Wiem że macie dość!

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
mr.miron

Wiem że macie dość!

Post autor: mr.miron » ndz wrz 17, 2006 9:21 pm

Witam i chyę czoła przed wszystkimi suzuko-maniakami!
Koniec wazeliny teraz konkrety.
Wiem że macie już serdecznie dość, ale jedna spróbuje.
Chciałbym zacząć przygodę z off-road,em. na pojazd się juz zdecydowałem (Samurai soft top) wiem że trzęsie, wiem że w zimie będzie ciężko,wiem że nie ma miejsca na tubę i po zakupie nie będzie mnie stać już na żadne przyjemności (oczywiście poza motaniem syfa czy jak to tam nazywacie,mam już manuala,znam stronę Danielsa i przeczytałem całe to forum, ale jeszcze nie spróbowałem a już się zakochałem. Jednak nie chciałbym przeżyć rozczarowania kupując rzęcha nienadającego się do niczego. I tu pojawia się moja prośba o wasze opinie na temat egzemplarza który wpadł mi w oko, wiem że wygląda jak bulwar, ale mi zależy na złotym środku jakość i cena, zdaje sobie sprawę z pakietu startowego i wkładu jaki trzeba ponieść przy wstępnym przygotowaniu takiego pojazdu do terenu.
Jeszcze raz proszę o opinie.
P.S. Już nie wspomnę o tym że jakby ktoś mieszkał w pobliżu to za oględziny tego auta to kratę ma u mnie z miejsca, ja mam trochę daleko (350KM)
a oto link http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=128204726
Pozdrawiam i życzę połamania resorów.

Awatar użytkownika
Karson

Kontaktowanie:

Post autor: Karson » ndz wrz 17, 2006 9:28 pm

Na zdjęciach bardzo ładny. :)2 Wygląd bulwara to jego plus - nie był ciuchrany w terenie. Choć niekoniecznie. :wink: Tylko drogo trochę.. :roll:
SCARAB TEAM
Land Rover rullez :)21

Awatar użytkownika
Albert_N

Post autor: Albert_N » ndz wrz 17, 2006 9:31 pm

wcale nie. jesli stan rzeczywiscie jest niezly i nie byl motany to wg mnie warto dolozyc tysiaka i oszczedzic chocby na remoncie blachy ( przez najblizsze 2 lata bo potem i tak go zezre :)21 ) . na zdjeciach wyglada fajnie, ale to tylko zdjecia...
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9

Piotr Karcz

Post autor: Piotr Karcz » ndz wrz 17, 2006 9:47 pm

Sam mam SJ-ta z '87 roku i ten na fotkach wygląda zachęcająco :roll:
Jeżeli mechanicznie ( silnik, napędy, zawieszenie) jest w podobnym stanie jak tapicerka :wink: to pozostaje tylko kwestia trochę wysokiej ceny...

Dla porównania:
kumpel sprzedał kilka dni temu samuraia '92 za 7,0 koła (silnik b. dobry, super opony MT na alusach, wyspawany)
Ale tapicerka była w jednak w nim gorsza... :wink:

Awatar użytkownika
miastek

Kontaktowanie:

Post autor: miastek » ndz wrz 17, 2006 10:01 pm

"Ogladalem" tego samuraia !!
Nawet go licytowalem w poprzedniej aukcji.
Gosc powiedzial ze odda go za 7200 pln
Wszystko cacy ale silnik padniety !! !! !!
Po uruchomieniu puscil takiego dyma z rury ze zniknaol krajobraz :o
Cos w nim strasznie grzechotalo.
Oczywiscie tlumaczyl sie ze on go jeszcze nie uruchamial i o tym nie wiedzial :)21
Twierdzil ze poszuka calego silnika i wymieni wiec jesli tak zrobil to moze jest cos wart ale jesli nic z tym nie zrobil to silnik nadaje sie tylko do remontu.
http://www.4x4.szczecin.pl/
Vitara->Samurai->GR->GRII

Awatar użytkownika
miastek

Kontaktowanie:

Post autor: miastek » ndz wrz 17, 2006 10:05 pm

Awatar użytkownika
Michał_1989

Post autor: Michał_1989 » ndz wrz 17, 2006 10:14 pm

Tak szczerze to fotele można oddać do tapicera (tak właśnie zrobił mój znajomy).... tak wiec ,ja bym wolał aby silnik i reszta była sprawna a tapicerka była brzydka itp.ale to tylko moja opinia
Suzuki Samurai 2.0i :) / Jeep Grand Cherokee 4,7 V8 :)21

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » ndz wrz 17, 2006 10:45 pm

8 koła plus opłaty plus opony plus pakiet startowy = niebezpiecznie wysoko

a tłumaczenie o silniku co można podmienić - nieco naciągane

Awatar użytkownika
Żona GRUZINA

Re: Wiem że macie dość!

