235/75/15 w Samuraiu - raz na zawsze podsumuje dla potomnych
Moderator: Albert_N
Re: 235/75/15 w Samuraiu - raz na zawsze podsumuje dla potom
Panowie odgrzeje kotleta:):)
To obcieranie o resor u niektórych tyczy sie szerokiego mostu czy waskiego?
jestem na etapie kupna 235/75/15 felgi trójkaty leza juz w domu dystane 5 mm tez czekaja, no i oponki to Malatesta Kaiman w ww rozmiarze. Oczywiscie buda bedzie podcieta w celu wstawienia poszerzeń gumowych. Czy musze jeszcze podnosic buda na ramie, aby to jakoś jezdziło w terenie dośc extremalnym?
Silnik 1.3 gaznik Resory OME dłuzsze wieszaki.
To obcieranie o resor u niektórych tyczy sie szerokiego mostu czy waskiego?
jestem na etapie kupna 235/75/15 felgi trójkaty leza juz w domu dystane 5 mm tez czekaja, no i oponki to Malatesta Kaiman w ww rozmiarze. Oczywiscie buda bedzie podcieta w celu wstawienia poszerzeń gumowych. Czy musze jeszcze podnosic buda na ramie, aby to jakoś jezdziło w terenie dośc extremalnym?
Silnik 1.3 gaznik Resory OME dłuzsze wieszaki.
budy na pewno nie musisz podnosić,
ja na początku miałem podcięte błotniki równo z nadkolami i na oryginalnym zawieszeniu było jeszcze miejsce w nadkolu (przy max. wykrzyzu)
ja na początku miałem podcięte błotniki równo z nadkolami i na oryginalnym zawieszeniu było jeszcze miejsce w nadkolu (przy max. wykrzyzu)
U mnie trzeba było przerabiać mocowanie przedniego zderzaka i lekko podciąć zderzak, bo tam obcierało - ale mogło to być spowodowane tym, że zderzak był pogięty przez poprzedniego właściciela...
"Do góry" wszystko mieści się przy fabrycznych poszerzeniach nadkoli, bez żadnego cięcia.
Z tym, że nalewki w tym samym rozmiarze lubią być wyższe
"Do góry" wszystko mieści się przy fabrycznych poszerzeniach nadkoli, bez żadnego cięcia.
Z tym, że nalewki w tym samym rozmiarze lubią być wyższe

'95 Samurai 1,3
235/75r15
235/75r15
Dla wszystkich którzy chcą przeliczyć różnicę w wielkości opon polecam ten kalkulator: http://www.kilometr.com/naprawiam-t-3.html
mam takie pytanie , czy jak założe felgi ET -25 i siemxopodobne 225/75 czy duzo bedzie wystawało poza obrys auta
?

Samurai jest bogiem , off-road nałogiem , teren zabawą a simex podstawą 

trzebaby zaczac od tego jakie masz auto
Suzuki Li80
Suzuki Sj413
Suzuki Sv650S Za powyższe brednie nie biorę pieniędzy i odpowiedzialności
Suzuki Sj413
zalezy tez od szerokosci felgi
w dziale Felgi i opony masz kalkulator offsetu
w dziale Felgi i opony masz kalkulator offsetu
Samurai - szerokie mosty , felga 7 cali szeroka
Samurai jest bogiem , off-road nałogiem , teren zabawą a simex podstawą 

przy waskim moscie na 8 calach et -35 wychodzi połowa bieznika
Suzuki Li80
Suzuki Sj413
Suzuki Sj413
Na szerokich mostach,oryginalnych poszerzeniach i felgach 5,5 et10 235/75 chowają się w obrysie na styk. Czyli w zależności od et tych felg będzie wystawać więcej lub mniej.
'95 Samurai 1,3
235/75r15
235/75r15
nie trą Ci w powyższym zestawieniu felga/opona wewnętrzną częścią o resor?punix pisze:Na szerokich mostach,oryginalnych poszerzeniach i felgach 5,5 et10 235/75 chowają się w obrysie na styk. Czyli w zależności od et tych felg będzie wystawać więcej lub mniej.
po PGRowska Nyska z sześćdziesiątego pierwszego*
hoso-maki sushi '93
turbowanna '99
hoso-maki sushi '93
turbowanna '99
Tylko przy dociągnięciu kierownicy "na siłę" - i tylko w jedną stronę, nie pamiętam w tym momencie, czy przy skręcie w prawo czy lewo
Dodatkowo była konieczna modyfikacja zderzaka szlifierką - z tym, że miał on już kiedyś jakąś przygodę i był trochę pokrzywiony, nie wiem, czy przy prostym też coś trzeba podcinać.

Dodatkowo była konieczna modyfikacja zderzaka szlifierką - z tym, że miał on już kiedyś jakąś przygodę i był trochę pokrzywiony, nie wiem, czy przy prostym też coś trzeba podcinać.
'95 Samurai 1,3
235/75r15
235/75r15
- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
u mnie przy max skrecie opony tra o resor - nalewki perschini 225/70R15 i to zarowno skrecajac w prawo jak i w lewo.
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
opona 235/75.15 felgi ori trojkaty samurai odwrócone plus dystans 5mm wąski most jezdzi ktos tak takiej konfiguracji? Nie obciera o RESOR???
znajomy jeździ. nie obciera.
Dzieki kolego pozdrawiam:) 

