chłodnica na pace samurai
Moderator: Albert_N
- adalbert78
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Re: chłodnica na pace samurai
Kolego Kostuch przeczytałem Twoje posty i ręce mi opadły. Jeździsz tyle lat a takie głupoty gadasz. Kolego Obleśnik nie ważne od kiedy się jeździ, tylko ile się jeździ gdzie się jeździ i z kim się jeździ (w sensie z ludźmi, którzy zmotoli wiele aut i mają o tym pojęcie.
Jeśli ktoś chce mieć ładnie to proponuję oddać do specjalistycznego warsztatu wydać 1500-2000 zł i być szczęśliwym.
Jeśli ktoś chce mieć ładnie to proponuję oddać do specjalistycznego warsztatu wydać 1500-2000 zł i być szczęśliwym.
Hamster Ciapek
http://www.sudetyoffroad.pl
akurat tu sie mylisz
ja tez zawsze po swojemu ale powoli9 ucze sie sluchac zanim zrobie
wychodzi taniej
ale itak robie po swojemu wbrew wszystkim niestety
ja tez zawsze po swojemu ale powoli9 ucze sie sluchac zanim zrobie
wychodzi taniej
ale itak robie po swojemu wbrew wszystkim niestety

To jest szkodliwe dla psychiki. Nie rób tego więcej.adalbert78 pisze:Kolego Kostuch przeczytałem Twoje posty

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
- adalbert78
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
To jest szkodliwe dla psychiki. Nie rób tego więcej.
[/quote]
Nie tylko dla psychiki. Czytając takie bzdury zastanawiam się jak można pisać takie głupoty lansując się na wielkiego znawce offroadu. Nie wiem czy dla Ciebie wyznacznikiem wiedzy na temat Suki, jej budowy i działania jest liczba postów ale na to wygląda.
Polecam pojechać z moskitierą na przedzie pod 3 km stromy wjazd na szczyt. Wtedy ocenisz pracę Samuroaiowej chłodnicy.

Nie tylko dla psychiki. Czytając takie bzdury zastanawiam się jak można pisać takie głupoty lansując się na wielkiego znawce offroadu. Nie wiem czy dla Ciebie wyznacznikiem wiedzy na temat Suki, jej budowy i działania jest liczba postów ale na to wygląda.
Polecam pojechać z moskitierą na przedzie pod 3 km stromy wjazd na szczyt. Wtedy ocenisz pracę Samuroaiowej chłodnicy.
Hamster Ciapek
Nie tylko dla psychiki. Czytając takie bzdury zastanawiam się jak można pisać takie głupoty lansując się na wielkiego znawce offroadu. Nie wiem czy dla Ciebie wyznacznikiem wiedzy na temat Suki, jej budowy i działania jest liczba postów ale na to wygląda.adalbert78 pisze:To jest szkodliwe dla psychiki. Nie rób tego więcej.
Polecam pojechać z moskitierą na przedzie pod 3 km stromy wjazd na szczyt. Wtedy ocenisz pracę Samuroaiowej chłodnicy.[/quote]
Adalbert,
Ochłoń odrobinę.
Nawet jakbym znalazł 3km strome zbocze (najbliższe takie chyba w Alpach?), to nie sądzę żeby na takim zboczu było błoto sięgające chłodnicy w standardowym miejscu

Naprawdę mało mnie interesuje kto i gdzie przeniesie sobie chłodnicę zamiast ją po prostu udrożnić i zabezpieczyć.
Ja się lansuję

Może czas przejść do kolejnego etapu i zacząć czytać ze zrozumieniemadalbert78 pisze: Nie tylko dla psychiki. Czytając takie bzdury zastanawiam się jak można pisać takie głupoty lansując się na wielkiego znawce offroadu. Nie wiem czy dla Ciebie wyznacznikiem wiedzy na temat Suki, jej budowy i działania jest liczba postów ale na to wygląda.

Fascynaci 4x4
- adalbert78
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Widać chłopaki że ze Stolycy jesteście
. 3 km stromego podjazdu najbliżej w Alpach
? U nas góry nie mają 1000 mnpm a takie podjazdy się zdarzają. Moja opinia jest taka, Kostuch nie jeździsz w zbyt trudnym terenie to i zwykła chłodnia wystarczy.

