Vitara z dieslem 1.6 Vw

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
PIOTRek NIVA

Re: Vitara z dieslem 1.6 Vw

Post autor: PIOTRek NIVA » śr sie 31, 2011 2:11 pm

daro 16v pisze:
PIOTRek NIVA pisze:nie prościej 1.9d PSA z tego co się orientuję to w wersji td były montowane fabrycznie w Vitkach. Za wersją nieuturbioną przemawia dostępność dawców w postaci FSO Polonez.

POZDRO
chyba sie mylisz silnik o ktorym piszesz pojawial sie w samuraiu ,w vitarze byl 2.0 z mazdy,nie biorac pod uwage pozniejszych hdi
z mazdy był silnik 1997ccm w takim razie z czego był silnik 1905ccm?????
Niva 1,6 '82
GV 1600 '03
MB W210 '01
to już historia
C4 Picasso '07
jeździ
Transit '02
dla chleba

Awatar użytkownika
daro 16v

Post autor: daro 16v » śr sie 31, 2011 9:06 pm

PIOTRek NIVA pisze:
daro 16v pisze:
PIOTRek NIVA pisze:nie prościej 1.9d PSA z tego co się orientuję to w wersji td były montowane fabrycznie w Vitkach. Za wersją nieuturbioną przemawia dostępność dawców w postaci FSO Polonez.

POZDRO
chyba sie mylisz silnik o ktorym piszesz pojawial sie w samuraiu ,w vitarze byl 2.0 z mazdy,nie biorac pod uwage pozniejszych hdi
z mazdy był silnik 1997ccm w takim razie z czego był silnik 1905ccm?????
to silnik XUD9 czyli popularny poldek montowany w samcach ale widocznie byl montowany do vitar 1gen
Suzuki Li80
Suzuki Sj413
Suzuki Sv650S Za powyższe brednie nie biorę pieniędzy i odpowiedzialności

wojtassj
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: wojtassj » pt wrz 02, 2011 10:55 pm

Faja pisze:Jestem jednym ze szczęśliwych posiadaczy tych flansz. Vitara odżyła po przeszczepie na tdi...
Nie sądziłem, że coś takiego odnajdę odnośnie mojej i Twojej flanszy na forum:) skoro jest wszystko ok to jestem bardzo miło zaskoczony :D :D :D :D

Awatar użytkownika
Faja

Post autor: Faja » sob wrz 03, 2011 6:36 pm

Z tego co wiem to kolega z Koszalina też jest zadowolony z flanszy. On przeszczepił 1,6td ale mocowanie jest takie samo.
Różne diesle teraz vitara tdi.

wojtassj
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: wojtassj » sob wrz 10, 2011 10:54 pm

Nie chcę komentować powyższych wątków bo narobię sobie wrogów :(

W SAMURAIU silnik i skrzynia stanowi całość i idzie krótki wałek do reduktora. Z reduktora idzie rozdzielenie dalej w świat..
W VITARZE skrzynia biegów i reduktor jest razem.

I teraz w samuraju łatwiej jest włożyć w/w silnik PSA z poldka z tego względu, że z poloneza wyciągamy całość czyli silnik ze skrzynią i wkładamy do samurajka i "łączymy" wałkiem z reduktorem i po sprawie. Nie potrzebujemy tych "słynnych" flansz. Mało tego możemy zaadoptować dowolnie inny silnik z auta który ma napęd na tył i silnik wzdłużnie np BMW. Historia jest taka sama- wyciągamy silnik ze skrzynią i "wkładamy" do samca. Oczywiście "włożenie" to nie jest takie proste:)

W VITARZE natomiast mamy ten minus, że skrzynia i reduktor stanowią jedną całość i chcąc czy nie chcąc wkładając obojętnie jaki inny silnik to trzeba to wszystko połączyć flanszą..
Ostatnio zmieniony pt wrz 16, 2011 9:34 pm przez wojtassj, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » ndz wrz 11, 2011 10:47 am

wojtassj pisze:Nie chcę komentować powyższych wątków bo narobię sobie wrogów :(

W SAMURAIU silnik i skrzynia stanowi całość i idzie krótki wałek do reduktora. Z reduktora idzie rozdzielenie dalej w świat..
W VITARZE skrzynia biegów i reduktor jest razem.
...
W VITARZE natomiast mamy ten minus, że skrzynia i reduktor stanowią jedną całość i chcąc czy nie chcąc wkładając obojętnie jakiś inny silnik to trzeba to wszystko połączyć flanszą..
Jak zaszczepiasz do vitary inny silnik ze skrzynią, to co za problem zmienić dodatkowo reduktor na samuraiowy?
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”