Sprezyny i wahacze w samuraiu - co i jak

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Re: Wahacze PILNE!!!

Post autor: gebels » wt lip 26, 2011 10:36 pm

viperecki pisze:wszycho robimy z 6mm minimu i robi na mostach dajemy 8 do mocowań wachaczy
nie wiem jak i gdzie jeździsz ale w cięższych autach oryginalnie są z dużo cieńszego materiału i się nic nie dzieje
Czwarte serce :cry:

Awatar użytkownika
ŁeLeK

Post autor: ŁeLeK » śr lip 27, 2011 7:05 am

ja mam 3, albo 4 i nic sie złego nie dzieje:)
4x4 Tczew

Awatar użytkownika
cybul
Kontaktowanie:

Post autor: cybul » śr lip 27, 2011 7:45 am

Witam. Temat sprezyn przerabiamy bez przerwy i to temat rzeka. Jeśli mówimy o rozwiazaniach poprawnych, do sportu a nie może bedzie robiło to spring ratio zawsze zależy od wagi auta i od miejsca podparcia (ramienia pracy w stosunku do szerokosci auta). A za poprawną prace zawieszenia tzn prędkość dobicia i ddbicia odpowiadają amory(m.inn.siadanie i pekanie sprezyn). Ale to tylko wprowadzenie. Wszystko ma znaczenie np: waga przodu, tyłu, odległosć amora od koła, kąty, waga mostów z kołami i wiele innych. W zasadzie to prosty temat ale trzeba było wielu doswiadczeń i literaturyby wychodziło poprawnie.
A co do fotek panharda z poprzedniej strony to to rozwiazanie to szkolny błąd (sory) ale jeśli drązek kierowniczy nie jest tej samej dlugosci co panhard to auto na wybojach samo skreca i jest to niebezpieczne. Mostt przesuwa sie po innym łuku niż zwrotnica i wówczas koła skręcają same.
Profesjonalne przygotowanie aut do motorsportu i turystyki.
https://www.facebook.com/CYBUL.eu

Awatar użytkownika
slavok

Post autor: slavok » śr lip 27, 2011 1:58 pm

8mm karwa nie buduje czołgu :)21 btw. gdzie można śruby sensowne kupić bo w sklepach sam syf o twardoci pokroju 5,6...
Suzuki Samurai - samurai.org.pl

punix

Post autor: punix » śr lip 27, 2011 2:26 pm

Nie wiem, z którego kierunku jesteś, bo miasto długie i szerokie :P
Ale http://www.wiking.krakow.pl - spory wybór, ceny przyzwoite, niestety dość wcześnie się zamykają :(
'95 Samurai 1,3
235/75r15

Awatar użytkownika
Bartex

Post autor: Bartex » śr lip 27, 2011 4:06 pm

Na Staromostowej i Grzegórzeckiej do wyboru do koloru
A blachy noooo jak nie ma dostępu do 16mm to ze dwie 8mm pasowało by pospawać tak na wszelki wypadek :roll:
Podobno kolejna edycja Magam ma być na polu minowym wiec niema żatów :)21
Bartek

Awatar użytkownika
viperecki

Post autor: viperecki » pt lip 29, 2011 2:05 pm

łohohoho ale cwaniaki pytał to napisałem pozatym mam na stanie darmowy arkusz 6 i 8 więc wyrabiam co mam , a waga coprawda dwukrotnie wyższa niż np 4 mm strasznie autka nie przeciąży skoro są to łapy na mostach i mocowanie sierżanta , a przynajmniej moge mocowaniami wachaczy spokojnie walić po rozmaitych kamulcach i nie robi to na nich wrażenia :)17
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu ;)5.12 w mostach itp itd

Awatar użytkownika
cybul
Kontaktowanie:

Post autor: cybul » sob lip 30, 2011 5:02 pm

My robimy wszystko z blachy gatunkowej. Cena wyzsza ale waga 2x nizsza.

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » sob lip 30, 2011 7:32 pm

Chcesz powiedzieć,że istnieje stal dwa razy lzejsza od normalnej :o ?
Co za postęp....pora umierać,bo nie ogarniam :roll:
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
slavok

Post autor: slavok » ndz lip 31, 2011 3:54 pm

Karol L pisze:http://www.pirate4x4.com/tech/billavist ... nFrequency

Tu jest nieźle wyłożona zasada doboru sprężyn. Jest nawet excel do liczenia, jak ktoś uparty to wyliczy i wyjdzie mu ze z dostępnych sprężyn to Felicia ;-)
fela kombi tył na przód i tył do samuraia będzie ok ? chce jutro zamówić springi i to pod względem kosztowym dość rozsądne rozwiązanie :)21 bo ceny się od 50zł za sztukę zaczynają i to nówek.
potrzebne mi też te gumy na szpilki do toyotowych wahaczy, gdzie to kupić można ? lub czym zastąpić ?

