Szybkie pytanie- szybka odpowiedź
Moderator: Albert_N
Re: Szybkie pytanie- szybka odpowiedź
A można tak jeździć ? spadku mocy nie widzę za bardzo. A nie chcę wiedzieć z jaką prędkością się poruszam(i tak zwykle zakrzywiam czasoprzestrzeń w terenie
)

Suzuki Samurai ofcourse 

wiesz generalnie wszystko można, pytanie jakie są konsekwencje
np. silnik może chodzić w trybie awaryjnym, jak napisałem może nie mieć pełnej mocy, może więcej palić itp...

np. silnik może chodzić w trybie awaryjnym, jak napisałem może nie mieć pełnej mocy, może więcej palić itp...
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Witam, czy do odkręcenia nakrętki łożyska zwrotnicy w Samuraiu wystarczy zwykła nasadka 50mm czy musi być coś dłuższego ze względu na wystającą oś?
Pozdrawiam
Jacek
Pozdrawiam
Jacek
Zwykla nasadka w zupelnosci wystarczy, przynajmniej u mnie starczyla, a nie wydaje mi sie zeby byla jakas przedluzana.
Miejsce na Twoją reklamę.
U mnie wystarczyła tylko do odkręcenia pierwszej nakrętki, do drugiej brakło kilku mm
Pomógł zwykły klucz 50 ulepszony szlifierką

Pomógł zwykły klucz 50 ulepszony szlifierką

'95 Samurai 1,3
235/75r15
235/75r15
Pierwsza, czyli ta bardziej na zewnatrz dokrecana jest duzym momentem w celu skontrowania, tamta raczej nie jest zbyt nocno dociagnieta. U mnie delikatnie takim, hm, jakby kluczem z regulowanym rozsunieciem delikatnie tak zeby nie uszkodzic zakretki dokrecilem, sprawdzilem czy jest dobry lub, lekko puknalem w obudowe przy szpilkach mlotkiem zeby sie ulozylo i tak az bylem zadowolony. Potem podkladka, zagiecie i kontra juz nasadka.
U mnie daje radę zwykła nasadka, z tą uwagą że to jest łożysko piasty a nie zwrotnicy...
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Ale tą samą drogą dostajemy się też do łożyska zwrotnicy
Chociaż faktycznie, bezpośrednio obok jest łożysko piasty

Chociaż faktycznie, bezpośrednio obok jest łożysko piasty

'95 Samurai 1,3
235/75r15
235/75r15
Jeśli odkręcisz drążek kierowniczy od wąsa zwrotnicy, to możesz ściągnąć kompletną zwrotnicę z przegubem i dobrać się do łożysk zwrotnicy bez rozdłubywania piasty 

Jimny M16A
Roboty niewiele więcej a mozna usunac resztki syfu zostałego w piascie, wymienic smar uszczelniacze tulejki prowadzace przegub itd i miec z glowy cala zwrotnice - na jakiś czas 

zj
Swoją drogą nie bardzo wiem jak ocenić zużycie tulejki przegubu w samuraiu. Kiedyś myślałem że to jest monolit z czopem piasty 

