Samurai LPG-butla pod samochodem -pytania
Moderator: Albert_N
Samurai LPG-butla pod samochodem -pytania
W zwiazku z tym że cena paliwa jest stanowczo za wysoka chce założyć instalacje gazową do mojego SJ-ota. Zależy mi na miejscu w samochodzie wiec butle z gazem chce dać w miejsce baku. A wiem że wiele osób tak robi. I teraz pytania:
Ile litrowa butla sie tam mieści?
Czy ktoś ją specjalnie zabezpiecza ?
Jak zrobić zbiornik z benzyną? Gdzie włożyć żeby mało miejsca zajmował. Jak go przerobić? Zbiornik nie musi być duży góra 10 litrów. Chodzi tylko o to aby samochód zapalał na benzynie a jeździł na gazie.
Czytałem gdzieś że dają mały zbiornik we wnęce nadkola wewnątrz samochodu.
Prosze o jakieś rady bo nie chce zrobić coś bezsensownego czego później będę żałował.
Instalacja bedzie najzwyklejsza bo mam gaźnik.
Z góry dziekuje za odpowiedzi.
Jak zrobić zbiornik z benzyną? Gdzie włożyć żeby mało miejsca zajmował. Jak go przerobić? Zbiornik nie musi być duży góra 10 litrów. Chodzi tylko o to aby samochód zapalał na benzynie a jeździł na gazie.
Prosze o jakieś rady bo nie chce zrobić coś bezsensownego czego później będę żałował.
Sj 413 prawie seria(w trakcie mozolnie trwających przeróbek)opony:kopia Sahary 195/80 

Re: Samurai LPG-butla pod samochodem -pytania
polemizowałbymMoldzio pisze:W zwiazku z tym że cena paliwa jest stanowczo za wysoka

Większość moich postów mogła powstać pod wpływem używek zatem wyrażają jedynie moją aktualną opinię.

jak benzyna za droga to moze zmienic hobby i zaczac zbierać znaczki ..

a jak pojedziesz w teren i przywalisz spodem tak ze butla sie rozszczelni przy pracy silnika ?
no ja cie prosze .. gaz jest dobry do zapalniczek

era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
a najlepszy samochód to pasek kombi w tedeikuramzes pisze:jak mialem samurai;a to pierwsze co to wyrzuciłem lpg
..
jak benzyna za droga to moze zmienic hobby i zaczac zbierać znaczki ..![]()
a jak pojedziesz w teren i przywalisz spodem tak ze butla sie rozszczelni przy pracy silnika ?

Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
Pierwsze co zrobiłem, to wrzuciłem lpgramzes pisze:jak mialem samurai;a to pierwsze co to wyrzuciłem lpg
..

Wolę wydawać kasę na dodatkowe gadżety do auta, niż karmić złodziejski budżet kupując benzynę.
ps.
Możesz opisać co się dzieje, jak się rozszczelni butla przy pracy silnika?

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
mam LPG w sj i moim zdaniem to super rozwiazanie - jak dobrze wyregulowany gaznik to nawet na gazie chodzi lepiej, odpala tez na gazie w srogie mrozy - jezdze mniej wiecej 4 butle gazu / 1 zbiornik paliwa i wszystko jest ok.
Pod auto bym butli nie dawal - duzo niepotrzebnego kombinowania z przenoszeniem i dorabianiem nowego baku a pod auto butla jakos średnio...
Potrzebujesz miejsce na sprzet to wywal kanape i daj butle "cygaro" zaraz za fotelami i masz ful miejsca, jak na ludzi potrzebujesz to taka sama butla wchodzi za tylna kanape (ja tak mam - butla 36l). Nie ma co przekombinowywac
Pod auto bym butli nie dawal - duzo niepotrzebnego kombinowania z przenoszeniem i dorabianiem nowego baku a pod auto butla jakos średnio...
Potrzebujesz miejsce na sprzet to wywal kanape i daj butle "cygaro" zaraz za fotelami i masz ful miejsca, jak na ludzi potrzebujesz to taka sama butla wchodzi za tylna kanape (ja tak mam - butla 36l). Nie ma co przekombinowywac

był: SJ500, 1988
jest: jimniak, 2001
Ramzes jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia to zamilcz. Nie każdy zarabia tyle co Ty i robi z siebie wielkiego "pana". Niektórym jazda w terenie sprawia frajdę i chcą jeździć wiec gaz konieczny. Ja SJ używam do polowań. A myślistwo nie jest tanie. Widać że nie potrafisz zrozumieć kogoś kto oszczędza.
MA ktoś moze fote butli z tyłu tak koło 35litrów? Chodzi o fote w samim w którym nie ma kanapy.
MA ktoś moze fote butli z tyłu tak koło 35litrów? Chodzi o fote w samim w którym nie ma kanapy.
Sj 413 prawie seria(w trakcie mozolnie trwających przeróbek)opony:kopia Sahary 195/80 