Awatar użytkownika
viperecki

Post autor: viperecki » ndz lip 31, 2011 5:51 pm

gumy a raczej polibusze kup w Olkuszu masz dwie firmy do wyboru a fela w suczy robi miodnie ciut siada po czasie ale minimalnie 2 cm może 3
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu ;)5.12 w mostach itp itd

Awatar użytkownika
mcs0

Post autor: mcs0 » ndz lip 31, 2011 8:33 pm

ja mam passata b5 + niva z przodu:) i chyba za miekko jeszcze jest zaloze amorki z pajero 1 bo mam takowe i zobaczymy jak to robi :roll:
Obrazek
Obrazek
Pajero 2.5 93r. było i nigdy więcej!!
Suzuki Samurai 88r. 1.3 gaznik , sprezyna
Ride or Die ]:->

Awatar użytkownika
slavok

Post autor: slavok » ndz lip 31, 2011 10:18 pm

viperecki pisze:gumy a raczej polibusze kup w Olkuszu masz dwie firmy do wyboru a fela w suczy robi miodnie ciut siada po czasie ale minimalnie 2 cm może 3
http://poliuretany.olkusz.pl/pl/toyota- ... -40mm.html
znalazłem ;)

tylko takie pytanie, jak wrzucę tam twarde polibusze to nie będzie to zbyt sztywne połączenie ? chciałbym by ten wahacz na szpilce przy ramie też ładnie pracował a nie siedział sztywno jak patyk wetknięty w beton.

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » pn sie 01, 2011 12:16 am

Zauważ,ze szpilka na ogół nie jest całogwintowana.Daj tulejke dystansową,aby nie przymiażdżyc za bardzo poliuretanu.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
kryzys86

Post autor: kryzys86 » pn sie 01, 2011 4:52 pm

Zeby guma przy takim długim ramieniu sie nie ugięła na prawdę musiała by byc mega twarda.

mcs0 - ciekawie Ci wyszły te sprężynki, a jaki osiagnoles wykrzyż? I wes wzmocnij jakos te wahacze z tico! :wink:
Go big or go home

Awatar użytkownika
slavok

Post autor: slavok » pn sie 01, 2011 5:21 pm

już powoli materiały się gromadzą :D wahacze toyotowe są, springi fela kombi tył zamówione 4 szt, poliuretany zamówione, mam to szczęście, że układ kierowniczy jest już przerobiony i drążek panharda też wizjoner co tworzył spoa tam umieścił most też wysunięty 10cm do przodu amory lublinowe zmotane, tak że sporo pracy odpada :) pozostało rozrysować wszystkie elementy i wyciąć z blachy.

zastanawiam się czy wyciągać most czy motać to na samochodzie podpierając wszytko w odpowiednich punktach a wcześniej sobie ustawić tak jak ma być - mniejsze prawdopodobieństwo popełnienia babola wymiarowego.

btw ile siada felicjowa sprężyna ? bo nominalnie ma chyba ze 40cm dłogości.

Awatar użytkownika
cybul
Kontaktowanie:

Post autor: cybul » pn sie 01, 2011 6:12 pm

Poliplastomer, znajdziesz w necie. Tylko wez pod uwagę że w tojka jest dużo cieższa i mosty też są cięższe, org. tulejki nie pozwolą się dobrze krzyżować. Zamów miększe poli, lub dorób cieńsze tulejki. A co do materiałow (stali) to stosowanie jakościowych które są dużo wytrzymalsze od czarnej daje możliwośc użycia dużo cienszej. Ale tego to chyba tylko konstruktorzy analfabeci nie wiedzą.

