Schemat instalacji baleno 1.6 16V 99r. komputrer m6 macie??

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
hanaa

Re: Schemat instalacji baleno 1.6 16V 99r. komputrer m6 maci

Post autor: hanaa » pt cze 17, 2011 11:07 pm

Długo się zastanawiałem pomiędzy baleno 1,6 16v a 1,3 16v ale 1,3 posiada taki sam moment obrotowy jak oryginał wiec bezsensu się narobić i różnicy nie poczuć . Baleno 1,6 16v kupujesz całe w cenie silnika z jimnygo . parę rzeczy nie pasuję ale jak zapasuje to dupę urywa .wczesne wersje nie posiadają imo ale mają aparat zapłonowy wychodzący idealnie w miejscu nagrzewnicy . reszta po małych przeróbkach pasuje idealnie . no morze poza rozrusznikiem i kolektorem wydechowym ale jak człowiek pomyśli to wszystko się da zmieścić . Flansza do vitary pasuje bezproblemowo do baleno .

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » ndz cze 19, 2011 12:05 pm

hanaa pisze:Długo się zastanawiałem pomiędzy baleno 1,6 16v a 1,3 16v ale 1,3 posiada taki sam moment obrotowy jak oryginał wiec bezsensu się narobić i różnicy nie poczuć . Baleno 1,6 16v kupujesz całe w cenie silnika z jimnygo . parę rzeczy nie pasuję ale jak zapasuje to dupę urywa .wczesne wersje nie posiadają imo ale mają aparat zapłonowy wychodzący idealnie w miejscu nagrzewnicy . reszta po małych przeróbkach pasuje idealnie . no morze poza rozrusznikiem i kolektorem wydechowym ale jak człowiek pomyśli to wszystko się da zmieścić . Flansza do vitary pasuje bezproblemowo do baleno .
O, to mi się podoba :)2
A jesteś w stanie w krótkich żołnierskich słowach napisać jakie niespodzianki są (łapy silnika, miska, etc)?
Aparat zapłonowy bym przerobił na bezrozdzielaczowy, więc to nie problem. Wiesz do którego roku były te bez immo?
Podłączałeś wspomaganie do jakiejś przekładni?
Jak piszesz, że "dupę urywa" to masz na myśli odczucia z jazdy czy stan półosi? :)21
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
Wilku
Kontaktowanie:

Post autor: Wilku » ndz cze 19, 2011 5:55 pm

Odnośnie silnika z Suzuki Baleno 1.6 16v - w '99 roku była zmiana w osprzęcie tego silnika. Starsze modele były bez immo, ale miały aparat zapłonowy, który wchodził w grodź silnika. Nowsze z immo były bez aparatu i na 2 cewkach montowanych na głowicy. Z tego powodu osobiście wolałbym nowszą wersje, choć ich dostępność jest znacznie mniejsza.

Przy zmianie trzeba się liczyć z dorobieniem nowego kolektora wydechowego lub dorobienia nowej łapy do silnika (tak samo, jak przy adaptacji silnika z Suzuki Swift GTi). Pozostałe rzeczy, jak przełożenie misy i smoka, czy dorobienie króćca wody przykręcanego do głowicy (chyba oryginalny za mocno wystaje i się nie mieści) to już betka.

Zdaje się, że silniki takie jak w Baleno 1.6 16v były w Vitarach (Grand Vitarach). Miały kątowy aparat zapłonowy w pakiecie i kolektor, który powinien zmieścić się pod maską samuraja. Zamiast rzeźbić z silnikiem Baleno z aparatem zapłonowym, wolałbym poszukać motoru z Vitary 1.6 16V. Nie powinien być wiele droższy, a na pewno łatwiej go będzie adoptować.

Nie mam pewności, ale zaryzykuje stwierdzenie, że słupek silnika z Vitary 1.6 16v i Baleno 1.6 16v jest taki sam. Może ktoś już to weryfikował?

pzdr, W
Muscel '69 2,9 EFI; było Suzuki Samurai '90 1,3 GTi;
http://www.pultusk4x4.org

Awatar użytkownika
hanaa

Post autor: hanaa » ndz cze 19, 2011 8:24 pm

zmian z zapłonem było parę . pierw [97r] zamiast jednej cewki poszły dwie w miejsce aparatu zapłonowego . coby później powędrować bezpośrednio na głowice . kiedy zrezygnowali z imo nie mam pojęcia . 96 jeszcze nie było. łapy pasują z samuraja tylko nie zgadzają się leciutko do ramy tz prawa z 3 cm . kolektor zapodajesz z vitary 1,6 16 v [drogi i pękający] albo robisz własny lekki piękny baran . miska z samuraja i połowa smoka z baleno i połowa z samca i wszystko do kupy . rozrusznik ani z baleno ani z samuraja nie pasuje ale jak się troszku samcowego przytnie to daje rady .koło zamachowe z samca . pompa do wspomagania jest na takiej h...jowo ciężkiej łapie i z dodatkową rolkom wiec wywaliłem na rzecz własnej konstrukcji regulowanej samą pompą z dorobionym mniejszym kołem pasowym i przekładniom z vit działa jak by ktoś zapomniał drążka założyć . do tego parę nocek z elektryką i działa . z nowiutką pompą paliwa kolektorem 4 w 1 i z 3 calowym dolotem po prostu dupę urywa aż miło :D powodzenia życzę .

