Jimny instalacja lpg
Moderator: Albert_N
Jimny instalacja lpg
Witam,
Nabyłem Jimni-ego z 2006 roku z silnikiem benz. 1,3 62,5 kW i planuję założyć do niego instalację lpg. Chciałbym zapytać w związku z tym o kilka spraw kolegów którzy mają w temacie jakąś wiedzę.
Pierwsza sprawa to rodzaj instalacji, może macie jakieś sprawdzone/zalecane instalacje i czy zawracać sobie głowę lubryfikacją czy raczej nie ma sensu?
Druga rzecz to montaż, butli nie chciałbym uszczuplać nią wnętrza samochodu a z opcji montażu na zewnątrz o których czytałem najbardziej widzi mi się zamontowanie jej w miejscu tłumika z tyłu pod autem. Czy ktoś z Was przerabiał lub widział takie rozwiązanie, jakiej pojemności i wymiarów butla się zmieści i jak rozwiązana została sprawa tłumika?
Obecnie auto stoi w warsztacie blacharsko lakierniczym, rdza niestety trochę pogryzła budę od spodu, chcę to doprowadzić do porządku, konkretnie zakonserwować a przy okazji będzie możliwość jakoś sensownie rozwiązać kwestie montażu butli.
z góry dzięki za wszelkie rady,
pozdrawiam,
Piotrek
Nabyłem Jimni-ego z 2006 roku z silnikiem benz. 1,3 62,5 kW i planuję założyć do niego instalację lpg. Chciałbym zapytać w związku z tym o kilka spraw kolegów którzy mają w temacie jakąś wiedzę.
Pierwsza sprawa to rodzaj instalacji, może macie jakieś sprawdzone/zalecane instalacje i czy zawracać sobie głowę lubryfikacją czy raczej nie ma sensu?
Druga rzecz to montaż, butli nie chciałbym uszczuplać nią wnętrza samochodu a z opcji montażu na zewnątrz o których czytałem najbardziej widzi mi się zamontowanie jej w miejscu tłumika z tyłu pod autem. Czy ktoś z Was przerabiał lub widział takie rozwiązanie, jakiej pojemności i wymiarów butla się zmieści i jak rozwiązana została sprawa tłumika?
Obecnie auto stoi w warsztacie blacharsko lakierniczym, rdza niestety trochę pogryzła budę od spodu, chcę to doprowadzić do porządku, konkretnie zakonserwować a przy okazji będzie możliwość jakoś sensownie rozwiązać kwestie montażu butli.
z góry dzięki za wszelkie rady,
pozdrawiam,
Piotrek
Re: Jimny instalacja lpg
To czego w samochodzie nie ma nie może się zepsuć.FJI1914 pisze: góry dzięki za wszelkie rady,
Pomogłem?

... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...
Butla jak największa do tzw. bagażnika i tak jest wielości damskiej torebki
Sekwencja i co 20kkm luz zaworowy to przepis sukcesu

JIMNY
Mysle ze kolega Sciba z forum bedzie pomocny..ale czy tutaj jeszcze zaglada? 

Suzuki Li80
Suzuki Sj413
Suzuki Sv650S Za powyższe brednie nie biorę pieniędzy i odpowiedzialności
Suzuki Sj413
Suzuki Sv650S Za powyższe brednie nie biorę pieniędzy i odpowiedzialności
Bagażnik faktycznie jest mikro ale butla w tym miejscu po złożeniu siedzeń będzie mi zawadzać przy przewożeniu i wsuwaniu większych rzeczy. Dlatego kombinuję z tą butlą pod autem i teraz kiedy na warsztacie robimy spód auta to można by ją tam gdzieś upchnąć. Potrzebowałbym wymiary takiej którą da się założyć w miejsce tłumika i info jak wtedy rozwiązać sprawę tłumika.LESNICZYy pisze:Butla jak największa do tzw. bagażnika i tak jest wielości damskiej torebki![]()
Widziałem rozwiązanie ze zmniejszaniem oryginalnego zbiornika paliwa ale tego raczej chciałbym uniknąć bo o ile na miejscu zawsze sobie gaz mogę dotankować to na dłuższej wyprawie zapas benzyny może być potrzebny.
- apede
-
- Kontaktowanie:

loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
Zrezygnuj z jednego tylnego siedzenia [ i tak 4 osób nie zmieścisz z ładunkiem] i wstaw butle rozmiarów solidnych.
Rozważam u siebie ale:
waga [ każde 100kg ma znaczenie w jimny]
miejsca jest na styk przy wyjazdach [ lubię coś widzieć we wstecznym]
instalacja to dodatkowe udziwnienie które się może zwybuchować
przy wykorzystaniu auta w 80% na dystanse do 5km się na gaz nie przełączy nawet
Rozważam u siebie ale:
waga [ każde 100kg ma znaczenie w jimny]
miejsca jest na styk przy wyjazdach [ lubię coś widzieć we wstecznym]
instalacja to dodatkowe udziwnienie które się może zwybuchować
przy wykorzystaniu auta w 80% na dystanse do 5km się na gaz nie przełączy nawet

Tomek
Pajero I 2.5 na AT R.I.P.
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
Pajero I 2.5 na AT R.I.P.
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
Można jeszcze poupychać mnóstwo zapalniczek w różnych zakamarkachapede pisze:Z butlą zamiast tłumika to będziesz miał zasięg od stacji do stacji.

