vitara + xxxx = samuraj

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

bzyku666

Re: vitara + xxxx = samuraj

Post autor: bzyku666 » ndz lut 13, 2011 9:07 pm

Kolego miałem samiego ok.3lata. Teraz mam od roku vitarę. Auto służy mi do pracy w lesie oraz do polowaczki. Jak przesiadłem się do vitary to zakopałem się trzy razy pierwszego dnia, ale po zmianie oponek na MT Sahara (które zostały z samuraia) gdzie chce to wjadę i wyjadę. Auto jak dla mnie bardzo dobre. Po roku jazdy po lesie jakieś 25000km wymieniłem krzyżak wału, teraz sprężyna pękła, no i polibusze muszę wymienić.
U samuraja po roku użytkowania masę rzeczy się posypało (resory to była tragedia).
Największym plusem Vitary jest to że możesz jechać drogą ponad setką i nie czuć się jak jaskiniowiec.
Kup Vitarę.

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » ndz lut 13, 2011 9:20 pm

wszystko zalezy od tego co uda sie kupic, bo mozna trafic na samca w tragicznym stanie blacharskim i mechanicznym albo zlym blacharskim i dobrym mechanicznym, albo w dobrym stanie mechanicznym i blacharskim. To samo sie tyczy vitary. Trzeba po prostu poszukac odpowiedniego egzemplarza :)2 mi sie udalo samca kupic w stanie zgnitek ale mechanicznie jak najbardziej ok :)2 jak na razie tylko amortyzatory wymienilem z zawiechy. Silnik wymaga tylko przegladu, a blacharsko to bylo wszystko do robienia - od podlogi po ramke przedniej szyby i hard top. ale jestem z niego zadowlony i to bardzo :)2 i nie czuje sie jakbym taczka jechal ;) i ponad 100 wyciagnie :)21
a mankamenty to sie w kazdym kilku lub kilkunastoletnim aucie znajdzie ;)
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
Stachu-80

Post autor: Stachu-80 » pn lut 14, 2011 2:46 pm

czarny bielsko pisze:wszystko zalezy od tego co uda sie kupic, bo mozna trafic na samca w tragicznym stanie blacharskim i mechanicznym albo zlym blacharskim i dobrym mechanicznym, albo w dobrym stanie mechanicznym i blacharskim. To samo sie tyczy vitary. Trzeba po prostu poszukac odpowiedniego egzemplarza :)2 mi sie udalo samca kupic w stanie zgnitek ale mechanicznie jak najbardziej ok :)2 jak na razie tylko amortyzatory wymienilem z zawiechy. Silnik wymaga tylko przegladu, a blacharsko to bylo wszystko do robienia - od podlogi po ramke przedniej szyby i hard top. ale jestem z niego zadowlony i to bardzo :)2 i nie czuje sie jakbym taczka jechal ;) i ponad 100 wyciagnie :)21
a mankamenty to sie w kazdym kilku lub kilkunastoletnim aucie znajdzie ;)

Lesnicy to dziwni ludzie sam znam 2 przypadki leśnioków którzy w sowich samuraiach notorycznie lamią resory. Wśród znajomych taplających się weekendowo również samuraikami nikomu resor nie pękł, no może raz się wykrzywił. Słowem dzikusy ci leśnicy :)21 A najciekawsze jest to, że ich zdaniem to my lasy niszczymy.
Zielony Hijszpan TEAM SŁAWNO 4X4

bzyku666

Post autor: bzyku666 » pn lut 14, 2011 9:54 pm

Lesnicy to dziwni ludzie sam znam 2 przypadki leśnioków którzy w sowich samuraiach notorycznie lamią resory. Wśród znajomych taplających się weekendowo również samuraikami nikomu resor nie pękł, no może raz się wykrzywił. Słowem dzikusy ci leśnicy :)21 A najciekawsze jest to, że ich zdaniem to my lasy niszczymy.[/quote]

Maszynki pracują dzień w dzień w terenie :)21 :)21 :)21
A resorów złamałem tylko trzy oryginalne (główne lagi) bo pomocniczych nie liczę :)21 :)21 . I jeszcze po roku użytkowania wszystkie cztery +2cm od mazura, ale serwis wymiany szybki to się na niego nie gniewam :)21

