Zderzak Samurai- wymiary i projekt w CAD
Moderator: Albert_N
Re: Zderzak Samurai- wymiary i projekt w CAD
Ja mam przykręcony dwiema śrubami na przelot ale to tak dla "spokojności".
Poprzeczka jest generalnie mało wytrzymała i nie ma co liczyć że wytrzyma jakieś większe obciążenia.
Poprzeczka jest generalnie mało wytrzymała i nie ma co liczyć że wytrzyma jakieś większe obciążenia.
Y61 2.8 '99 - robi się...
Samurai SJ 413 - Historia...

Samurai SJ 413 - Historia...
ja też miałem dwie śruby ale one zarówno mocowały wyciągarke jak i zderzak 

Jeep ZJ 96' 5.2 lift 4,5", 33" był
pisane po 23 nie jest pawdziwe

pisane po 23 nie jest pawdziwe

-
- jestem tu nowy...
Czy ktoś ma może namiary na "kolegę z Czerska", który ponoć sprzedaje zderzaki własnego wykonania?
- michal328i
- jestem tu nowy...
Ja brałem zderzak od "kolegi z Kobyłki" ze znanego portalu aukcyjnego i jest solidnie i dokładnie zrobiony, waży 22kg.
od paru dni walczę z tematem tylnego zderzaka wymodziłem coś takiego:

profil zamknięty, przy końcach zrobione zwężenia, zaczepy dolne w miejscach gdzie mocuje się hak holowniczy, górne tak jak widać, zderzak z blachy 3mm, zaczepy 4mm, jeszcze myślę jak tu umocować kule do haka co by czasami coś przeciągnąć na przyczepce, rozchodzi się o to, że kula musi być niżej aniżeli zderzak i musi być umocowana tak by nie przeszkadzała w terenie... jak skończę projekt wrzucę zdjęcia.

profil zamknięty, przy końcach zrobione zwężenia, zaczepy dolne w miejscach gdzie mocuje się hak holowniczy, górne tak jak widać, zderzak z blachy 3mm, zaczepy 4mm, jeszcze myślę jak tu umocować kule do haka co by czasami coś przeciągnąć na przyczepce, rozchodzi się o to, że kula musi być niżej aniżeli zderzak i musi być umocowana tak by nie przeszkadzała w terenie... jak skończę projekt wrzucę zdjęcia.

Suzuki Samurai - samurai.org.pl
Jak już dorosnę do robienia zderzaka, to najprawdopodobniej pójdę w tego typu rozwiązanie http://www.shrockworks.com/files/products/d_101.jpgslavok pisze:jeszcze myślę jak tu umocować kule do haka
Suzuki SJ510 LWB '85 "Kozunia"
SAT4x4 Szczecin & http://www.reconnet.pl
no ja mam światła na klapie więc nic nie muszę wycinać, co do tego mocowania na hak, no cóż jest po prostu za wysoko bezpośrednio na zderzaku, uspawam jakiś wihajster przykręcany na klika śrub do zderzaka...
...ale hak mocowany w tym miejscu można odrobinę 'wygnąć' co by główka była na właściwej wysokości. Problem będzie z atestami, homologacjami itd., ale zderzak też ich nie posiada 

Trochę bez sensu przykręcać jednocześnie do ramy i budy. Po coś są poduszki...slavok pisze:od paru dni walczę z tematem tylnego zderzaka wymodziłem coś takiego:
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
nie przykręcam do budy a do szpilki która mocuje budę do ramy, jest tam na tyle luzu, że buda może sobie spokojnie pracować na poduszkach, to mocowanie jest tam po to by w razie oparcia o drzewo zderzak nie oparł się o budę, główne mocowania są z dołu.
Ustrugałem ten zderzak już praktycznie do końca, zostalo tylko jeszcze przykręcić kule haka do elementu dokręcanego do tego dingsa co jest pod zderzakiem przyspawany, z założenia hak ma być ściągany bo powinien być wbity w dowód a ja tego nie mam :mrgreen:
w każdym razie zderzak mocowany od góry do szpilek od mocowania budy, od dołu do punktów mocowań oryginalnego haka.
Profil trochę za krótki ale akurat taki miałem pod ręką a z założenia miało to być wykonane z tego co się walało po garażu, w każdym razie swoje zadania spełnia po 1 przy oparciu o drzewo nie oprze się o klapę a właśnie o zderzak po 2gie jest mocowanie do haka który czasami się przydaje.
Profil z blachy 3mm mocowania płaskowniki 4mm.

w każdym razie zderzak mocowany od góry do szpilek od mocowania budy, od dołu do punktów mocowań oryginalnego haka.
Profil trochę za krótki ale akurat taki miałem pod ręką a z założenia miało to być wykonane z tego co się walało po garażu, w każdym razie swoje zadania spełnia po 1 przy oparciu o drzewo nie oprze się o klapę a właśnie o zderzak po 2gie jest mocowanie do haka który czasami się przydaje.
Profil z blachy 3mm mocowania płaskowniki 4mm.

