Nie działa ssanie w Suzuki Samurai

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

bodek73
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Nie działa ssanie w Suzuki Samurai

Post autor: bodek73 » pt gru 28, 2012 9:01 pm

Witam! czy mógłby mi ktoś doradzić? Posiadam Samurai 1000, jakis czas temu zamontowałem silnik od 1300 na gaźniku Aisan automatyczne ssanie. Problem w tym, iż to ssanie nie działa. Pomimo przymknietej przepustnicy domykającej dopływ powietrza silnik nie wchodzi na obroty. Kombinowałem z przewodami od podciśnień ale to nic nie dało.

manias79
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Nie działa ssanie w Suzuki Samurai

Post autor: manias79 » ndz gru 30, 2012 11:03 am

Automatyczne ssanie w gaźniku Aisan zasilane jest cieczą chłodzącą z silnika. Z tyłu gaźnika (od strony ściany grodziowej) są dwa węże. Jak silnik jest zimny (temp. płynu poniżej 28 st.C) przepustnica jest zamknięta. W trakcie nagrzewania się płynu chłodniczego, przepustnica powoli się otwiera. Sprawdź najpierw czy masz wystarczająco płynu w zbiorniczku wyrównawczym. Potem zobacz, czy płyn dochodzi do gaźnika (może syf zablokował przewody). Tutaj masz manual do gaźnika po angielsku, na stronie 4-14 jest rysunek poglądowy gaźnika z automatycznym ssaniem http://www.4x4.in.th/manual_sj413/chapter4.pdf.
Moim skromnym zdaniem nie masz tych dwóch przewodów wodnych podłączonych, gdyż silnik sj410 nigdy nie miał ssania automatycznego.

bodek73
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: bodek73 » czw sty 03, 2013 7:29 pm

Sprawdziłem, płyn dochodzi do gaźnika, przepustnica pracuje, tj: na zimnym silniku jest zakmnięta nastepnie w trakcie gdy silnik się nagrzewa otwiera się, pomimo tego i tak silnik nie wchodzi na obroty. Prawdopodobnie coś z podciśnieniami, tylko muszę dojść które za co odpowiada, a zwłaszcza czy któreś odpowiada za prawidłowość działania ssania.

manias79
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: manias79 » czw sty 03, 2013 8:08 pm

Wybacz, moje niechlujstwo wyszło z worka. Nie doczytałem, że masz już zamontowany silnik od sj413. Jeżeli przepustnica się otwiera, to ssanie działa. Prawdopodobnie dysze masz zasyfione. Ale zanim przystąpisz do grzebania w gaźniku sprawdź:
- czy odma nie jest zatkana
- ustawienie zapłonu
- świece i kable WN.

A jak już to sprawdzisz i stwierdzisz, że ok, to tutaj masz fotki jak rozebrać i przeczyścić gaźnik http://forum4x4.pl/viewtopic.php?f=7&t=88583 (odp. mojego skromnego autorstwa).
Natomiast zestaw naprawczy do gaźnika masz tutaj http://www.eter-mot.com/default.asp?kat ... pro=328606

Pzdr.

bodek73
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: bodek73 » ndz sty 06, 2013 8:41 pm

Chyba odnalazłem problem z niesprawnym ssaniem, po prostu mieszek (tak to chyba się nazywa) przy otwieraniu przepustnicy ssania nie uchylał drugiej przepustnicy w ,,gardzieli" co sprawiało, że silnik nie wchodził na obroty. Muszę jeszcze nad tym popracować. Dzięki za pomoc, szkoda tylko, że opis nie jest po Polsku.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”