śmiga ktoś na tym http://www.janpol4x4.pl/produkt/index.php?id=576 ? myślę co by do samca zapakować taką gumę
mam qr... zagwozdkę, bo śmigam samim sporo po czarnym ale też lubię w konkretny teren się wbić z jednej strony chciałbym jakiegoś mud od globgula a z drugiej simexa...
chyba jednak będzie MALATESTA KAIMAN 235/75
btw czym się różni 235/75 od 30/9,5 to chyba taka sama guma, cena nawet ta sama...
mam qr... zagwozdkę, bo śmigam samim sporo po czarnym ale też lubię w konkretny teren się wbić z jednej strony chciałbym jakiegoś mud od globgula a z drugiej simexa...
chyba jednak będzie MALATESTA KAIMAN 235/75
btw czym się różni 235/75 od 30/9,5 to chyba taka sama guma, cena nawet ta sama...
Suzuki Samurai - samurai.org.pl
według kalkulatorow 235/75 to 29 cali..
moje osobiste spostrzezenia sa takie ze co producent to srednica rzeczywista jest inna
Ja mam Fedime 235/75 r15 a kolega zakupil silverstony 31" i wizualnie nie sa wieksze od fedim ktore jak juz pisalem maja niby 29 cali..Mozliwe ze kalkulatory biora srednice z zwyklej szosowej opony o wymiarze 235/75 ..Kolejna sprawa ze podobno silverstone zawyza rozmiarowke w stosunku do wymiarow rzeczywistych..tak wiesc gminna niesie
moje osobiste spostrzezenia sa takie ze co producent to srednica rzeczywista jest inna
Ja mam Fedime 235/75 r15 a kolega zakupil silverstony 31" i wizualnie nie sa wieksze od fedim ktore jak juz pisalem maja niby 29 cali..Mozliwe ze kalkulatory biora srednice z zwyklej szosowej opony o wymiarze 235/75 ..Kolejna sprawa ze podobno silverstone zawyza rozmiarowke w stosunku do wymiarow rzeczywistych..tak wiesc gminna niesie

Suzuki Li80
Suzuki Sj413
Suzuki Sj413
31" fedima = 32" silverstone (bieżnik simex)
Suzuki Samurai & BMW & Opel & Ford in progress...
daro 16v pisze:według kalkulatorow 235/75 to 29 cali..
silverstone 31" mają 77cm wzrostu czyli coś około 30 cali.
Samurai 1,3i
PTO + 4,16 + Silverstone 31"
Gdzies mi sie obilo o ... oczy, ze Silverstone chyba sie ogarnal i robi juz opony bardziej wymiarowe. Ale reki sobie uciac nie dam 

Miejsce na Twoją reklamę.
Które opony(nie nalewki) trzymają w pełni wymiar?
Kumho-nie
silverstone-nie
maxxis- nie
bfg-nie
Kumho-nie
silverstone-nie
maxxis- nie
bfg-nie
Czyli ze opony z zalozenia na ktorych czlowiek chce oszczedzic, ktore maja gorsze parametry i generalnie same minusy (poza cena oczywiscie) trzymaja wymiar lepiej niz opony markowe? Niezle 

Miejsce na Twoją reklamę.
Mysle ze wynika to z karkasu pochadzacego w wiekszosci od dostawczakow,ktore nominalnie mialy prawidlowy wymiar a po nalaniu nowego bieznika dochodzi grubosc bieznika i w efekcie rozmiar jest w miare prawidłowy a przy produkcji nowej opony nie uzywa sie karkasu z odzysku tylko produkuje opone od podstaw wiec latwiej moga sobie producenci pozwolic na zanizenie rozmiarowki(srednicy) ,przypuszczalnie kosztem oszczednosci materiału ,gdzie w przypadku nalewki jest to niemozliwe bo baza juz jest podyktowana i trzeba "lac na gore" Efrekt moja fedima 235/75 jest "bllizniacza" z silverstonem 31..choc jak widze ceny na dzien dzisiejszy to bardziej przemawia zakup silv..ale czy jakosc gum uzytych do produkcji nie bedzie podobna albo i na + nalewki fedimy? nie wiem ..ale moze ktos ma jakis doswiadczenia w tej materii?szympro pisze:Czyli ze opony z zalozenia na ktorych czlowiek chce oszczedzic, ktore maja gorsze parametry i generalnie same minusy (poza cena oczywiscie) trzymaja wymiar lepiej niz opony markowe? Niezle
Suzuki Li80
Suzuki Sj413
Suzuki Sj413
- Marcel1989
-
daro 16v pisze:Mysle ze wynika to z karkasu pochadzacego w wiekszosci od dostawczakow,ktore nominalnie mialy prawidlowy wymiar a po nalaniu nowego bieznika dochodzi grubosc bieznika i w efekcie rozmiar jest w miare prawidłowy a przy produkcji nowej opony nie uzywa sie karkasu z odzysku tylko produkuje opone od podstaw wiec latwiej moga sobie producenci pozwolic na zanizenie rozmiarowki(srednicy) ,przypuszczalnie kosztem oszczednosci materiału ,gdzie w przypadku nalewki jest to niemozliwe bo baza juz jest podyktowana i trzeba "lac na gore" Efrekt moja fedima 235/75 jest "bllizniacza" z silverstonem 31..choc jak widze ceny na dzien dzisiejszy to bardziej przemawia zakup silv..ale czy jakosc gum uzytych do produkcji nie bedzie podobna albo i na + nalewki fedimy? nie wiem ..ale moze ktos ma jakis doswiadczenia w tej materii?szympro pisze:Czyli ze opony z zalozenia na ktorych czlowiek chce oszczedzic, ktore maja gorsze parametry i generalnie same minusy (poza cena oczywiscie) trzymaja wymiar lepiej niz opony markowe? Niezle
Może tak mało w temacie ale ważyłeś może twoja opone?
Samurai 1,3i