Witam. Niedawno zakupilem sobie vitarke kabrio z silnikiem 1.3. Nigdzie nie moge znaleść informacji o tym silniku, wszedzie tylko o 1.6 i 2.0 . Sam szukałem 1.6 ale trafila sie fajna okazja na ten 1.3. Z tego co wyczytalem to silnik z Samuraia ale ktorego ? Jakie oznaczenie? Wchodząc na katalogi np. Intercars nawet nie moge wybrać silnika 1.3 przy Vitarze wiec mam maly problem z wyszukiwaniem czesci. I jak jest w tej wersji z pozostalymi czesniami: mosty, zawieszenie, przelozenia, hamulce czyli wszystko oprócz silnika. Mam sie kierować Samurajem czy Vitarka 1.6. Pozdrawiam
p.s i jeszcze ciekawostka wszystkie decodery vin informuja ze jest to silnik 1.6 . A w dowodzie i KP 1.3. Gdzie może znajde oznaczenie silnika w Vitarce ?
Suzuki Vitara 1.3 jakie oznaczenie.
Moderator: Albert_N
Re: Suzuki Vitara 1.3 jakie oznaczenie.
pokaż zdjecie silnika .. bylo kilka rodzaji 1.3 .. ale typowo dla samurai;a
nr vin jest na ramie a nie na silniku wiec mogło być tak ze zdupczyło sie orginalne 1.6 i ktoś wstawil z samiego 1.3
dość dziwna wydumka w takim razie
zdjęcie motoru dużo powie , łatwiej rozpoznać
nr vin jest na ramie a nie na silniku wiec mogło być tak ze zdupczyło sie orginalne 1.6 i ktoś wstawil z samiego 1.3

dość dziwna wydumka w takim razie
zdjęcie motoru dużo powie , łatwiej rozpoznać

era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
Jak narazie nie posiadam postaram sie jutro cos wrzucic ale na środku ma wielki okrągly filtr powietrza.
I dlaczego w dowodzie jest 1.3. Dodam jeszcze ze 1992 rok prod
I dlaczego w dowodzie jest 1.3. Dodam jeszcze ze 1992 rok prod
Oznaczenie silnika jest na bloku z tyłu przy obudowie sprzęgła. Od strony kierowcy.
Vitara Evo 1,6 8v "SMERFETA"
"Uaz ma opór powietrza jak kiosk Ruchu"
"Uaz ma opór powietrza jak kiosk Ruchu"
Jutro zobacze , moze czegos sie dowiem .
No to dobra okazalo się tak. Na bloku silnika ku mojemu zdziwieniu pisze G16A. Czyli jednak mam 1.6 z gaźnikiem Mikuni. To troche dziwne bo w dowodzie mam napisane 1.3 a Vin decoder wskazuje jednak na 1.6. Przynajmniej mniejsze OC bedzie
To od razu takie pytanie czy wymiana gaźnika na Ponego tez ma sens w przypadku Mikuni czy tylko w przypadku samurajowskiego AISINa. Kolejne pytanie: na wolnych obrotach co jakis czas slychac w wydechu i ogolnie cichutki strzal, tak jakby gubił zaplon gdzies. W czasie jazdy i przy naciśnienciu gazu ladnie wkreca sie , nie przerywa. dodam że mam troche okopcony na czarno wydech , oraz troche z niego kapie cos czarnego:D Kable nowe chyba, świece też. I czy moze ktos fajnie objaśnić jak w tym silniku reguluje sie zaplon oraz gaźnik. W przyszlym tyg sie za to zabiore oraz za luzy zaworowe.
Czyli rozumie ze kod mojego silnika to G16A . A jak wygląda sprawa z kodem (nazwą) nadwozia? 3d, cabrio z tym silnikiem to JX czy JLX czy moze cos innego ?
Pozdrawiam

Czyli rozumie ze kod mojego silnika to G16A . A jak wygląda sprawa z kodem (nazwą) nadwozia? 3d, cabrio z tym silnikiem to JX czy JLX czy moze cos innego ?
Pozdrawiam