i tak Ci blachy widac
K** 7*** 

Nie jeżdżę w błocie bo można się zakopać
zbieram schematy i smieci na chomikuj.pl/offroad4x4
zbieram schematy i smieci na chomikuj.pl/offroad4x4
Żeby było śmieszniej, najlepiej widać na miniaturach 

'95 Samurai 1,3
235/75r15
235/75r15
Witam
Wreszcie mam nowy zderzak z przodu i tyłu made by @Bartex

Załozyłem wczoraj jeszcze tylko światła zrobic trzeba
tu jeszcz tylni

mocowania do ramy śrubami M10 z przodu x6 i M12 x4 z tyłu klasa 10.9
Wreszcie mam nowy zderzak z przodu i tyłu made by @Bartex

Załozyłem wczoraj jeszcze tylko światła zrobic trzeba
tu jeszcz tylni

mocowania do ramy śrubami M10 z przodu x6 i M12 x4 z tyłu klasa 10.9
SAMURAI
Wrzuć może jeszcze zdjęcie mocowania do ramy tego zderzaczka tylnego.
własnie muszę u siebie coś wystrugać, bo mój się trochę wygiął...
własnie muszę u siebie coś wystrugać, bo mój się trochę wygiął...
Suzuki Samurai & BMW & Opel & Ford in progress...

zamontowałem w miejsce haka te mcowania ramy były pogrubiane blachą jak ktoś instalował hak
więc moze wytrzyma kinetyka (bartex juz to testował i wytrzymały)

zamontowałem w miejsce haka te mcowania ramy były pogrubiane blachą jak ktoś instalował hak

SAMURAI
Jeśli tylko rama zdrowa to wytrzyma. Testowane wielokrotniepziaber pisze: zamontowałem w miejsce haka te mcowania ramy były pogrubiane blachą jak ktoś instalował hak

Bartek
Plus trytytki i taśma klejąca na wypadek jakby śruby puściłypziaber pisze: mocowania do ramy śrubami M10 z przodu x6 i M12 x4 z tyłu klasa 10.9

Ten wlew do gazu długo nie pożyje.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
trytytki trzymaja lampy bo wczoraj wieczorem montowałem
i jeszcze oświetlenia nie dokupiłem a rano do pracy trza jechać
wiem ze to strasznie wyglada ale sie poprawie
i jeszcze oświetlenia nie dokupiłem a rano do pracy trza jechać

wiem ze to strasznie wyglada ale sie poprawie

SAMURAI
ale malowanie chyba slabe bo na 1 zdjeciu widac juz brak farby na najbardziej wysunietych punktach zderzaka - obtłukło sie przy montazu czy tu było podparte do malowania?

był: SJ500, 1988
jest: jimniak, 2001
jest: jimniak, 2001
troszke przy montażu trzeba było młotkiem stuknąć
ale już pomalowane

ale już pomalowane
SAMURAI
Bierze się deseczkę albo inny klocek drewna i się w nią nap.ala młotkiem, a nie bezpośrednio w element. Straty są zdecydowanie mniejsze.pziaber pisze:troszke przy montażu trzeba było młotkiem stuknąć
A nie prościej tak zrobić, żeby potem młotka nie używać
Robiąc swój zderzak przeglądałem najpierw różne zdjęcia zderzaków i najbardziej spodobał mi się taki jak na zdjęciu niżej:

Pomierzyłem następnie samurajka i wyszło coś takiego:

Zderzak mam już gotowy ale nie pomalowany
lada dzień go wypiaskuję, pomaluje i wkleję jakąś fotkę. Sam jestem ciekaw końcowego efektu.
Co do grubości blach to część przednią pod wyciągarkę i boczne pionowe mocowania zrobiłem z szóstki blachy a boki zderzaka z dwójki.
Waga całości zamknie się w 25kg.
Postojówek w zderzaku nie dałem tylko same kierunki. Kierunki kupiłem ledowe takie jak niżej:

Kierunki te są montowane do VW golf'ów III i IV z boku na nadkolu

Robiąc swój zderzak przeglądałem najpierw różne zdjęcia zderzaków i najbardziej spodobał mi się taki jak na zdjęciu niżej:

Pomierzyłem następnie samurajka i wyszło coś takiego:

Zderzak mam już gotowy ale nie pomalowany

Co do grubości blach to część przednią pod wyciągarkę i boczne pionowe mocowania zrobiłem z szóstki blachy a boki zderzaka z dwójki.
Waga całości zamknie się w 25kg.
Postojówek w zderzaku nie dałem tylko same kierunki. Kierunki kupiłem ledowe takie jak niżej:

Kierunki te są montowane do VW golf'ów III i IV z boku na nadkolu
Dzieło się udało i wyszło coś takiego:

Wg mnie lepiej on wygląda niż ten hajmerykański przykład na kŧórym sie bazowałem i robiłem korekty..

Wg mnie lepiej on wygląda niż ten hajmerykański przykład na kŧórym sie bazowałem i robiłem korekty..