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » ndz cze 19, 2011 8:31 pm

hanaa pisze:... .koło zamachowe z samca ...
A dlaczego?
To dosyć istotnie zmienia charakterystykę silnika.

Awatar użytkownika
hanaa

Post autor: hanaa » ndz cze 19, 2011 9:16 pm

nie pamiętam ale z tego co pamiętam to inaczej się nie da .

Awatar użytkownika
N2O

Post autor: N2O » pn cze 20, 2011 4:21 pm

Dlatego jak się chce szybko i bez zbędnych kombinacji, to zakłada się G13BB. Jak co to zawsze można turbo dołożyć.
:)21
RR 2.5 DSE, Nissan Patrol 160 SD33T, Suzi LJ80
GG: 3215824
http://picasaweb.google.com/paweldabster

Awatar użytkownika
Wilku
Kontaktowanie:

Post autor: Wilku » wt cze 21, 2011 8:15 am

N2O pisze:Dlatego jak się chce szybko i bez zbędnych kombinacji, to zakłada się G13BB. Jak co to zawsze można turbo dołożyć.
:)21

Tiaaaa, turbo bez kombinacji ;) Wolne żarty.
Chcecie mocy, to może trzeba od razu M43 lub M42 aplikować. Na pewno będzie mniej zabawy niż z turbo i wiele taniej.

pzdr, W

Awatar użytkownika
franio3

Post autor: franio3 » czw cze 23, 2011 11:01 am

Vitara 1,6 16v a baleno 1,6 16v wymieniałem u siebie słupek. Baleno ma inną misę, smok, koło zamachowe i wałek . Reszta wsio to samo. Fajny opis motania bez zmiany wałka: http://daniels.lumena.com/suzuki/suzi_b ... t_2009.htm

PS.
Widziałem u kolegi samuraja z silnikiem swift wstawionego na chama, tak że kopułka aparatu wchodziła do kokpitu (podczas jazdy można kable wypinać).
Suzuki Vitara 1,6 16V WędkarskiLong

Awatar użytkownika
Samaeli

Post autor: Samaeli » czw lip 21, 2011 1:38 pm

Witam.Udało sie. Immo podłączone na stałe z kluczykiem. Miska olejowa przerobiona pod czujnik halla na wale. Termostat wykorzystany od swifta co by na bok wychodził przewod a nie w godz. Reszta tak jak w standardzie jesli chodzi o swap vitary 8v. Nalezy dodatkowo zmienic pompoe paliwa na mocniejsza bo bedą wyskakiwały błedy czujnika położenia przepustnicy.

Wrażenia brak dołu dlatego zsatanawiam sie nad wałkiem od grand vitary bo moze sa zmienione fazy rozrzadu. Ato sobowe ma inna charakterystyke od terenowego

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » czw lip 21, 2011 2:53 pm

Samaeli pisze:Witam.Udało sie. ...
A którą wersję silnika wsadzałeś?
Z aparatem zapłonowym, podwójnymi cewkami w jego miejscu, czy cewkami przy świecach?

Awatar użytkownika
Samaeli

Post autor: Samaeli » czw lip 21, 2011 3:34 pm

Z cewkami na pokrywie bez aparatu zapłonowego

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » czw lip 21, 2011 3:40 pm

A koło zamachowe z baleno? hanaa coś pisał, że wsadzał z samuraia, bo "coś się nie da".
Może lepiej dać z vitary, jeżeli cięższe? Powinien być lepszy dół.

Awatar użytkownika
Samaeli

Post autor: Samaeli » czw lip 21, 2011 5:18 pm

Z witary ma wieksza srednice i nie wejdzie w dzwon skrzyni biegow. Moze inaczej.....wsadziłem silnik z grand witary na szprycy wielopktowej a ze nie miałem instalacji przerowbiłem wszystko pod samca tzn aparat samca a zamiast bezyny gas....koło zamachowe od samca....jebany ma takie jeb... ma takie ogień ze masakra.......wlasnie jestem na etapie przekładki wałkow od grand vitary do baleno zobaczymy czy znajdzie sie dół

Awatar użytkownika
hanaa

Post autor: hanaa » czw lip 21, 2011 8:04 pm

dobrze pamiętałem że się w krzynie nie mieści koło . ale coś ci słabo wyszło u mnie ciągnie elegancko z dołu . silnik baleno z aparatem z tyłu, ściankę grodziową mam lekko zmodyfikowaną
:P a mniejszą nagrzewnice wsadzoną lekko z boku tylko na szyby . oponki teraz 31 bo 175-95 mi zaje-bali .na mniejszych mielił na szutrze z 4 butów jak głupi . puszczałeś sprzęgło jechał na wolnych i przy bucie w podłogę zaczynał mieszać jak dziki. teraz na 31 troszkę gorzej ale już się gotują vitarowe dyfry .