Awatar użytkownika
kfs

Post autor: kfs » śr lut 16, 2011 3:07 pm

Silur pisze:U samuraja po roku użytkowania masę rzeczy się posypało (resory to była tragedia).
Największym plusem Vitary jest to że możesz jechać drogą ponad setką i nie czuć się jak jaskiniowiec.
Kup Vitarę.
Kupi bo jak mojego negocjował to dostałem info, że druga połowa zakazała kupna resoraka :)21
Samurai Santana 93' - dawno i nieprawda
P11.144

73

Post autor: 73 » czw lut 17, 2011 9:58 pm

Jeździmy stadkiem samurajowo-vitarowym i złego słowa na viarkę nie powiem :)2
samurai blaszanka 93

Silur
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Silur » ndz lut 20, 2011 11:06 pm

Do kfs. Druga połowa została przekupiona i się już nie wtranżala..ale kosztowało mnie to prawie samuraja.)Cały czas jednak coś bredzi o Jimniaku i to pewnie też nie byłby zły wybór.No nic - dzięki za podpowiedzi. W końcu muszę coś kupić i to szybko bo serwisant w Skodzie jak zajrzał pod spód mojej "terenówki" pod tytułem Yeti to nie mógł uwierzyć, że auto ma przejechane 10 tys.To się źle skończy.

Awatar użytkownika
kfs

Post autor: kfs » pn lut 21, 2011 9:28 am

Silur pisze:Do kfs. Druga połowa została przekupiona i się już nie wtranżala..ale kosztowało mnie to prawie samuraja.)Cały czas jednak coś bredzi o Jimniaku i to pewnie też nie byłby zły wybór.No nic - dzięki za podpowiedzi. W końcu muszę coś kupić i to szybko bo serwisant w Skodzie jak zajrzał pod spód mojej "terenówki" pod tytułem Yeti to nie mógł uwierzyć, że auto ma przejechane 10 tys.To się źle skończy.
:)21 jak widać da się :)21 Miałem podobne sytuacje z firmowymi RAV4 którymi kiedyś hasałem... Trzymam kciuki za udany zakup. Osobiście polecam Vitarkę, Jamnik nowszy, ale z drugiej strony jak dopasies trszkę Vitarę do budżetu zakupu Jimniaka to będzie PanzerWage :wink:
Samurai Santana 93' - dawno i nieprawda
P11.144

Awatar użytkownika
witson
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: witson » pn lut 21, 2011 10:38 pm

Zastanawiam się czy gdyby założyc do vitarki przedni most od samuraja, zmienic reduktor na wolniejszy, lift plus oponki to czy będzie miała właściwości terenowe porównywalne do samuraja??

Awatar użytkownika
ŁeLeK

Post autor: ŁeLeK » pn lut 21, 2011 11:19 pm

to wtedy z Vitary zrobisz Samuraia :)2 To lepiej kup sobie Samuraia i wrzuc na niego budę od Viertary :P Na jedno wychodzi ;]
4x4 Tczew

Awatar użytkownika
Browning

Post autor: Browning » pn lut 21, 2011 11:30 pm

witson pisze:Zastanawiam się czy gdyby założyc do vitarki przedni most od samuraja, zmienic reduktor na wolniejszy, lift plus oponki to czy będzie miała właściwości terenowe porównywalne do samuraja??
Będziesz miał Samiego na normalnym zawieszeniu i z silnikiem troszkę mocniejszym niż w kosiarce :wink: :)21
Zielony Autobus 2,7TDi

Awatar użytkownika
witson
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: witson » pn lut 21, 2011 11:40 pm

ŁeLeK pisze:to wtedy z Vitary zrobisz Samuraia :)2 To lepiej kup sobie Samuraia i wrzuc na niego budę od Viertary :P Na jedno wychodzi ;]
Braki jakie zauważyłem użytkując samuraja to brak wspomaganie,zawieszenie na resorach jednak pozostawia troszke do życzenia, silnik 1.3 daje rade ale 1.6 to zawsze te pare koni więcej, poza tym mam okazje kupic vitare za 2500zł :) czytałem o lifcie polcalmini +3 w cenie około 3000zł, do tego wrzucic przód od gv i chyba byłoby taniej niż motac do samuraja silnik i wspomaganie od vitary i przerabiac na spręzyny.

Tabson

Post autor: Tabson » wt lut 22, 2011 12:13 am

Jeżeli Vitara za 2500 zł to jeszcze sporo wkładu finansowego cie czeka :( nie lepiej kupić już przerobioną i ze zrobiona blacharką :wink: ?minusem vitarki jest jej rama a tak poza tym to daje radę, po uprzednich modyfikacjach.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”