginalne opakowanie z 4.16 calmini i ile całość waży? Kumpel niedługo będzie leciał do Polski i jeśli to nie jest za duże/za ciężkie to postaram się mu je podrzucić :-)

Nie wiem jak Calmini ale mam Trial Tough i opakowanie to mniej więcej sześcian 30 x 30 cm waga jakieś ok 7 kg (nie mam wagi więc błąd pomiaru dosyć spory :-)
Fascynaci 4x4

Awatar użytkownika
Jareczek

Post autor: Jareczek » śr sty 13, 2010 4:59 pm

Witam. Może ja też coś powiem . Otóż dość często sprowadzam części do maszyn CNC praktycznie z całego świata . I niestety choć by nie wiem jak to było pakowane i pisane to z naszymi celnikami jest jedna wielka loteria . Nie ma absolutnie jakiejkolwiek reguły kiedy dadzą cło a kiedy nie .Wiem to z własnego doświadczenia . Dlatego zamawiając jakiś towar poza Unią zawsze trzeba sobie doliczyć do tego cło , a jak się uda to tylko się opić z radości :lol: . Pozdrawiam
Jarek
Chevrolet Geo Tracker konkretnie zmodyfikowany
Tel w razie czego 501-372-508

Awatar użytkownika
KSikorski

Post autor: KSikorski » pn sty 18, 2010 1:47 pm

Jeśli wysyłany towar jest wysyłany jako "gift" - łapy silnika, flansza na skrzynię i takie pierdoły poowijane w zaolejone szmaty w zwykłym kartonie - to w razie dorwania się celnika na podstawie jakiej kwoty naliczyliby cło i vat? Od wartości złomu? O ile amortyzatory itp. to seryjna i popularna produkcja i pewnie na oko można szacować, to tu jakoś tego nie widzę...
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21

Awatar użytkownika
daniła
Kontaktowanie:

Post autor: daniła » pn sty 18, 2010 10:45 pm

jeśli będziesz miał takie rzeczy (łapy, trybiki...) zawinięte w brudne majtasy to sie nie przyczepi. ale jak będzie to dużo ważyło to juz moze sie przyczepić i kazać wycenić to jako używkę. ale to nie jest problem, bo można wtedy wyceniać gifta np na 100$ to koszty cła i vatu to jakies 70-100zł ale agencja cena za obsługę paczki zainkasuje dodatkowo 150zł :)

Awatar użytkownika
KSikorski

Post autor: KSikorski » sob mar 06, 2010 12:45 pm

Ktoś korzystał z polonez parcel service? Jak długo powinna iść zwykła paczka morska przez nich wysyłana?
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21

Awatar użytkownika
daniła
Kontaktowanie:

Post autor: daniła » sob mar 06, 2010 1:43 pm

a to różnie bywa. zależy kiedy nadasz bo statki codziennie z portu nie wypływają. ale nieraz trzeba liczyć półtora miesiąca.

Awatar użytkownika
MotoManiek

Post autor: MotoManiek » sob mar 06, 2010 2:13 pm

KSikorski pisze:Ktoś korzystał z polonez parcel service? Jak długo powinna iść zwykła paczka morska przez nich wysyłana?
4 do 6 tygodni.
W terenie, im gorzej... tym lepiej

Tel. alarmowy 602 492 450

Awatar użytkownika
Janusz2000

Kontaktowanie:

Post autor: Janusz2000 » śr cze 23, 2010 11:46 am

TO i ja się podłacze do wątku.

Wiele lat temu ściągałem sobie dwie blokady ARBa z Rocky-Road, ale najpierw do znajomych w USA, a oni potem normalną przesyłką morską do mnie do Polski. Usuneli faktury i przepakowali w zwykłe kartonowe pudła tak jak prosiłem, ale jak to mało rozgarnięci amerykanie w formularzu na poczcie opisali zawartość paczki łącznie z wartością według faktury, a w naszym urzędzie celnym przywalili mi i cło i VAT :roll:

Jaka jest teraz stawka cła na cześci z poza Unii? - naliczają to dalej: towar+ cło i od tej sumy jeszcze 22% VAT?