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » pn sie 01, 2011 7:51 pm

cybul pisze:My robimy wszystko z blachy gatunkowej. Cena wyzsza ale waga 2x nizsza.
A co do materiałow (stali) to stosowanie jakościowych które są dużo wytrzymalsze od czarnej daje możliwośc użycia dużo cienszej. Ale tego to chyba tylko konstruktorzy analfabeci nie wiedzą.
1/Przyjrzyj sie jeszcze raz swojemu zdaniu:wynika z niego że waga stali jakosciowej jest 2 x niższa.Od czego?Poniewaz nie podałeś od czego-więc w domyśle:od stali zwykłej.
2/Jeżeli sugerujesz,że dany element ze stali zwykłej jest 2 x cięższy od takiego samego elementu ze stali jakosciowej-to bzdura.Bo jeśli np z obliczeń wytrzymałosciowych wychodzi,że wystarczy np 1.5mm grubości stali zwykłej,to czy to znaczy,ze możemy dać 0.75mm stali jakosciowej? A gdzie np stateczność i odkształcenia elementu?
3/Sobie poczytaj:http://pl.wikipedia.org/wiki/Analfabetyzm
I pomyśl,czy Ty bardziej nie podpadasz pod to pojęcie/na pewno pod tzw analfabetyzm wtórny :roll: /

Jak ja lubie takich gości "veni vidi vici" :wink:
Ostatnio zmieniony pn sie 01, 2011 7:59 pm przez vandall1, łącznie zmieniany 1 raz.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » pn sie 01, 2011 7:58 pm

slavok pisze:........................................................................................................btw ile siada felicjowa sprężyna ? bo nominalnie ma chyba ze 40cm dłogości.
Ja nie wiem...ale jezeli ktoś Ci ma pdopowiedzieć,to podaj chociaż masę swojego.....pojazdu oczywiscie :wink:
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
slavok

Post autor: slavok » pn sie 01, 2011 8:16 pm

nie ważyłem, seryjny samurai 1.3 z miękkim dachem z wyciągarką na przodzie i lekkimi stalowymi zderzakami ;)

Awatar użytkownika
viperecki

Post autor: viperecki » pn sie 01, 2011 8:25 pm

pisałem ci Slavoku że siadły mi 2 do 3 cm z przodu tył praktycznie nie siadł

Awatar użytkownika
slavok

Post autor: slavok » pn sie 01, 2011 8:36 pm

ale nie chodzi mi o siadanie po czasie (ja tak zrozumiałem) tylko o siadanie po włożeniu pod samochód o tzw. sag :)21 w ogóle nie siada ??

Awatar użytkownika
mcs0

Post autor: mcs0 » pn sie 01, 2011 9:03 pm

kryzys86 pisze: mcs0 - ciekawie Ci wyszły te sprężynki, a jaki osiagnoles wykrzyż? I wes wzmocnij jakos te wahacze z tico! :wink:
są wzmocnione od wewnatrz i zamkniete od spodu:) krzyżuje sie ładnie tylko na chwile obecna trzymają przewody hamulcowe...nie ma czasu zaaplikować dłuższych... :-? no i panhard zdecydowanie za krótki zrobiłem. Trzeba będzie przy okazji przerobić

jeszcze mam takie pytanie co do sworznia do sierżanta...a mianowicie czy sworzen wahacza z pojary sie nada np taki http://allegro.pl/pajero-sworzen-wahacz ... ml#gallery
w opcji pierwotnej miala byc szpilka zamiast sworznia ale sworzen latwiej "umocowac" do mostu
Pajero 2.5 93r. było i nigdy więcej!!
Suzuki Samurai 88r. 1.3 gaznik , sprezyna
Ride or Die ]:->

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » pn sie 01, 2011 9:11 pm

slavok:

Jak masz go na chodzie,to podjedż na jakąś wagę,ale nie do diagnostów,ani złomowców/z wiadomych wzgledów :wink: /-zważ przód i tył i wtedy.....no właśnie,potrzebna jest charakterystyka sprężyny,czyli cudowny aparacik do pomiaru :roll:
Można też dotrzeć do ksiażki napraw fabii-może tam być podane ugięcie pod określonym obciążeniem-mozna wtedy spekulować,zakładając charakterystykę liniową.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » pn sie 01, 2011 9:32 pm

mcs0 pisze:..........................................................................................................jeszcze mam takie pytanie co do sworznia do sierżanta...a mianowicie czy sworzen wahacza z pojary sie nada np taki http://allegro.pl/pajero-sworzen-wahacz ... ml#gallery
w opcji pierwotnej miala byc szpilka zamiast sworznia ale sworzen latwiej "umocowac" do mostu
U nas też jest z misiufisiu,ale górny/wydaje się wystarczająco mocny/:
https://picasaweb.google.com/Marek.B.is ... 1350282258
A propos tej kwestii:takie umieszczenie osi jest korzystne,bo nie blokuje wykrzyży.Natomiast,montując w ten sposób należy sprawdzić typ sworznia:czy nie jest to sworzeń połówkowy/ze spręzyna wewnatrz/.Przy sworzniu połówkowym most stuka przy ruszaniu samochodem.Musielismy przerobić :roll:
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”