Hamster Ciapek
Kolego jeśli pisząc podjazd masz na myśli drogę w górach o nachyleniu 12stopni to znajdziesz pewnie i 10 kilometrową. Kostuch miał na myśli podjazd o nachyleniu takim, że twoja suzuka i chomika bez blokad nawet nie drgnie, a przy najmniejszym dodaniu gazu zroluje na dół. Nie wspomnę o tym, że silniki z gaźnikiem wam po prostu zgasną (chyba, że macie zagazowane). Opisy waszego sprzętu same mówią jakie ma możliwości.adalbert78 pisze:Widać chłopaki że ze Stolycy jesteście. 3 km stromego podjazdu najbliżej w Alpach
? U nas góry nie mają 1000 mnpm a takie podjazdy się zdarzają. Moja opinia jest taka, Kostuch nie jeździsz w zbyt trudnym terenie to i zwykła chłodnia wystarczy.
Samurai - seria
- na serio 
Pacierza i piwa nie odmawiam!

Co do gaźników Pony to się troszkę mylisz
Ludzi dzielą się na czystych i zadowolonych.
www.sudetyoffroad.pl
www.sudetyoffroad.pl
- adalbert78
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Nie tylko troche ale bardzo sie mylisz ale zakonczmy ta konwersacje bo prowadzi do nikad.
Podsumowujac uwazam ze jazda z chlodnica na pace nie jest lansem tylko dobrym rozwiazaniem.
Piszac stromy podjazd mam na mysi stromy podjazd, ktorych w stolycy i szeroko pojetej okolicy nie uswiadczysz.
Podsumowujac uwazam ze jazda z chlodnica na pace nie jest lansem tylko dobrym rozwiazaniem.
Piszac stromy podjazd mam na mysi stromy podjazd, ktorych w stolycy i szeroko pojetej okolicy nie uswiadczysz.
Hamster Ciapek
łełe i adalbert78, nie kłócić się, bo się nie znacie
macie mniej postów 

SJ413 z 86r. po kilku drobnych modyfikacjach... zwany Żółtasem
Pajero II 2,5 standard
sudetyoffroad.pl
Pajero II 2,5 standard
sudetyoffroad.pl
I zakładamy nadkola do aut i silniczki do reflektorów i nie mamy pojęcia o jeździe w terenie, a co do ilości postów to jest ich mało bo nie każdy chce się udzielać w bezpłodnych dyskusjach.
Ludzi dzielą się na czystych i zadowolonych.
www.sudetyoffroad.pl
www.sudetyoffroad.pl
To znaczy, że nie mają pływaka? Czyli są jak w pilarkach i mogą pracować w każdym położeniu?łełe pisze:Co do gaźników Pony to się troszkę mylisz
Nie chodzi o ilość postów tylko o rozwiązania w nich opisane. I tak na przykład pomysł z osłoną dyfra zrobioną przez chomika z butli mi się podoba, a rurki do chłodnicy nie. O lokalizacji chłodnicy na pace nic nie mówiłem.chomik. pisze:łełe i adalbert78, nie kłócić się, bo się nie znaciemacie mniej postów
Samurai - seria
- na serio 

- adalbert78
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Nie miałem nigdy problemu nawet na dużych przechyłach i podjazdach z Ponym. Jeżdżę oczywiście na benzynie.
Hamster Ciapek
dajcie sobie siana... jeden lubi pomarańcze drugi jak mu nogi śmierdzą, takie przepychanki prowadzą donikąd.
Suzuki Samurai - samurai.org.pl
nie no prowadzą do tego, że zastanowię się trzy razy, zanim wrzucę jakikolwiek temat, który może komuś mógłby się przydać, na to forum 

Pajero II 2,5 standard
sudetyoffroad.pl
Pajero II 2,5 standard
sudetyoffroad.pl
Dobrego rasowego focha już dawno nie było...chomik. pisze:nie no prowadzą do tego, że zastanowię się trzy razy, zanim wrzucę jakikolwiek temat, który może komuś mógłby się przydać, na to forum

Strasznie spięty jesteś chomik

A tak merytorycznie żeby było:
Masz tam wiatraki dmuchające przez chłodnicę czy "ciągnące"? (poważnie pytam, bo są różne teorie na ten temat)
ciągnące, a co, uważasz, że powinno być odwrotnie?
Pajero II 2,5 standard
sudetyoffroad.pl
Pajero II 2,5 standard
sudetyoffroad.pl
Czy cięgnie czy dmucha - to ja bym zrobił analizę przypadku na wykresach, bo to faktycznie wywołało kilka dyskusji 
Natomiast chłodnica na pace wg. mojej oceny to dobry kierunek. Przesiadłem się na Parcha i nie zdążyłem tego wykonać u mnie w Suzi, ale nie tylko w temacie podjazdów przegrzewania itp ...
Wyobraźcie sobie "brodzik" po maskę, wklejasz się ....
1. chłodnica z wisko na....la wodę po całym silniku, alternatorze itp, pod warunkiem, że nie wpadłeś na bucie i nie połamałeś/uszkodziłeś wentylatora
2. wpadasz do wody na wyłączonych wentylatorach i w momencie kiedy będą ci potrzebne załączasz pstryczkiem elektryczkiem
No i nie wspomnę o zaklejeniu błotem tej z przodu, nic tego nie zabezpieczy, w tą na pace masz troszkę więcej czasu zanim się zaklei, ale dostęp łatwiejszy.
Wybieram opcję nr. 2