-
-
- Kontaktowanie:
Ja zamontowałem butlę pod auto , weszła butla 35 litrów. Do tego zmotałem zbiornik paliwa 14 litrów . Wszystko pod autem . http://off-road.frix.pl/temat/99749/zbi ... wa-samurai
Jest Samurai 1,3 '90 , BF Goodrich 235/75R15 KM2 .
Był Wrangler YJ 4,0 HO
Była Vitara
Był Wrangler YJ 4,0 HO

Była Vitara
Mam 45l wstawioną po długości. Obok mieści się jeszcze fabryczny fotel w razie potrzeby.Moldzio pisze:Ramzes jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia to zamilcz. Nie każdy zarabia tyle co Ty i robi z siebie wielkiego "pana". Niektórym jazda w terenie sprawia frajdę i chcą jeździć wiec gaz konieczny. Ja SJ używam do polowań. A myślistwo nie jest tanie. Widać że nie potrafisz zrozumieć kogoś kto oszczędza.
Postaram się zrobić foto.
Gaz jest bezpieczniejszym paliwem niz bena tylko dziwne ze niektorym wstyd na nim jezdzicramzes pisze:jak mialem samurai;a to pierwsze co to wyrzuciłem lpg
..

Suzuki Li80
Suzuki Sj413
Suzuki Sv650S Za powyższe brednie nie biorę pieniędzy i odpowiedzialności
Suzuki Sj413
Suzuki Sv650S Za powyższe brednie nie biorę pieniędzy i odpowiedzialności
ąkurat nie o to chodzi kto ile zarabia i czy go stać ..
samurai to takie zwinne małe 4x4 które chyba nie pochałania aż takiej ilości pb zeby przerabaic go na lpg
mały silnik lekka konstrukcja toi spalanie nie powinno boleć po kieszeni
mi na pb palił ok. 9l / 100 wiec nawet przy obecnej cenie benzyny to sytuacja do przyjęcia
wiec po co zabierać miejsce w srodku ktorego i tak jest niewiele czy kombinowac z przewodami pod spodem auta
samurai to takie zwinne małe 4x4 które chyba nie pochałania aż takiej ilości pb zeby przerabaic go na lpg
mały silnik lekka konstrukcja toi spalanie nie powinno boleć po kieszeni

mi na pb palił ok. 9l / 100 wiec nawet przy obecnej cenie benzyny to sytuacja do przyjęcia
wiec po co zabierać miejsce w srodku ktorego i tak jest niewiele czy kombinowac z przewodami pod spodem auta

era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
W terenie?ramzes pisze: mi na pb palił ok. 9l / 100

Nie po to się ma samuraia, żeby na kolarzówkach po asfalcie jeździć. A przy eksploatacji zgodnej z przeznaczeniem auta, spalanie benzyny BOLI wymiernie.
- PITSJ413:)
-
moj lekki i zwinny SJ pochlanial w terenie malo skromne ok. 20l Pb/100km wiec bylo to malo to ekonomiczne
do wstawienia LPG czesto sklania ciagle niedomaganie gaznika i pozostaje tylko kwestia czasu to kiedy sie to zrobi. U mnie butla 55l siedzi poprzecznie za fotelami kierowcy i pasazera.Auto zarejestrowane jest i tak na 2 osoby wiec zadna strata

BYŁ SUZUKI SJ413 '85,SPOA,PERSISHINI 225/70/15
JEST SAMURAI 1.3i '92, SIMEX 195/80/15
- sebastian2357
Samurai ma trochę ponad 60 koni, ale pali jakby miał ze 200 

TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem
Witam miałem butlę z gazem zamontowaną zamiast zbiornika paliwa i nie była zabezpieczona osłoną po pierwszym szlifie po głazach lekko zdębiałem, wiec od razu krótki wgląd pod samochód a pod spodem jedynie rysa na butli ,więc nie było tak źle. Z uwagi na materiał użyty do produkcji butli jak również na krztałt potrafi znieść naprawdę sporo łącznie z postrzałem. Ale mimo to jakie kolwiek zabezpieczenie jest wskazane. Samurai może ma małą pojemność i gabaryty ale spalanie Pb nie jest małe z uwagi na krztałt i opory toczenia spowodowane dodatkowym mechanizmem przeniesiania napędu, więc zawsze będę zwolennikiem gazu , oczywiście dopóki jego cena będzie jescze do przyjęcia. Z resztą nie ważne to na czym się jeździ i czym, grunt to się przy tym dobrze bawić.
podobno wg jakiegos zapisu/nipisanejh umowy cena lpg nie moze przekroczyc 55% PbTabson pisze:....zawsze będę zwolennikiem gazu , oczywiście dopóki jego cena będzie jescze do przyjęcia.....
był: SJ500, 1988
pojemność butli dobierzesz mierząc wysokość przestrzeni miedzy budą a osłona baku i szerokosci między rama( i w katalog online np: stako)Moldzio pisze:W zwiazku z tym że cena paliwa jest stanowczo za wysoka chce założyć instalacje gazową do mojego SJ-ota. Zależy mi na miejscu w samochodzie wiec butle z gazem chce dać w miejsce baku. A wiem że wiele osób tak robi. I teraz pytania:
ja mam co prawda w vitarze 46l,ale założenie podobne i sprawuje się wysmienicie

