Grand Vitara 2.5 mułowata? Czy to normalne?

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Slawek1983
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Grand Vitara 2.5 mułowata? Czy to normalne?

Post autor: Slawek1983 » wt sie 16, 2011 10:12 am

Witam
Byłem dziś rano obejrzeć auto z ogłoszenia:
http://otomoto.pl/suzuki-grand-vitara-C20142366.html

Gościu zapewnia, że autko wszystko super poprzednia właścicelka kobietawszystkie przeglądy w servisie do momentu trwania gwarancji bodajże 2005 rok póżniej on po kupnie w 2010 powymieniał paski filtry itd.
W sume auto dość mocno poodzierane bo koleś jest myśliwym i po krzaczorach pewnie ujezdzał ale nie to mnie martwi, otóź dziwi mnie słaba moc tego samochodu. Po 2.5 v 6 spodziewalem się czegoś więcej. generalnie na raczej zimnym silniku auto bardzo słąbo wkręcało się na obroty miałem wręcz wrażenie ze przez pewien czas nie mogło przekroczyć 2 tys.( na wyższym biegu) po pewnym czasie po redukcji wskoczył na wyższe obroty( koleś twierdzi, że te auto ma taki gaz i przez to jest oszczędniejsze w spalaniu). Nigdy wcześniej nie jezdziłem 2,5 v6 ale mam wrażenie że szła gorzej niż 2.0 HDi, którym mialem przyjemność kiedyś jechać. Na silniku patrząc od przodu po lewej stronie przy uszczelce jest dość mocno spocony.
Pozatym gdy na piasku wrzuciłem 4H skręciłem koła i chciałęm posłuchać czy przeguby nie strzelają ( tak czytałem w opisie kupowania suzi na forum) zaczęło niemiłosiernie śmierdzieć sprzęgło aż się przestraszyłem że coś zepsułem stuków i trzasków nie było slychać szedł płynnie tylko ten smród??

Co koledzy sądzicie o tym? Auto było mniej zrywne niż np fabia, którą kiedys miałem 1.4 mpi. Chyba nawet mój samuraj lepiej startuje. Czy to jest normalne w tym aucie??? może dopiero na wyższych biegach przy większej prędkości uwidacznia się jego potencjał???
Czy warto podłączyc to auto pod komp?? Czy w razie coś wykazałby coś?
Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję.
SJ 413 88 niemotany
Grand Vitara 99 2.5 V6 seria, stan dziewiczy z oryginalnym przebiegiem 165tys :)

kozioU

Re: Grand Vitara 2.5 mułowata? Czy to normalne?

Post autor: kozioU » wt sie 16, 2011 6:14 pm

Z tego co piszesz to raczej coś jest na rzeczy. Moje 2.0 V6 wkręcało się na obroty bez problemu, teraz ma duże koła i już nie chce tak chętnie się wkręcać. :wink:
2.5 to większa wersja 2.0 więc powinna być rakieta na seryjnych kołach.

Rozrząd nie hałasuje?

Slawek1983
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Slawek1983 » wt sie 16, 2011 9:27 pm

Rozrządu nie słyszalem, auto generalnie chodzilo bardzo cicho, w kabinie to naprawde jak w osobówce. Gość twierdzi, że rozrząd byl cześciowo wymieniany nie sam łańcuch ale jakieś rolki i napinacze. Można wymieniać rozrząd częściowo? Czy takie spocenie silnika to normalka? Jak dotknełem to mialem dość mocno wilgotną rękę i ubrudzoną, nie żeby się lało ale dość mocno.
Czym może być spowodowany slaby kop i ewentualnie ile może kosztować naprawa tego? Jeśli coś jest na rzeczy to czy komp to wykaże??
A co z tym śmierdzącym sprzęgłem??
O ile dziś auto nie zejdzie ( bo akurat ktoś do niego dzwonił w sprawie tego auta jak u niego bylem) to podjadę jutro z nim do serwisu sprawdzić na kompie.
Z góry dziękuję za wszelkie info.
P.S.
Co ciekawe jak zagaiłem, że drogo wychodzi instalacja LPG do tego auta to powiedzial, że nie mas sensu instalować bo to auto pali 10l :)))

