Jimny 1.5 ma czkawkę
Moderator: Albert_N
-
-
Jimny 1.5 ma czkawkę
Szanowni forumowicze,
Od kilku dni borykam się z ową upierdliwą przypadłością, a wygląda to następująco. Samochód odpala normalnie, a po chwili silnik jakby pulsuje co kilka sekund wytracając obroty, ale nie gasnąc. Kiedy ruszę, to po przejechaniu 200-300 metrów dramatycznie wytraca moc i wydaje zdławione odgłosy, jakby nie dochodziło paliwo, a po kilku sekundach ją odzyskuje i jedzie normalnie przez kolejne kilkaset metrów, aż do kolejnego wytracenia mocy. Problem ustępuje zupełnie po nabraniu przez silnik temperatury i powraca dopiero po jego całkowitym wychłodzeniu, tzn. mogę samochód wyłączyć na kilka godzin, wrócić i jechać normalnie, ale po całym dniu postoju zabawa zaczyna się od nowa. Aha i jeszcze jedna istotna wiadomość, to ma miejsce tylko kiedy samochód stał na zewnątrz przy niskich temperaturach (jakie mieliśmy ostatnio).
Czy ma ktoś jakieś pomysły,ewentualnie przerabiał podobny problem?
Od kilku dni borykam się z ową upierdliwą przypadłością, a wygląda to następująco. Samochód odpala normalnie, a po chwili silnik jakby pulsuje co kilka sekund wytracając obroty, ale nie gasnąc. Kiedy ruszę, to po przejechaniu 200-300 metrów dramatycznie wytraca moc i wydaje zdławione odgłosy, jakby nie dochodziło paliwo, a po kilku sekundach ją odzyskuje i jedzie normalnie przez kolejne kilkaset metrów, aż do kolejnego wytracenia mocy. Problem ustępuje zupełnie po nabraniu przez silnik temperatury i powraca dopiero po jego całkowitym wychłodzeniu, tzn. mogę samochód wyłączyć na kilka godzin, wrócić i jechać normalnie, ale po całym dniu postoju zabawa zaczyna się od nowa. Aha i jeszcze jedna istotna wiadomość, to ma miejsce tylko kiedy samochód stał na zewnątrz przy niskich temperaturach (jakie mieliśmy ostatnio).
Czy ma ktoś jakieś pomysły,ewentualnie przerabiał podobny problem?
- PITSJ413:)
-
Re: Jimny 1.5 ma czkawkę
wymiana filtrów nie zaszkodzi a i paliwo dobrej jakości tez powinno pomóc 

BYŁ SUZUKI SJ413 '85,SPOA,PERSISHINI 225/70/15
JEST SAMURAI 1.3i '92, SIMEX 195/80/15
-
-
hmm, tylko zastanawia mnie to, że aby efekt wystąpił silnik musi być bardzo zimny. Czy zasyfiały filtr paliwa i gorszej jakości paliwo nie spowodowałyby takiego efektu za każdym razem niezależnie od temperatury?
- PITSJ413:)
-
latem wody w paliwie Ci nie przylapie a samochod jakos tam bedzie chodzil a woda zbiera sie w odstojniku filtra, potem przychodzi mroz i zonk
zrobisz jak zechcesz ale ja zaczalbym od wymiany filtra/ów paliwa
zrobisz jak zechcesz ale ja zaczalbym od wymiany filtra/ów paliwa
BYŁ SUZUKI SJ413 '85,SPOA,PERSISHINI 225/70/15
Filtr paliwa jest z odstojnikiem. Od spodu jest kranik, podstaw coś i zobacz, co się tam nazbierało. U mnie było wręcz ciekawie potem zacząłem lać jakiś uszlachetniacz ani wilgoci, ani syfków teraz nie widać.
Wymiana filtra chyba co 40kkm.
Wymiana filtra chyba co 40kkm.
-
-
Tak zrobię, dzięki za rady.Na razie temperatura poszła w górę i efekt ustąpił, także będę musiał poczekać na większe mrozy żeby sprawdzić czy pomogło.
nic nie da wymiana filtra kończą się wtryskiwacze trzeba było kupić 1,3 w benzynie i problemów by nie było 