Post autor: Żona GRUZINA » ndz wrz 17, 2006 10:50 pm

mr.miron pisze:Witam i chyę czoła przed wszystkimi suzuko-maniakami!
Koniec wazeliny teraz konkrety.
Wiem że macie już serdecznie dość, ale jedna spróbuje.
Chciałbym zacząć przygodę z off-road,em. na pojazd się juz zdecydowałem (Samurai soft top) wiem że trzęsie, wiem że w zimie będzie ciężko,wiem że nie ma miejsca na tubę i po zakupie nie będzie mnie stać już na żadne przyjemności (oczywiście poza motaniem syfa czy jak to tam nazywacie,mam już manuala,znam stronę Danielsa i przeczytałem całe to forum, ale jeszcze nie spróbowałem a już się zakochałem. Jednak nie chciałbym przeżyć rozczarowania kupując rzęcha nienadającego się do niczego. I tu pojawia się moja prośba o wasze opinie na temat egzemplarza który wpadł mi w oko, wiem że wygląda jak bulwar, ale mi zależy na złotym środku jakość i cena, zdaje sobie sprawę z pakietu startowego i wkładu jaki trzeba ponieść przy wstępnym przygotowaniu takiego pojazdu do terenu.
Jeszcze raz proszę o opinie.
P.S. Już nie wspomnę o tym że jakby ktoś mieszkał w pobliżu to za oględziny tego auta to kratę ma u mnie z miejsca, ja mam trochę daleko (350KM)
a oto link http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=128204726
Pozdrawiam i życzę połamania resorów.

Wreszcie konkretne wejście :)2 ....witaj wśród suzukomaniaków :D
ps. Ja Ci nie pomogę, bo wszystkie inne auta oprócz mojej suzy sa mi obce :wink: ale z checią poczytam wypowiedzi kolegów :)21 (a co czasem jestem miła :roll: )
"niedaleko pada z woza... baba w woza konie w smiech"

Awatar użytkownika
cornholio78

Post autor: cornholio78 » ndz wrz 17, 2006 11:04 pm

prawie pól roku temu równo 8tys zł dałem za zarejestrowany od ponad roku w kraju, z 92 roku, w bdb stanie (poza korozja podpowłokową na nadkolach i metalowych nakładkach nadkoli, które teraz będe musiał zrobić - z robocizną około 500zł). Jeśli jeden z kolegów pisze że silnik był padnięty - ciekawe dlaczego - czyżby auto miało bogata historię, albo ktoś oszczędzał na wymaianch oleju? możliwe że reszta ważnych mechanzimów tez jest na wykończeniu?
Za drogo nawet gdyby auto nie było kombinowane (wymiana lub remont silnika).

Awatar użytkownika
rort_

Post autor: rort_ » ndz wrz 17, 2006 11:39 pm

fakt, drogo... tym bardziej, że daleko musisz jechać, a jeszcze musisz go jakoś zwieźć na chatę (może masz znajomosci, nie wiem)i tak stówka do stówki... poczekaj, na spokojnie, na pewno coś wypłynie bliżej... i pewnie bedzie lepsze. aczkolwiek jak juz kupisz to i tak pewnie ktoś kupi jeszcze lepsze i tańsze, ale Ty będziesz kochał tylko swojego...
Jak coś, to dzwoń: 609 539 773

Awatar użytkownika
miastek

Kontaktowanie:

Post autor: miastek » pn wrz 18, 2006 6:30 am

Dwa dni po tamtym fakcie znalazlem trzy kilometry za nasza zach. granica 92r 1.3i od starego helmuta na noweczkach oponach i bez sladu korozji.
Po oplatach wyszed 7500 pln
Wiec nie zaluje ze nie wzialem tamtego.
Warto poczekac a napewno cos ciekawego sie pojawi.

