kryzys86 pisze:dzięki, teraz bez problemów go znalazłem w manualu i przy silniku.
zaworek w środku działa z bardzo duzym oporem, a paliwo leje sie i przez wężyk wracający do przepustnicy i do przewodu powrotu paliwa do baku.
W manualu jest napisane iż w przypadku wycieku paliwa z "Wycieku paliwa z wężyka, rury i złącza" wadliwy jest powyższy zawór.
Kostuch - czy byłbyś tak uprzejmy i wytłumaczył jak powinien działać ten regulator? bo jeśli dobrze rozumuje to wężyk podciśnienia powinien go otwierać gdy jest nadmiar paliwa, i puszczając je z powrotem do baku, a u mnie on stale zasysa paliwo z powrotem do przepustnicy.
http://warsztaty.samochodowka.internetd ... aw/reg.htm wedle tego opisu do rurki podcienienie nie powinno się dostawać paliwo, a w moim przypadku leje sie tam strumieniem.
Jeżeli przez przewód podciśnieniowy z kolektora do regulatora ciśnienia leje Ci się paliwo, to masz uszkodzony regulator.
Regulator działa tak, że ma utrzymać stałe ciśnienie (2,65 kg/cm2 w samuraiu) paliwa w stosunku do ciśnienia w kolektorze po to, aby zawsze było ono takie same. Musi się tak dziać, ponieważ komputer reguluje ilość paliwa wtryśniętego czasem otwarcia wtryskiwacza. Jak podciśnienie w kolektorze rośnie, to ciśnienie paliwa musi spaść o tą samą wartość, a ponieważ kolektor jest połączony z regulatorem, to podciśnienie uchyla delikatnie zaworek w regulatorze, póki ciśnienie nie spadnie o "delta P"

Mam nadzieje, że zrozumiałe
Swoją drogą u siebie w samuraiu też to muszę sprawdzić
P.S. Service manual, to potężna rzecz
Teraz pytanie, czy regulator występuje jako część zamienna...

Samurai '90 1.9 GLD - mota się.