Gość sprzedaje bo ma już na podwórku dyskoteke przygotowaną do jazdy offroad.
SJ 413 88 niemotany
Grand Vitara 99 2.5 V6 seria, stan dziewiczy z oryginalnym przebiegiem 165tys :)

bst

Post autor: bst » śr sie 17, 2011 7:20 am

Zasada jest taka, ze jak masz watpliwosci, to odpusc, albo pokaz to auto komus kto GV jezdzi.
Jak smierdzi sprzeglo przy skreconych kolach i 4wd to byc moze sie wlasnie konczy.
Czy podlaczenie pod komputer cos da - cudow bym sie nie spodziewal, ale czasami moze wyjsc cos ciekawego (np uwalony przeplywomierz)
w 10l bym nie wierzyl, 10 to pali honda 1.4 w miescie, prawie 2t auto z duza benzyna swoje spalic musi.
Vitara 30''
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T

yoger

Post autor: yoger » śr sie 17, 2011 11:52 pm

2.0 udało mi się zejść minimalnie poniżej 10l jeden czy 2 razy przez 3 lata jazdy, a gv jest nieco cięższa zawsze, no i dodatkowe 0.5 też swoje robi.
No to od początku

Slawek1983
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Slawek1983 » czw sie 18, 2011 7:45 am

Byłem, ze znajomym mechanikiem i kupiłem. Ewentualną wymianę sprzęgłą przebolę ale łancucha rozrządu już bym nie zniósł. Ponoć na ssaniu lekko słychć ten łańcuch ale jak się chwile rozgrzeję to jest ok ponoć przy tym przrebiegu to normalne. W sumie fajnie chodzi te v6 szczególnie na obrotach pow 3-3.5 tys. Demon prędkości to to nie jest ale ścigać sięraczej nie będę.
Tak więc od wczoraj jestem posiadaczem GV99 2.5 V6 :)
Pierwsze co będę musiał zrobić to instalacja sekwencji LPG potem lekko ją podnieść a na końcu jakieś AT i myślę że trochę po lesie pośmiga.
Za wszelkie informacje i podpowiedzi dziękuję.
SJ 413 88 niemotany

yoger

Post autor: yoger » pn sie 29, 2011 12:00 am

Przedewszyskim gratulacje :D Opony At raczej odpuść, to przejściowa zachcianka. Jeżeli chcesz się bawić w lifty i jakieś błotka kiedyś celuj w coś konkretniejszego, bo prędzej czy później pewnie i tak kupisz mt. Bfg KM2, albo kumho kl 71. A powyżej 3tyś obrotów faktycznie niesamowicie robią te silniki :D
No to od początku

kozioU

Post autor: kozioU » pn sie 29, 2011 8:22 am

Rozrząd po rozruchu hałasuje i to jest normalne, bo napinacze muszą się napełnić. Jeżeli potem jest już cicho to OK.
Może po wymianie sprzęgła trochę mocy wróci na koła. :)21

Slawek1983
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Slawek1983 » pn sie 29, 2011 9:49 am

Dzięki Yoger
Jak do GV to mały lift i AT starczą na moje łowieckie potrzeby w cięższy teren mam samuraja :)
KozioU
Sprzęglo zrobione i moc wróciła
Pozdrawiam
SJ 413 88 niemotany

mml

Post autor: mml » sob wrz 10, 2011 10:53 am

yoger pisze:Przedewszyskim gratulacje :D Opony At raczej odpuść, to przejściowa zachcianka. Jeżeli chcesz się bawić w lifty i jakieś błotka kiedyś celuj w coś konkretniejszego, bo prędzej czy później pewnie i tak kupisz mt. Bfg KM2, albo kumho kl 71. A powyżej 3tyś obrotów faktycznie niesamowicie robią te silniki :D
To fakt, że może od razu BFG KM2 można kupić. Ja zacząłem od AT w GV i teraz trochę nie wiem co nimi zrobić bo na KM2 całkiem spoko się da jeżdzić również na trasie.
Był Jimny 1.3 Cabrio. Jest Suzuki GV I 2.0. Pozdrawiam. :)
http://www.klubsuzuki.pl/

kozioU

Post autor: kozioU » sob wrz 10, 2011 3:01 pm

mml pisze:
Ja zacząłem od AT w GV i teraz trochę nie wiem co nimi zrobić
Jak to co? Jeździć. :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”