Vitara 1.6 8v masło orzechowe na korku od chłodnicy

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Jessie
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Vitara 1.6 8v masło orzechowe na korku od chłodnicy

Post autor: Jessie » wt cze 03, 2014 11:35 pm

Witam wszystkich. Dwa dni temu byłem o krok od zakupu krótkiej vitarki. Ale odkręciłem korek od chłodnicy, nie dość, że od góry było sucho, to jeszcze pod korkiem był taki maślany osad, zaś chłodnica od wewnątrz też była brudna. Po odkręceniu korka olejowego były na nim białe ślady tak niewymieszana kawa po dolaniu śmietanki. :o Dla mnie te objawy oznaczały jakieś problemy z głowicą lub uszczelką, dlatego też odstąpiłem od zakupu. Mój kolega, który dwadzieścia lat serwisuje land rovery stwierdził to samo. W serwisie Rayo 4x4 człowiek powiedział mi, że najprawdopodobniej pęknięty jest blok silnika :x.
Samochód był sprowadzony rok temu ale widać było, że sporo jeździł w terenie. Z boku był trochę porysowany, rama od spodu była przetarta, zaś na katalizatorze tam, gdzie karcher nie sięgnął był z pół centymetra błota :evil:
Dzisiaj zadzwoniłem do człowieka aby może opuścić cenę na silnik albo naprawę, zaś on stwierdził, że konsultował się z jakimiś mechanikami i powiedzieli mu, że silnik jest ok. i takie masełko może być na skutek starego płynu w chłodnicy. W ogóle zasugerowałem aby uzupełnił poziom płynu ale stwierdził, że nie ma potrzeby, bo od regulacji poziomu jest zbiornik wyrównawczy :)11. Z kolei co do zbiornika wyrównawczego brakuje w nim takich dwóch gumowych wężyków, idących w dół od korka tego zbiorniczka :(
Co myślicie o tej sytuacji, kto ma rację, czy to ja się mylę i czy dobrze czy źle zrobiłem nie kupując auta z opisanego powodu :)2 :)3

Patryk 160

Re: Vitara 1.6 8v masło orzechowe na korku od chłodnicy

Post autor: Patryk 160 » wt cze 03, 2014 11:45 pm

w takim przypadku należy wykonać test spalinowy , pozwala to postawić jednoznaczną diagnozę .
Ten kto wolny nad swym losem nie płacze
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu

Awatar użytkownika
Salata123

Kontaktowanie:

Post autor: Salata123 » śr cze 04, 2014 8:16 pm

Pewne jest tylko to, że tam nie ma zbiorniczka wyrównawczego i gość nie wie co gada.

Tam jest zbiorniczek przelewowy i on regulować może tylko ile płynu wyleje się na ziemie a ile nie :)21
Suzuki SJ 410
GG: 1101137
www.wawa4x4.pl

Awatar użytkownika
suzus1995

Kontaktowanie:

Post autor: suzus1995 » śr cze 04, 2014 9:09 pm

Jedyne usprawiedliwienie jakie mógł zastowować to to, że czasami robi się majonez jak auto na krótkich odcinkach jeżdżone ciągle zimne.
W 99,9% innych wypadków to po prostu walnięta uszczelka pod głowicą, głowica albo pęknięty blok.
Futrzak->Vitka '89->Vitka'95 -> GV2000->
Vitka'95 1,6 16V + 0,5T jakiegoś badziewia :)

Awatar użytkownika
Didymos

Post autor: Didymos » czw cze 05, 2014 9:23 am

Majonez może się zdarzyć na korku oleju z powodu jw., szczególnie zimą.
W płynie chłodniczym i na korku chłodnicy nie ma prawa być śladów oleju.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.

Jessie
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Jessie » czw cze 05, 2014 4:51 pm

Dzięki wielkie :D Z tymi objawami na małych dystansach to wiedziałem już wcześniej. Ale większość opinii także tutaj mówi o poważniejszych problemach :)11 A gość od vitki fochy ma, sprawdzać nie chce mu się jeździć, bo biznesman ogromny :lol: y, obowiązków ma dużo (więcej niż ja... tak stwierdził przez telefon) a vitara zbyt niewygodna dla niego, żeby wybrać się do jakiegoś konkretnego serwisu. Więc pomyślałem sobie, bez łachy i temat odpuściłem. Niech się buja :)16 . Szkoda tylko, że ktoś może wpakować się na minę :)3

milas

Post autor: milas » czw cze 05, 2014 5:39 pm

oco drazyc temat - sprzedawca problemowy - odpuszczamy i tyle
VITARA 1,8 140 KM na 30' /9,5 simex sztywny most
Mysłowice gg 4789697
www.slask4x4.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”