Czyli dobrze pamiętałem.Myszono pisze: 2. Zewnętrzną część koła (tą gdzie mocowany jest docisk) najlepiej stoczyć 0,7mm niżej w stosunku do
.
Sprzeglo nie rozlacza napedu
Moderator: Albert_N
Re: Sprzeglo nie rozlacza napedu
-
- jestem tu nowy...
kuba9449 pisze:Ostatnio moim sj413 latalem po blocie i glebszej wodzie (zakrywala nadkola). Wszystko bylo dobrze, umylem dziada i stal z tydzien. Dzis odpalilem i sprzeglo po wcisnieciu nie rozlacza napedu. Opor jest pod pedalem taki jak zwykle ale nie wysprzegla. Co jest?
Mój przypadek polegał na całkowitym spaleniu tarczy sprzęgła, robiłem różne rzeczy aby tarcza się odkleiła i nic z tego. Dopiero wyjąłem skrzynie biegów i oddałem do nabicia nowych okładzin koszt 70,-. Teraz wszystko gra

marcelradom SJ 413,4.16,30x9,5R15 Bogger, ESCAPE 12000lbs, Spidertrax 4x1" SWAP BALENO
Te 0,7mm zwiększa siłę docisku tarczy. Przy nowym sprzęgle może to być niezauważalne, ale przy pewnym zużyciu sprzęgło bez podtoczenia koła zacznie się już ślizgać, a z podtoczeniem jeszcze trochę pociągnie. To podtoczenie jest na wzór koła zamachowego z poloneza.Myszono pisze: Co do tego czy musi być 0,7 wysunięte to bym powiedział że nie musi - tak jak ktoś już napisał nawet na zjechanym na płasko chodzi spoko, ja poprostu skorzystałem z porady doświadczonego w tych tematach gościa czyli Twardego i zrobiłem te 0,7mm.
Isuzu Trooper 3.1 LTD '94
[cenzura] juz nie mam pomyslu jak rozkleic to sprzeglo, zawsze wystarczylo zakrecic rozrusznikiem na biegu ewentualnie woda wyplukac i robilo a teraz polewalem woda z 3 razy, odpalalem i jezdzilem na wcisnietym sprzegle w [cenzura], robilem tez tak ze wciskalem sprzeglo hamulec i gazem szarpalem, nawet rozgrzalem i wjechalem w glebsza wode ale ni [cenzura] nie chce puscic. Srubokretem i mlotkiem tez probowalem - nic...
Ja zrzuciłem skrzynię, zdjąłem docisk i sprzęgło się rozkleiło ;]
Panowie bez przesady, jeden wieczór na spokojnie można taką operację zrobić
Panowie bez przesady, jeden wieczór na spokojnie można taką operację zrobić
Suzuki Samurai & BMW & Opel & Ford in progress...
Masz rację gruszek. Wystarczy poświęcić trochę czasu i mieć kanał lub podnośnik. Wtedy zrobisz to sprawnie. Mi zajęło to zaledwie 4 godziny.
marcelradom SJ 413,4.16,30x9,5R15 Bogger, ESCAPE 12000lbs, Spidertrax 4x1" SWAP BALENO
marcelradom pisze:Masz rację gruszek. Wystarczy poświęcić trochę czasu i mieć kanał lub podnośnik. Wtedy zrobisz to sprawnie. Mi zajęło to zaledwie 4 godziny.
ja mam samochód podniesiony na resorach mazura, lift budy więc mieszczę się pod samochód i wyciagam skrzynie sam , bez podnosnika, bez kanału =]
Suzuki Samurai & BMW & Opel & Ford in progress...
Moze ma ktos jeszcze jakis pomysl?

Moze ma ktos jeszcze jakis pomysl?
Myszono pisze:
Najlepiej kupić kompletne sprzęgło od poloneza 1.6 czyli docisk + tarcza.
Witam w nawiazaniu do teamtu do silnika 1.6 o srednicy tarczy 200 mm czy 1.6i srednica 190 mm. 200 wjdzie na koło zamachowe po 0,5 cm sie na srone znajdzie ale chciałbym byc pewny.
Samurai 1.3 - 93 w kawalkach (sie robi) + Yamaha XJR 1300 w calosci.
Czy taki patent z polonezowskim sprzęgłem możliwy jest w Vitarze ? Pewnie..... nie.
Jurek tel: (602) 632 093
VW T - 3 Syncro x 2
Suza Viertarka......4x4 !
VW T - 3 Syncro x 2
Mysle ze powinno sie udac, u siebei mam zmniejszone kolo vitary z polonezowskim sprzeglem wepchniete w skrzynie samurajaBABCIA I pisze:Czy taki patent z polonezowskim sprzęgłem możliwy jest w Vitarze ? Pewnie..... nie.

sj 425 606468554
w vitarach bez przeróbek pasuje tarcza od poloneza sama tarcza bo docisk trzeba zostawic suzukowy albo jak sie chce kpl od poloneza to trzeba przerabiac kolki w kole zamachowym i gwinty
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

O.K. Dzięki.
Jurek tel: (602) 632 093
VW T - 3 Syncro x 2
VW T - 3 Syncro x 2