Awatar użytkownika
ghostek

Kontaktowanie:

Post autor: ghostek » pn wrz 18, 2006 7:37 am

poczekaj trochę, poszukaj.
ten typ, w tym roczniku, zarejestrowany w PL, z gazem, w b. dobrym stanie, nie wyjechany - 6.000 zyli.
i nie po znajomości, ale z interneta kupiłem :)21 :)21

Awatar użytkownika
Roballo44

Post autor: Roballo44 » pn wrz 18, 2006 9:04 am

Witaj,

Tak jak piszą inni koledzy szukaj, szukaj aż w końcu coś się trafi. Ja szukałem ponad 3 miesiące. Znalazłem za 7 tys. rocznik 92' zarejstrowany w Polsce.(jak na ten egzemplarz trochę za drogo, ze wszystkim będzie Cię kosztował ponad 10tys. - opłaty, przegląd, opony) Do każdego nawet najbardziej idealnego auta zakupionego od handlarza trzeba dołożyć-pakiet startowy. Zgadzam się że wygląd bulwarowy to zaleta przy zakupie. Tapicerka wg mnie wygląda za ładnie wiec na 100% po renowacji - może po to żeby odwrócić uwage kupującego od np. padniętego silnika. Jeżeli szukasz auta dla siebie to bądź cierpliwy. Zawsze przy aucie w wieku powyżej 10 lat coś się znajdzie co będzie wymagało naprawy - w końcu to nie nowe auto. Cierpliwości i powodzenia w poszukiwaniach
Samurai'92-kilka modyfikacji, jeździ po bezdrożach
Y60 - już nie ma => jest Y61 long
Japan Rulez

Awatar użytkownika
jurand
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jurand » pn wrz 18, 2006 10:42 am

Roballo44 pisze:Witaj,

Tak jak piszą inni koledzy szukaj, szukaj aż w końcu coś się trafi. Ja szukałem ponad 3 miesiące. Znalazłem za 7 tys. rocznik 92' zarejstrowany w Polsce.(jak na ten egzemplarz trochę za drogo, ze wszystkim będzie Cię kosztował ponad 10tys. - opłaty, przegląd, opony)
grubo powyżej 10 tyś będzie to kosztować. Same oponki 2tyś a gdzie reszta? Rozrząd, filtry, oleje to trzeba zrobić na początku po zakupie a co jeszcze innego wyskoczy w trakcie pierwszej paplaniny? Znam to wiec ... szukaj dalej. Mozna coś za 5 tyś kupić i wtedy w 10 tyś może sie zamkniesz.
Pozdro

Awatar użytkownika
Mad Bob
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Mad Bob » pn wrz 18, 2006 12:19 pm

Niewiarygodnie piękny lakier, zderzaczki etc (jak na 17 letnie auto)
Nawet jak na auto jeżdżone zagranicą...
:)9
Naklejeczki u Niemca można łatwo dostać, więc tym bym się nie sugerował...
Trzebaby zobaczyć, pomacać.
Ja miałem na oku piekną (na zdjęciu) czarną Vitarę.
Po pojechaniu okazało się, że ma wystrzelone poduszki (dekle przyklejone na kropelkę), pod spodem wyłażący czerwony lakier i pękająca szpachlę na masce, drzwiach etc ...
Robert
Chevrolet Tracker (Suzuki Vitara Long)
Benzyna 2,5 V6 , Automat

Awatar użytkownika
Bartex

Re: Wiem że macie dość!

Post autor: Bartex » pn wrz 18, 2006 1:32 pm

mr.miron pisze:Chciałbym zacząć przygodę z off-road,em. na pojazd się juz zdecydowałem (Samurai soft top) wiem że trzęsie, wiem że w zimie będzie ciężko,wiem że nie ma miejsca na tubę i po zakupie...
O ... sąsiad? Witam :)2
Pomysł dobry o ile przemyślany 2razy ...a po zakupie ...świat już nie będzie taki sam ;)
mr.miron pisze:Jednak nie chciałbym przeżyć rozczarowania kupując rzęcha nienadającego się do niczego. I tu pojawia się moja prośba o wasze opinie na temat egzemplarza który wpadł mi w oko
Troche hektar. Ostatnio z kolegą wieźliśmy z Wrocławia ale od forumowego kolegi (Pozdrawiam) - jechaliśmy po pewniaka więc to inne zakupy. Zalecam sie nie napalac i czekać na okazje - warto. W razie pytań pomysłów i potrzeb pomocy przy zakupie dzwoń pisz - znawcą nie jestem ale chętnie pomoge.
mr.miron pisze:życzę połamania resorów.
Nie dziękuje 3 piórka główne w miesiąc wystarczą ;)
Bartek

Awatar użytkownika
mr.miron

Post autor: mr.miron » pn wrz 18, 2006 5:04 pm

To się nazywa szybka reakcja dla potrzebującego!
Jeszcze raz serdeczne dzięki za wszystkie rady i opinie!
Witam jeszcze raz i dzięki za takie przyjęcie. :)2
Miastek!!! bądź moimi oczami :o widziałeś tego sprzęta, dzwoniłem dziś do gościa i sam się przyznał bez ciągnięcia za język że kupił go z padniętym motorem ale wymienił go na inny z rzekomo 105000 km przebiegiem(swoją drogą gdzie on taki silnik znalazł z tak małym przebiegiem) zakładając jednak że silnik jest ok powiedz mi czy kupiłbyś go dla siebie za tą kwotę. Oczywiście zgodnie z zaleceniami szacownego ogółu nie napalam się na tą suzę ale chyba zrobię sobie wycieczkę przynajmniej krajoznawczą!
P.S. Do sąsiada - do zobaczenia w piątek na pasterniku na nocnym OS-sie
Pozdrawiam! mr.miron 509-627-638
Pajero II 2.8TD SS