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Jedna płytka do regulacji luzu zaworowego kosztuje 35zł brutto, a płytek jest 16... jakieś doświadczenia jak często luzy trzeba regulować przy lpg w M13A? Nie mówię o inspekcji tylko o potrzebie wymiany płytek.
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Po 1. Olej. Syntetyk.KSikorski pisze:jakieś doświadczenia jak często luzy trzeba regulować przy lpg w M13A? Nie mówię o inspekcji tylko o potrzebie wymiany płytek.
I dużo czasu upłynie.
Bardzo dużo.

... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...
-
- jestem tu nowy...
Skoro butla zamiast tłumika, to może końcówka tłumika w bagażniku? 

Jimny 1,3AT, ProComp+2", B.L.+2", KM2 31x10,5R15, LR, snorkel, odpowietrzenia, osłony,...
Najprościej będzie odpuścić sobie gaz i po prostu wlewać benzynę.

W Samuraiu Long miałem butlę 25l na zewnątrz, pod podłogą bagażnika. Krótko. Po kilku wyjazdach okazało się, że lajtowy teren chce mi rozwalić butlę. Powędrowała do środka. W Jimnym mam butlę 40l w bagażniku. Instalacja sekwencyjna tzw Compact. Spalanie przy codziennej jeździe 9-10l/100. W terenie 16/100. Ne ma różnicy w dynamice. Widziałem w Samuraiu konstrukcję polegającą na wyrzuceniu zbiornika benzyny i umieszczeniu tam zbiornika gazu. Do odpalania służył pomocniczy zbiorniczek od 126p.
Chyba se kpiszN2O pisze:Najprościej będzie odpuścić sobie gaz i po prostu wlewać benzynę.

LPG trudniej wybucha od benzyny

Luz zaworowy ani razy nie przekroczył mi 100 zł

JIMNY
- cordoba_2004
-
Kostuch pisze:Można jeszcze poupychać mnóstwo zapalniczek w różnych zakamarkachapede pisze:Z butlą zamiast tłumika to będziesz miał zasięg od stacji do stacji.
W jimnym feralna jest konstrukcja tych boczków plastikowych , lepiej niż wywalać siedzenia, lepiej jest wywalic taki boczek i robi sie miejsca że hoho.
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało
Mam LPG i jimnym - jak chcesz zostawić siedzenia to wąska butla za siedzenia, jak chcesz ułątwić dostęp do środka to daj ją nie na pełną szerokość auta. Ja tak mam i jest ok pomijając fakt na ile starcza w jimnym butla 25l...
był: SJ500, 1988
jest: jimniak, 2001
- cordoba_2004
-
a na ile starcza te 25 l ?
strzelam, że na jakieś 150-180km?? 

- cordoba_2004
-
grand vitara 2.0 na 30 litrach gazu robi 270 km to jimny musi mniej 

ok 220 kmSalata123 pisze:strzelam, że na jakieś 150-180km??
jak ktos chce wiekszy zasieg kosztem mniejszego bagaznika to nikt nie broni
był: SJ500, 1988
Jakieś 210-270 km , lato-zima i zależy od warunków i stylu jazdypavelk pisze:ok 220 kmSalata123 pisze:strzelam, że na jakieś 150-180km??
jak ktos chce wiekszy zasieg kosztem mniejszego bagaznika to nikt nie broni

W trasie na Przystanek Woodstock mój jamnik spala średnio 7.80 LPG /100km , 3 osoby + bagaż pod sufit

JIMNY
Mój Jimny 1.3 VVT z przebiegiem 30k, z automatem na kapciach 235/75/15 ma zbiornik 40l i robię na nim ok 220km
Lubrykacja jest, instalacja BRC.

Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
W zime pali 10-11 LPG + do 1.50 benyPlacek^ pisze:Mój Jimny 1.3 VVT z przebiegiem 30k, z automatem na kapciach 235/75/15 ma zbiornik 40l i robię na nim ok 220kmLubrykacja jest, instalacja BRC.

Aż mi się przypomniała FRONTIERA - 17 l LPG

JIMNY
- cordoba_2004
-
a ja sobie mam jimiaka jaka 3 auto i tak jak słuchałem co goście piszą o jimny że auto małe , że wątpliwa przydatność, że komfort straszny. ale mi się śmiać z tego chce chce , JIMIAK JEST BOSKI:)
Używam po godzinach do pracy w geodezji i mnóstwo sprzetu się mieści
z przodu laptop na statywie .
Skręt na niesamowity, wjedzie wszędzie. Nie sprzedam do samego końca mojego lub jego
Używam po godzinach do pracy w geodezji i mnóstwo sprzetu się mieści

Skręt na niesamowity, wjedzie wszędzie. Nie sprzedam do samego końca mojego lub jego