sworzeń zwrotnicy Jimny
Moderator: Albert_N
sworzeń zwrotnicy Jimny
Witam. Mam mały problem, otóż lekko skorodował i zużył się sworzeń zwrotnicy- pomimo wymiany łożyska jest luz na zwrotnicy. w sklepie rajdy 4x4 nie mają ale jak mieli to za kosmiczną cenę ok 380 zł. Macie jakieś pomysły skąd zanabyć takie cudo w przystępnej cenie, ewentualnie za miennik jakiś istnieje, alboco. Pozdrawiam. Jimny 1,3 16v 1999 r. 2WD
SUZUKI SAMURAI - EWOLUCJA - DISCOVERY 300 TDI 1997
Re: sworzeń zwrotnicy Jimny
używany w dobrym stanie.
Tylko czy w 2wd jest taki sam jak w 4wd?
Skąd jesteś?
Tylko czy w 2wd jest taki sam jak w 4wd?
Skąd jesteś?
Właśnie nie wiem czy jest taki sam. Wg numeru części chyba tak. Okolice wałcza. Pozdrawiam
Szukaj kogoś w okolicach.
ps. samurai ma taki sam sworzeń jak jimny.
ps. samurai ma taki sam sworzeń jak jimny.
Dzięki za info nie wiedziałem, że w samurajcu jest taki sam. Znam kilku samurajowców, trzeba będzie podzwonić. Jeszcze raz dzięki.
2WD i 4WD maja takie same sworznie i takie same zwrotnice. A może udać się do pana tokarza... wytoczyć, wyfrezować(albo kątówka w łapki), nawiercić i jest nowy 

Używka już doszła z rozbitego dawcy- w stanie i cenie wysoce zadowalającej. Jutro zamontaż i bedzie hulać- chyba. Pozdrawiam.
Powrócę jeszcze do tematu. Po skasowaniu luzów na zwrotnicy- ujawnił się kolejny problem- łożysko koła przód. Proszę o radę jakie łożysko zanabyć drogą kupna w rozsądnej cenie- macie jakieś namiary? Patrzyłem na ceny- wahają się od 70 zł nawet do 250 zł. Macie jakieś propozycje i doświadczenia?
- PITSJ413:)
-
najlepiej jest miec stare w reku i udac sie z nim do sklepu z lozyskami lub czesciami do maszyn rolniczych
dostaniesz takie samo jak na alle albo i lepsze za mniejsze pieniadze
P.S.
za nim zabierzesz sie za wymiane sprobuj skasowac luz na lozysku bo moze wcale nie jest jeszcze do wymiany

P.S.
za nim zabierzesz sie za wymiane sprobuj skasowac luz na lozysku bo moze wcale nie jest jeszcze do wymiany
BYŁ SUZUKI SJ413 '85,SPOA,PERSISHINI 225/70/15
JEST SAMURAI 1.3i '92, SIMEX 195/80/15
JEST SAMURAI 1.3i '92, SIMEX 195/80/15
Próbowałem skasować ten luz ale to nic nie dało. Łożysko jest na pewno do wymiany bo huczy jak cholera. Dzieki za podpowiedź.
A jak kasuje się luz łożyska koła przedniego? przecież tam jest szerokie podwójne kulkowe..
wymiana, nawet je ciężko nasmarować...Koyo kupisz za ok.150-180zł
wymiana, nawet je ciężko nasmarować...Koyo kupisz za ok.150-180zł
w rolniczym sklepie albo ogólnym z łożyskami nie wiem czy kupisz takie łożysko, łożyska mają różne przeznaczenia i klasy wykonania a nawet obroty. Kup markowe dłużej pojeździ i bezpieczniej będzie..i uszczelniacz warto nowy
zakupiłem nowe łożysko Kanaco czy jakoś tam japońskie (napisane jest dżapan
), komplet z uszczelniaczami- właściwie nie wiem czy dobre?. Myślałem, że kasowałem luz - poklepałem śrubokrętem i młotkiem takie coś z wieloma otworami (małymi i 4 dużymi), myślałem że to jest nakrętka. We wtorek pędzę do warsztatu zamontować.

To jest nakrętka i potrzeba do niej albo specjalny klucz albo trochę kombinacji. Luzu na tym łożysku nie da rady skasować - trzeba wymieniać i to najlepiej od razu z uszczelniaczem.
Luz można próbować kasować na stożkowych łożyskach zwrotnicy, ale one są na tyle tanie (takie kiepskie to i poniżej 10pln można dostać) i wymiana prosta więc nie wiem czy jest sens. Moim zdaniem to lepiej wymienić na nowe.
Luz można próbować kasować na stożkowych łożyskach zwrotnicy, ale one są na tyle tanie (takie kiepskie to i poniżej 10pln można dostać) i wymiana prosta więc nie wiem czy jest sens. Moim zdaniem to lepiej wymienić na nowe.
Pozdrawiam
Kacper
Kacper