Awatar użytkownika
miastek

Kontaktowanie:

Post autor: miastek » pn wrz 18, 2006 7:18 pm

Teraz juz bym go nie kupil bo znalazlem taniej i tez w super stanie.
Ale w tamtym naprawde nie bylo sladu korozji tapicerka jak na zdjeciach, dach jak nowy, opony szosowki jeszcze jeden sezon by wytrzymaly, ale nim nie jechalem bo ten silnik ktory byl w nim wtedy nie dawal takiej mozliwosci.
Sam sobie przekalkuluj czy to warto ja w tej chwili mysle ze nie bo mozna znalezc taniej.
Co do przebiegu to moj mial 98 tys i takl raczej bylo naprawde bo helmut dolaczyl mi faktury za wszystkie przeglady od urodzin auta a ostatni byl rok temu przy 95 tys i wtedy montowal nowe opony z ktorymi go kupilem (jeszcze cycki miały)
Potarguj troche z gosciem moze cos spusci.

Awatar użytkownika
rort_

Post autor: rort_ » pn wrz 18, 2006 7:37 pm

Jurand!! Kto to na tym zdjęciu?? Wyglada znajomo... Gdzieś :wink: z okolicy??
Jak coś, to dzwoń: 609 539 773

Awatar użytkownika
oblesnik

Post autor: oblesnik » pn wrz 18, 2006 7:54 pm

Uspokój grę jak my wszsycy byliśmy napaleni że już i ten. ja po miesiącu dwonienia i kilku nawet nie dalekich wyjazdach tyle się naoglądałem złomu, że prawie ekspertem sie czułem. No i w koncu kupiłem. jak sie podsumowałem to mnie 10000 wyszedł. Teraz wiem że za 8 też bym kupił, ale się napaliłem. I nawet dobry egzemptlaz nabyłem. Odpukać pół roku i tylko sprzęgło spaliłem z własnej winy. a pozatym to wszystko OK. A w lesie pracuje i codziennie to ze 30km po wertepach plus próby jakim go poddaję to jakby był złom to by wylazło.
Rady dla ciebie:
-szukaj do 50km od twojej miejscowości max 100km
-weź kogoś z forum kto ma i sie choc troche zna.
-kup z orginalną blacharką (lepiej widzieć gdzie ma dziury niż je odkrywać co tydzien jak spod szpachli rdza będzie wyłaziła po chusteczkowo zrobionej blacharce.
- stosuj sie do wszystkich dobrych rad jakie są w necie na temat zakupu innych (czytaj normalnych aut)

chyba sie zagalopowałem w filozofowanie wybaczcie :)23
Samurai - seria :wink: - na serio :)25

Pacierza i piwa nie odmawiam!

Awatar użytkownika
cornholio78

Post autor: cornholio78 » pn wrz 18, 2006 8:01 pm

może sprzedający czyta to forum i ten wątek i dostosowuje bajki żeby wszystko ładnie pasowało :)

Awatar użytkownika
jurand
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jurand » wt wrz 19, 2006 7:13 am

rort_ pisze:Jurand!! Kto to na tym zdjęciu?? Wyglada znajomo... Gdzieś :wink: z okolicy??

E tam, to jest ukryta reklama Heya

Pozdro

Awatar użytkownika
mr.miron

Post autor: mr.miron » czw wrz 21, 2006 7:51 pm

Drugie podejście!
Proszę o opinie !
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1629882
Pozdrawiam! mr.miron 509-627-638
Pajero II 2.8TD SS

Awatar użytkownika
jurand
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jurand » czw wrz 21, 2006 8:06 pm

Z zewnątrz elegancki ale w tego typu samochodach liczy sie ich serce czyli silnik, skrzynia i całe zawieszenie. Rdzy, porysowań, pogięć nie widać ale to tylko zdjecia. Nie wygląda żeby było nim ciułane w terenie. Cena też dosyć (moim zdaniem).Weź kogoś od silnika niech Ci go sprawdzi i jeśli ok to ... będziesz miał na co wydawać kase. :D
Dodam jeszcze że 88 to dobry rocznik, jak moja.
Pozdro.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”