2,5 TDI od dziadka najlepsze na świecie
-
-
Fuck offlukas 78 pisze:nic nie da wymiana filtra kończą się wtryskiwacze trzeba było kupić 1,3 w benzynie i problemów by nie było

Ps.
Wtryskiwacze były bodaj jedyną rzeczą która się jeszcze nie sypnęła więc wyczekiwałem

relax your body diagnostyka kompem na zimnym silniku prawde ci powie nic na ślepo
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

żadnej prawdy o wtryskach nie powie jeśli się check nie pali 

bladyrunner, ile Twój ma przejechane?
Nie wiem jak w suzuki, w renault widac korekty poszczegolnych wtryskiwaczy, po nich mozna sporo sie dowiedziec na temat ich stanu.lukas 78 pisze:żadnej prawdy o wtryskach nie powie jeśli się check nie pali
sj 425 606468554
-
-
Jakieś 125-130 tys, jeśli nie było trochę skręcone kiedy go kupowałem.bIp pisze:bladyrunner, ile Twój ma przejechane?
lukas 78 pisze:żadnej prawdy o wtryskach nie powie jeśli się check nie pali
co ty piszesz renówkowy komp pokazuje wszystko czas wtrysku kąt odchyłke wystarczy odpowiedni iface i programik
5.12 w mostach itp itd

mój podobnie, 110-115 tkm, póki co przy silniku poza eksploatacją i zaślepieniem egr-u nic nie robiłem. Zapala rano jak truchło, ale potem jakoś jedzie.
pewnie sie dawka na ssaniu rozjechała
5.12 w mostach itp itd

tak tak i zrobisz test przelewowy mierząc paliwo pinami z wtyczkiviperecki pisze:lukas 78 pisze:żadnej prawdy o wtryskach nie powie jeśli się check nie pali
co ty piszesz renówkowy komp pokazuje wszystko czas wtrysku kąt odchyłke wystarczy odpowiedni iface i programik

ehhh szyderca
5.12 w mostach itp itd

a tam zaraz szyderca
mam sentyment do Renówek nie są złe ale Jamnika w dieslu wolę oglądać u kogoś innego .
W cenie jednego wtryskiwacza można kupić silnik G13BB

mam sentyment do Renówek nie są złe ale Jamnika w dieslu wolę oglądać u kogoś innego .
W cenie jednego wtryskiwacza można kupić silnik G13BB

btw renówkowe 1.9 ctdi w volvo v40 upodliło mnie w warsztacie na 3 tygodnie
i tez kocham te wspaniałe konstrukcje motopodobne

5.12 w mostach itp itd

-
-
Nie miałem czasu zająć się tematem, a tu czkawka powraca nawet jak jest ciepło, no i od czasu do czasu dyskoteka z kontrolek... Vive la France!
Za tydzień wyląduje u mechanika, dam znać co i jak żeby było dla potomnych.

Za tydzień wyląduje u mechanika, dam znać co i jak żeby było dla potomnych.
-
-
lukas 78 miałeś rację... wtryski poszły się pomiziać.
Ale to napawa optymizmem, skoro naprawiane były już wszystkie kluczowe elementy, na razie powinien być spokój
Ale to napawa optymizmem, skoro naprawiane były już wszystkie kluczowe elementy, na razie powinien być spokój

jakiś czas pojeździ, one nie przepadają za Polską ropą 

-
-
A co dopiero za serbską lub albańską...
-
-
Odkopuję temat bo Jimny wciąż ma czkawkę...
Wtryski istotnie się sypnęły, ale są wymienione a ten dalej swoje. Mechanik się załamał, bo to podobno pierwszy samochód którego nie potrafi naprawić.
Ma ktoś pomysł co kuźwa może być przyczyną? Potrzebowałbym także namiaru na sensowny warsztat w Warszawie, który mógłby pomóc (nie z tych co tylko wymieniają kolejne części w silniku).
Wtryski istotnie się sypnęły, ale są wymienione a ten dalej swoje. Mechanik się załamał, bo to podobno pierwszy samochód którego nie potrafi naprawić.
Ma ktoś pomysł co kuźwa może być przyczyną? Potrzebowałbym także namiaru na sensowny warsztat w Warszawie, który mógłby pomóc (nie z tych co tylko wymieniają kolejne części w silniku).