Jimny M16A
Mam pytanie Panowie. Jakis czas temu w nieznanych okolicznosciach zginela mi uszczelka kopulkii srubki dojej przykrecenia. Srubki to jeszcze w jakims normalnym sklepie kupie, to chyba M5 dlugosc pewnie z 10mm, ale nie mam pomyslu co do uszczelki. Nawet nie wiem cz byl to oring czy moze cos bardziej na wymiar i ksztalt. Macie moze pojecie gdzie cos takiego dorwac mozna?
@szympro
z tego co pamiętam to zwykły oring... nie pozostaje nic innego jak zakup reprezentacji kilku i spróbować wytypować najlepiej pasujący lub wyszarpać kopułke i do przymierzalni. Oringi do namierzenia w dobrym sklepiej uszczelkowo-łożyskowym, jeśli jest taki w zasięgu.
To teraz ja zapytam.
Potrzebuje dłuższy wąs przekładni do samuraia... czy gdzieś jeszcze, oprócz forumowego sklepu mozna nabyć drogą szybkiego kupna takie cudo? Za wielka wodą ogladałem inne rozmiary, ale czy u Nas sa do namierzenia... zalezy mi na czasie (komu nie zalezy) a tu zanosi się, że podróż długaaaa.
z tego co pamiętam to zwykły oring... nie pozostaje nic innego jak zakup reprezentacji kilku i spróbować wytypować najlepiej pasujący lub wyszarpać kopułke i do przymierzalni. Oringi do namierzenia w dobrym sklepiej uszczelkowo-łożyskowym, jeśli jest taki w zasięgu.
To teraz ja zapytam.
Potrzebuje dłuższy wąs przekładni do samuraia... czy gdzieś jeszcze, oprócz forumowego sklepu mozna nabyć drogą szybkiego kupna takie cudo? Za wielka wodą ogladałem inne rozmiary, ale czy u Nas sa do namierzenia... zalezy mi na czasie (komu nie zalezy) a tu zanosi się, że podróż długaaaa.
suzamurai '96
505 715 225
505 715 225
Jak masz średnio świeżą kopułkę to może warto po prostu kupić nową i nie motać. Z tego co wiem to nie jest za droga a więcej zmarnujesz na paliwo szukając śrubek i oringówszympro pisze:Mam pytanie Panowie. Jakis czas temu w nieznanych okolicznosciach zginela mi uszczelka kopulkii srubki dojej przykrecenia. Srubki to jeszcze w jakims normalnym sklepie kupie, to chyba M5 dlugosc pewnie z 10mm, ale nie mam pomyslu co do uszczelki. Nawet nie wiem cz byl to oring czy moze cos bardziej na wymiar i ksztalt. Macie moze pojecie gdzie cos takiego dorwac mozna?

A tu moja zagatka:
... Tu rodzi się pytanie czy oryginalna półoś 16v na 26 frezów której jeszcze nie posiadam ma takie same wielokliny ośki łączącej przeguby jak w 26 frezowej V6/TD czy jak w 22 frezowej 8v

Cały post z tym problemem jest tu:
http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.p ... a&start=15
Kopulke mam w miare nowa, ale koszt nowej raczej nie powala, wiec moglbym kupic i ewentualnie przy zmianie zostac przy starej uszczelce. problem jednak w tym, ze o ile pamietam w paczce z nowa kopulka nie ma ani uszczelki ani nowych srubek, wiec duzo mi to nie pomozeradzik071 pisze:Jak masz średnio świeżą kopułkę to może warto po prostu kupić nową i nie motać. Z tego co wiem to nie jest za droga a więcej zmarnujesz na paliwo szukając śrubek i oringówszympro pisze:Mam pytanie Panowie. Jakis czas temu w nieznanych okolicznosciach zginela mi uszczelka kopulkii srubki dojej przykrecenia. Srubki to jeszcze w jakims normalnym sklepie kupie, to chyba M5 dlugosc pewnie z 10mm, ale nie mam pomyslu co do uszczelki. Nawet nie wiem cz byl to oring czy moze cos bardziej na wymiar i ksztalt. Macie moze pojecie gdzie cos takiego dorwac mozna?![]()
...

czy ktoś z kolegów wie gdzie dostane Lampy(kmpl) tyl do land rovera defendera,na allegro coś mało tego jest? do suzy będą idealne 

Sj 413 89' [S]pecial werszyn
od Defa trochu drogie ale bardzo podobne dostaniesz w Wesem od Lublina 3 chyba
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

Czy jest jakiś środek chemiczny ułatwiający usuwanie starego silikonu z powierzchni metalowych?
Jimny M16A
jest taki środek dostaniesz go w większości OBI/castorama itp.KSikorski pisze:Czy jest jakiś środek chemiczny ułatwiający usuwanie starego silikonu z powierzchni metalowych?
Suzuki Samurai & BMW & Opel & Ford in progress...
cos takiego Tytan remover
SAMURAI
Panowie ile można cenić używanego spieka 4ro segmentowego ? jeździłem na tym rok kosztował mnie 300zł wystawiłem za 190 i zero odezwu, ile to może być warte ?
Suzuki Samurai - samurai.org.pl
wydaje mi się, że rzadko ktoś coś takiego kupuje do samca stąd brak zainteresowania
a cena - polowa nowej chyba byłaby ok
a cena - polowa nowej chyba byłaby ok
Zmiana na poldka?slavok pisze:Panowie ile można cenić używanego spieka 4ro segmentowego ? jeździłem na tym rok kosztował mnie 300zł wystawiłem za 190 i zero odezwu, ile to może być warte ?

Suzuki Samurai & BMW & Opel & Ford in progress...
Suzuki Samurai - samurai.org.pl