Chce teraz sciągnąć sobie 8 amortyzatorów - dość drogich i szukam sposobu na ominięcie naszych celników. Jeżeli ktoś ma kontakt do kogośc w USA kto się zajmuję sprytnym "przepakowywyaniem" i wysyałeniem dalej do Polski to bardzo proszę o kontakt na priv. Dzięki.
RaceCars

Tacoma->Hilux 4.0 V6 TRD Supercharged
HDJ100
Touareg V8

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » śr cze 23, 2010 1:02 pm

Janusz2000 pisze: naliczają to dalej: towar+ cło i od tej sumy jeszcze 22% VAT?
Tak.
Cło to małe miki, bo 3,5%. VAT boli...
Naliczanie podatku od już opodatkowanego towaru, to zwykła granda, chamstwo i złodziejstwo. :)3

Foch :)21
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
daniła
Kontaktowanie:

Post autor: daniła » śr cze 23, 2010 4:25 pm

Janusz2000 pisze: Jaka jest teraz stawka cła na cześci z poza Unii? - naliczają to dalej: towar+ cło i od tej sumy jeszcze 22% VAT?

Chce teraz sciągnąć sobie 8 amortyzatorów - dość drogich i szukam sposobu na ominięcie naszych celników. Jeżeli ktoś ma kontakt do kogośc w USA kto się zajmuję sprytnym "przepakowywyaniem" i wysyałeniem dalej do Polski to bardzo proszę o kontakt na priv. Dzięki.
z amorkami to beż płacenia się nie obędzie. te cwaniaczki chyba prześwietlają paczki - i jak gdzieś zobaczą jakiś amorek to zaraz na cło. ale da się tak to zrobić zeby nie płacić od prawdziwej wartości

michal790308
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: michal790308 » czw cze 24, 2010 9:08 pm

daniła pisze:
Janusz2000 pisze: Jaka jest teraz stawka cła na cześci z poza Unii? - naliczają to dalej: towar+ cło i od tej sumy jeszcze 22% VAT?

z amorkami to beż płacenia się nie obędzie. te cwaniaczki chyba prześwietlają paczki - i jak gdzieś zobaczą jakiś amorek to zaraz na cło. ale da się tak to zrobić zeby nie płacić od prawdziwej wartości
masz tel. 609225663 filip
sciagam przez niego wszystko teraz 2 wciagarki beda.stego co wiem jeszcze tydzien czasu ma on kontener z 2 autami ktore ida do gdyni.to pakuje do bulu rozne graty.co do cla raz sie uda i celnicy licza mu tylko auta na graty przymykaja oczy :)14 czasami nie :cry:
a ha stego co wiem kontener jest w okolicach NY
MICHAŁ SIERAKOWICE SUZUKI VITARA

Awatar użytkownika
daniła
Kontaktowanie:

Post autor: daniła » czw cze 24, 2010 9:19 pm

michal790308 pisze: masz tel. 609225663 filip
sciagam przez niego wszystko teraz 2 wciagarki beda.stego co wiem jeszcze tydzien czasu ma on kontener z 2 autami ktore ida do gdyni.to pakuje do bulu rozne graty.co do cla raz sie uda i celnicy licza mu tylko auta na graty przymykaja oczy :)14 czasami nie :cry:
temat dobry ale mojemu kumplowi kiedys ktoś opitolił kontener (znaczy nie przypilnował przy pakowaniu) a wtedy można ....

michal790308
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: michal790308 » czw cze 24, 2010 10:02 pm

daniła pisze:
michal790308 pisze: masz tel. 609225663 filip
temat dobry ale mojemu kumplowi kiedys ktoś opitolił kontener (znaczy nie przypilnował przy pakowaniu) a wtedy można ....

dotej pory niebylo problemu bedzie z 6 lat jak przez niego kupuje rozne pierdoly.
w stanach ma goscia emerytowany policjant głównie szuka mu zabytki i czesci w obrebie jakims sie porusza i zanim cos kupi ten gosciu Martin sie zwie jedzie to ogladac bral 50 dolców za fatyge co do kupna gratów to sam pakuje je w kontener,
MICHAŁ SIERAKOWICE SUZUKI VITARA

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”