Ubyło plynu hamulcowego???
Moderator: Albert_N
Ubyło plynu hamulcowego???
Witam!!!
Dzis rano zauwazylem ze w moim SJ413 ubylo dosc znacznie plynu hamulcowego??? Czy jest to zwiazane ze spadkiem temp?? Uklad niby szczelny,nigdzie zadnego wycieku...Jak wdusze hamulec to tez nie wchodzi glebiej tylko trzyma, wiec gdzie sie podzial plyn??Jeszcze tydzien temu bylo MAX a teraz w polowie miedzy MAX a MIN???
Dzis rano zauwazylem ze w moim SJ413 ubylo dosc znacznie plynu hamulcowego??? Czy jest to zwiazane ze spadkiem temp?? Uklad niby szczelny,nigdzie zadnego wycieku...Jak wdusze hamulec to tez nie wchodzi glebiej tylko trzyma, wiec gdzie sie podzial plyn??Jeszcze tydzien temu bylo MAX a teraz w polowie miedzy MAX a MIN???
Re: Ubyło plynu hamulcowego???
Zobacz czy koła od wewnątrz są suche. Płyn może uciekać na cylinderkach. Poproś aby ktoś trzymał wciśnięty hamulec a ty sprawdź czy nie cieknie na przewodach. Płyn hamulcowy jest żrący więc mogły puścić przewody i tylko gdy wciśniesz pedał będzie wyraźnie widać wyciek.Cybm pisze:Witam!!!
Podobne objawy miałam w essim gdy poszedł metalowy przewód. Ciekło w glebę i samochód był suchy.
‘Nie jestem panem waszych sumień’ Zygmunt II August
Re: Ubyło plynu hamulcowego???
a upalales gdzies w tym tygodniu?Cybm pisze:Witam!!!
Kolega Remik ma racje!! Ostatnio z tylu mi pekl przewod i dlatego tak spanikowalem teraz jak zobaczylem ten poziom plynu...ale pojechalem do znajomego na kanal...dusilismy na hamulec i zadnego wycieku.Jak zobaczylem klocki z przodu to juz wiedzialem czemu poziom spadl
.Sorry koledzy za zawracanie glowy z taka glupota i dzieki za pomoc!

U mnie z kolei płynu ubywało mimo braku widocznego wycieku przez tylne cylinderki, ale płyn zostawał wewnątrz bębnów i dopiero jak mi wylazł tłoczek z powodu braku mięska na okładzinach, to zobaczyłem co sie tam działo... Swoją drogą, to pedał hamulca był jakiś taki 'mientki', ale fura hamowała. Za to teraz żyleta. Po prostu nie miałem
odniesienia do w pełni sprawnych hamulców. 

Jak coś, to dzwoń: 609 539 773
luzikCybm pisze:Kolega Remik ma racje!! Ostatnio z tylu mi pekl przewod i dlatego tak spanikowalem teraz jak zobaczylem ten poziom plynu...ale pojechalem do znajomego na kanal...dusilismy na hamulec i zadnego wycieku.Jak zobaczylem klocki z przodu to juz wiedzialem czemu poziom spadl.Sorry koledzy za zawracanie glowy z taka glupota i dzieki za pomoc!

Od tego jest forum albo pocieszą , albo pogrążąpiotr_z pisze:luzikCybm pisze:Kolega Remik ma racje!! Ostatnio z tylu mi pekl przewod i dlatego tak spanikowalem teraz jak zobaczylem ten poziom plynu...ale pojechalem do znajomego na kanal...dusilismy na hamulec i zadnego wycieku.Jak zobaczylem klocki z przodu to juz wiedzialem czemu poziom spadl.Sorry koledzy za zawracanie glowy z taka glupota i dzieki za pomoc!
zawsze po upalanie warto zajzec do szczek i klockow
szczegolnie po upalaniu w rzece - bo tam piaseczek szybko zuzywa szczeki i klocki

‘Nie jestem panem waszych sumień’ Zygmunt II August
Tak przy okazji zapytam. Jak szukalem wycieku to znalazlem pare kropel czegus tam po lewej stronie (patrzac od przodu auta) w okolicach tego rozdzielenia wezykow ukladu hamulcowego. Ale to nie byl plyn hamulcowy tylko jakas woda?? Skad ona sie tam wziela? Wyzej jest parownik od LPG? Czy to stamtad i czy to normalne czy gdzies cus cieknie??