Hamulce vitara
Moderator: Albert_N
- czarny.piotr
-
Hamulce vitara
mam do forumowiczów pytanie, znajomek ma w vitarce pompę hamulcową ponoć systemu lucas. ustrojstwo niestety nie wzbudza zaufania... mam zaniki hamulców, w zupełnie niespodziewanych momentach,
wystarczy pod pompowac i hamulec wraca... potem jakić czas bez zmian i znowu może się stracić,
proszę o wsparcie wiedzą,
jeśli to pompa hamulcowa, to najlepiej byłoby to wymienic na jakić inny tym pompy ale bardziej popularny, chciałem jej poszukac po numerze ViN. czy ktoś w Polsce ma mozliwość sprzedania części po dobraniu części wg VIN-u
są straty... wiskoza przy wiatraku też zaliczyła padaczkę..
wystarczy pod pompowac i hamulec wraca... potem jakić czas bez zmian i znowu może się stracić,
jeśli to pompa hamulcowa, to najlepiej byłoby to wymienic na jakić inny tym pompy ale bardziej popularny, chciałem jej poszukac po numerze ViN. czy ktoś w Polsce ma mozliwość sprzedania części po dobraniu części wg VIN-u
czarny.piotr
Re: Hamulce vitara
Pompa lucasa (przynajmniej do samuraia santany) jest prawie taka sama jak z poloneza 1.4 rover.czarny.piotr pisze:mam do forumowiczów pytanie, znajomek ma w vitarce pompę hamulcową ponoć systemu lucas. ustrojstwo niestety nie wzbudza zaufania... mam zaniki hamulców, w zupełnie niespodziewanych momentach,
Tanio i dobrze - polecam.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Lub adłi 80 b3 pompa lucas serwo tyz. Z tym ze w poldonie serwo jest zamocowane pod ukosem wiec zbiorniczek jest skosny a w adłi leży prosto. Można oczywiście zamienić zbiorniczki płynu bo pasują idealnie w mocowania.misiu pisze:a serwo? tez poldot?
Zielony Hijszpan TEAM SŁAWNO 4X4
a robił ktoś tak:
pompa lucasa z santany i serwo od poldota badz innego auta? i zeby bylo Plug&Pray
pompa lucasa z santany i serwo od poldota badz innego auta? i zeby bylo Plug&Pray

Ja bym strzelał że kolega ma problem z łożyskami z przodu i jak się przejedzie po nierównościach to się klocki od tarczy za bardzo odsuwają i brakuje skoku pompy 
Pompa hamulcowa jest tak prosta że nie może raz działać a za chwilę nie, abo jest ok albo puszcza zawsze

Pompa hamulcowa jest tak prosta że nie może raz działać a za chwilę nie, abo jest ok albo puszcza zawsze
Fascynaci 4x4
W vitarze zaniki hamulców najczęściej występują po mocnym skręcie na nie seryjnych sprężynach przednich - zacisk opiera się o sprężynę i tłoczek się cofa.

Pompa od poldona serwo santana pasuje ideolo więc odwrotnie powinno być ok. Robiłem osobiściemisiu pisze:a robił ktoś tak:
Zielony Hijszpan TEAM SŁAWNO 4X4
Serwo poloneza ma odrobinę większą średnicę od suzuki i minimalnie koliduje na grodzi z drążkiem od kierownicy, ale dramatu nie ma. Też robiłem osobiście.Stachu-80 pisze:Pompa od poldona serwo santana pasuje ideolo więc odwrotnie powinno być ok. Robiłem osobiściemisiu pisze:a robił ktoś tak:
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

- czarny.piotr
-
zgodnie z radami, do Vitki wszczepiono pompę od podlka z serwo od vitary, konieczne jest rzozwiercenie otworu w serwie i częściowo zeszlifowanie plastikowego pierścienia przy tłoczysku. hamulec jak brzytwa.
warto zwrócić uwagę na przyłączenie przewodów hamulcowych. oś przednia bliżej kabiny a oś tylna dalej od kabiny (poprzedni mechanik "zapomniał" o tym "drobiazgu")
warto zwrócić uwagę na przyłączenie przewodów hamulcowych. oś przednia bliżej kabiny a oś tylna dalej od kabiny (poprzedni mechanik "zapomniał" o tym "drobiazgu")
czarny.piotr