Natomiast chłodnica na pace wg. mojej oceny to dobry kierunek. Przesiadłem się na Parcha i nie zdążyłem tego wykonać u mnie w Suzi, ale nie tylko w temacie podjazdów przegrzewania itp ...
Wyobraźcie sobie "brodzik" po maskę, wklejasz się ....
1. chłodnica z wisko na....la wodę po całym silniku, alternatorze itp, pod warunkiem, że nie wpadłeś na bucie i nie połamałeś/uszkodziłeś wentylatora
2. wpadasz do wody na wyłączonych wentylatorach i w momencie kiedy będą ci potrzebne załączasz pstryczkiem elektryczkiem
No i nie wspomnę o zaklejeniu błotem tej z przodu, nic tego nie zabezpieczy, w tą na pace masz troszkę więcej czasu zanim się zaklei, ale dostęp łatwiejszy.
Wybieram opcję nr. 2
Nie mam zdania na ten temat. Ale ciekawią mnie zawsze przesłanki konstruktorów: czy jest to decyzja poparta przemyśleniami/obliczeniami czy też opcja "stoi szrotwagen pod płotem, to pozyskam części"chomik. pisze:ciągnące, a co, uważasz, że powinno być odwrotnie?

Pewna przesłanka skłaniała by mnie do wsadzenia tam wentylatorów dmuchających.
Te przesłanka to zachowanie powietrza podczas jazdy z podwiniętą plandeką - wszystko z za samochodu jest zasysane do środka, jakby wiatr wiał z tyłu. Wentylatory powinny pracować zgodnie z naturalnym kierunkiem przepływu powietrza. Jakiś mistrz od aerodynamiki i przepływów pewnie mógłby rzucić więcej światła na tą kwestię.
Pewnie ma to minimalne znaczenie w jeździe przeprawowej gdzie prędkości są minimalne, ale osobiście lubię jak rzeźba działa z powodu wykorzystania jakichś praw fizyki, a nie dlatego że "akurat się udało"

przy ssaniu i jednym włączonym wiatraku, nie udało mi się osiągnąć większej temp. niż minimalnie powyżej połowy (zawsze jest trochę poniżej), więc chyba jest ok.
Drugie śmigło jest tylko jako zapas na wypadek awarii pierwszego
Pajero II 2,5 standard
sudetyoffroad.pl
Pajero II 2,5 standard
sudetyoffroad.pl
Ale wskaźnik temperatury samuraia jest właśnie taki, że standardowo wychyla się najwyżej na 1/3 skali.chomik. pisze:przy ssaniu i jednym włączonym wiatraku, nie udało mi się osiągnąć większej temp. niż minimalnie powyżej połowy (zawsze jest trochę poniżej), więc chyba jest ok.
Może powinieneś sprawdzić temperaturę jakimś miernikiem, bo "chyba jest ok" to tak trochę niepoważnie brzmi

A ten jeden wiatrak to ci na wciąż się kręci?
i w jednej i w drugiej naszej suce, wskaźnik działa na pełnym zakresie, więc może powinieneś sprawdzić w swojej suce, bo coś z nim może być nie tak.
Oba wiatraki włączane są na sztywno z kabiny, a od regulacji temperatury silnika jest u mnie termostat.
Oba wiatraki włączane są na sztywno z kabiny, a od regulacji temperatury silnika jest u mnie termostat.
Pajero II 2,5 standard
sudetyoffroad.pl
Pajero II 2,5 standard
sudetyoffroad.pl
W mojej suce mam oprócz fabrycznego wskaźnika zegarowego podłączony wyświetlacz do komputera przez złącze OBD, więc temperaturę znam dokładnie co do stopnia. Do tego mam alarm temperaturowy w metromierzu w razie jakbym się zagapił.chomik. pisze:i w jednej i w drugiej naszej suce, wskaźnik działa na pełnym zakresie, więc może powinieneś sprawdzić w swojej suce, bo coś z nim może być nie tak.
Pod tym względem raczej mi nie zaimponujesz

A powiedz mi, jaki ma sens zapinać na sztywno wiatrak, jeżeli termostat w danym momencie jest zamknięty?
Albo jeżeli jest otwarty, to chłodzenie bez wspomagania wiatraka jest wystarczające?
Taki wiatrak zżera co najmniej 25A prądu.
ja mam pchajace bo jak podlaczylem na ssace to strasznie wialo w srodku