Awatar użytkownika
Samaeli

Post autor: Samaeli » czw lip 21, 2011 8:30 pm

Dupa pedał w podłoge na 2 biegu i nic. Jak juz sie wkreci idzie jak poje..... Nie wiem bede kombinował

Awatar użytkownika
hanaa

Post autor: hanaa » czw lip 21, 2011 8:42 pm

kombinowałeś z kątem zapłonu ?

Awatar użytkownika
Samaeli

Post autor: Samaeli » czw lip 21, 2011 10:09 pm

Nie ma możliwości. Całośc juz na czujnikach Halla czyli wyprzedzeniem steruje komputer :((((

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pt lip 22, 2011 10:23 am

Samaeli pisze:Nie ma możliwości. Całośc juz na czujnikach Halla czyli wyprzedzeniem steruje komputer :((((
A podpinałeś jakiś komp diagnostyczny, żeby popatrzeć w czasie jazdy co się dzieje w silniku?

Awatar użytkownika
Samaeli

Post autor: Samaeli » pt lip 22, 2011 8:34 pm

Komp wysyła jeszcze kod migowy ale nic nie pokazuje. Dzisiaj zmieniłem wtryski na nowki i nic sie nie zmieniło. Po powrocie na stary wałek wydaje sie być jeszcze gorzej :(((( Wyśle kompa do regeneracji zobaczymy może coś zjebane jest ze nie zmienia kątów wyprzedzenia zapłonu

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pt lip 22, 2011 9:07 pm

Samaeli pisze:Komp wysyła jeszcze kod migowy ale nic nie pokazuje. Dzisiaj zmieniłem wtryski na nowki i nic sie nie zmieniło. Po powrocie na stary wałek wydaje sie być jeszcze gorzej :(((( Wyśle kompa do regeneracji zobaczymy może coś zjebane jest ze nie zmienia kątów wyprzedzenia zapłonu
A stroboskopem nie sprawdzisz, czy zmienia się kąt zapłonu?
Do silnika można się podpiąć interfejsem i patrzeć na bieżąco na parametry pracy.

Awatar użytkownika
Wilku
Kontaktowanie:

Post autor: Wilku » sob lip 23, 2011 9:00 am

Samaeli pisze:Komp wysyła jeszcze kod migowy ale nic nie pokazuje. Dzisiaj zmieniłem wtryski na nowki i nic sie nie zmieniło. Po powrocie na stary wałek wydaje sie być jeszcze gorzej :(((( Wyśle kompa do regeneracji zobaczymy może coś zjebane jest ze nie zmienia kątów wyprzedzenia zapłonu

Być może nie podłączyłeś wszystkich czujników i stąd te anomalie? Może brakuje sygnału prędkości samochodu VSS, temperatury powietrza w dolocie IAT, albo zwyczajnie sygnału z sond lambda (zdaje się, że przy tym silniku były dwie - regulacyjna i diagnostyczna)? Powinien być też czujnik ciśnienia atmosferycznego (oprócz tego, co w dolocie). Do kompa chyba podłącza się także wskaźnik poziomu paliwa. Może warto zasymulować go prosty rezystorem?

Inne czujniki, jak do ustalenia położenie wałka rozrządu, wału korbowego czy temperatury silnika z pewnością podłączyłeś.

Można jeszcze sprawdzić poprawność podłączenia wtryskiwaczy, czy skontrolować pracę TPS.

Jeśli wszystko podłączysz zgodnie ze sztuką, to dół powinien się znaleźć ;)

pzdr, W

Awatar użytkownika
Samaeli

Post autor: Samaeli » sob lip 23, 2011 8:22 pm

Ten silnik ma jedną sonde, czujnik położenia wału, czujnik położenia przepustnicy, czujnik położenia wałka rozrzadu, czujnik tem powietrza dolotowego, wszystko było eliminowane przez sprawdzanie czy zaswieci sie check po dołączeniu. Zastanawiające jest to ze czasem silnik zgasnie od razu po wyłączeniu zapłonu a czesem chwile jeszcze chodzi. Bede sprawdzał lampą czy cos sie zmienia ale dopierow poniedziałek.

Ogolnie to dzieki za zainteresowanie.:)

Awatar użytkownika
hanaa

Post autor: hanaa » czw lip 28, 2011 9:23 pm

jakieś postępy ?

Awatar użytkownika
Samaeli

Post autor: Samaeli » ndz sie 14, 2011 11:10 pm

Połamałem sie na motorze. Narazie nic nie wiem bo kompa nie wysłałem do naprawy. Napewno nie jest to wina koła zamachowego gdyż baleno z ma takie samo a nawet lżejsze.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”