co do bezpieczeństwa : rama ma 2mm i da się ja rozerwać na głazach

butla ma 3mm + owalny kształt co w najgorszym wypadku sie wgniecie(kwestia dobrze poprowadzić zasilanie miedziane)
a jak wygląda zgnity (prawie zawsze) bak w suzuki i wypływające paliworamzes pisze: a jak pojedziesz w teren i przywalisz spodem tak ze butla sie rozszczelni przy pracy silnika ?

wg mnie bak lpg poza kanbiną to zawsze lepsze rozwiązanie o ile konstrukcja auta pozwala na adaptacje
no i klient zechce słono dopłacić za utrudniony montaż

SUZUKI VITARA wahacze (produkuje je)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/82e ... 14956.html
-
co prawda temat o samuraju i lpg
mam w vitarce w miejsce dużego baku na benzynę zbiornik na gaz [ wchodzi 33 litry , z boku założony zbiornik z blachy alu ryflowanej [ też wchodzi ze 30 l pb ] i nie chcę inaczej , butla gazowa o wiele wytrzymalsza od baku na benzynę
a cena benzyny do gazu zawsze będzie sporo się różnić więc o czym mowa [ na korzyść gazu ]
mam w vitarce w miejsce dużego baku na benzynę zbiornik na gaz [ wchodzi 33 litry , z boku założony zbiornik z blachy alu ryflowanej [ też wchodzi ze 30 l pb ] i nie chcę inaczej , butla gazowa o wiele wytrzymalsza od baku na benzynę
a cena benzyny do gazu zawsze będzie sporo się różnić więc o czym mowa [ na korzyść gazu ]
VITARA 2.0 V6-24v. sprzedana
mitsubishi L200 2.5 TDI sprzedane
obecnie nissan navara 2.5 tdi
mitsubishi L200 2.5 TDI sprzedane
obecnie nissan navara 2.5 tdi
- PITSJ413:)
-
ale butla w kabinie latem dziala prawie jak klima bo zimna jest jak cholera od rozprezania gazumichał16v pisze: wg mnie bak lpg poza kanbiną to zawsze lepsze rozwiązanie o ile konstrukcja auta pozwala na adaptacje

BYŁ SUZUKI SJ413 '85,SPOA,PERSISHINI 225/70/15
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Czy przy butli w kabinie nie czuć zapaszku gazu? Nigdy nie jeździłem zagazowanym sprzętem ale w plaskatym znajomka dało się wyczuć specyficzną woń.
Jak masz wszystko szczelne (czyli tak jak powinno być) to nic nie czuć.jarekstryszawa pisze:Czy przy butli w kabinie nie czuć zapaszku gazu? Nigdy nie jeździłem zagazowanym sprzętem ale w plaskatym znajomka dało się wyczuć specyficzną woń.
Zielony Autobus 2,7TDi
PRAWIE NA PEWNO czułeś spaliny z zabogatą mieszanką niespalonego lpgjarekstryszawa pisze:Czy przy butli w kabinie nie czuć zapaszku gazu? Nigdy nie jeździłem zagazowanym sprzętem ale w plaskatym znajomka dało się wyczuć specyficzną woń.
bo gdyby ulatniał sie z butli to zapach byłby w krótkim czasie nie do wytrzymania
a jako ciekawostke podam ,iż widziałem na własne oczy z ok 500m, jak wybucha butla gazu domowa, gdy ją montuje 2 włascicieli starego peguota
obaj byli w aucie w garażu szeregowcu
wybuch miał miejsce w Lublinie na osiedlu
blok 10-pietrowy od strony wybuchu mniał wybite/wyrwane wszystkie okna jak i okoliczne domki 1-rodzinne,grzyb ognia przewyższył blok,
ściany garażu nakryły sąsiednie auta ,a instalatorzy sie nieco poparzyli
SUZUKI VITARA wahacze (produkuje je)
Ogólnie jakoś bezpieczniej butlę mieć pod samochodem - w końcu tyle kangurów nie może się mylić.

PITSJ413:) pisze:ale butla w kabinie latem dziala prawie jak klima bo zimna jest jak cholera od rozprezania gazumichał16v pisze: wg mnie bak lpg poza kanbiną to zawsze lepsze rozwiązanie o ile konstrukcja auta pozwala na adaptacje

Z butli gaz wychodzi w postaci cieczy i rozpręża się dopiero w parowniku pod maską.
Coś masz dziwnie...