szybkie pytanie - szybka odpowiedź vol. 2
Moderator: Albert_N
Re: szybkie pytanie - szybka odpowiedź vol. 2
Salata123.No jak może nie być?Wczoraj zapytałem ale póżniej pomyslałem co by było jakbym samochodem jezdził po polnych drogach gdzie poprzednik by wzbijał tumany kurzu.Cała nagrzewnica i układ wentylacji wnętrza by się zapchał.
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
Janusz73 pisze:Salata123.No jak może nie być?Wczoraj zapytałem ale póżniej pomyslałem co by było jakbym samochodem jezdził po polnych drogach gdzie poprzednik by wzbijał tumany kurzu.Cała nagrzewnica i układ wentylacji wnętrza by się zapchał.
nie dramatyzuj ,
jak byś jechał w tumanach kurzu to i tak całe auto zarypane syfem
mało tego mała rada w terenie przesuwa się nadmuch na tylko wewnętrzny
ja tego ustrojstwa nie mam i jakoś nie mam problemu

Super parchatek Super y60 

W vitarze nie ma kabinówki i nic się nigdy nie zapchało.Janusz73 pisze:Salata123.No jak może nie być?Wczoraj zapytałem ale póżniej pomyslałem co by było jakbym samochodem jezdził po polnych drogach gdzie poprzednik by wzbijał tumany kurzu.Cała nagrzewnica i układ wentylacji wnętrza by się zapchał.
Najwyżej przez chwilę dmucha kurzem z nawiewów 

SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Mam jamnika bez klimy i filtr jest.Powrócę do wcześniejszego mojego pytania gdzie pytałem o zawieszenie x shock dakar.Dzisiaj dotarły do mnie amorki x shock dakar i są już wmontowane.Tuleje w amorkach są już wkładane polubisze,charakterystyka pracy podobna do seryjnych,x shock są grubsze mają też grubszy trzpień.Ogólnie wszystko w porządku, na razie mam seryjne sprężyny i podkładki i auto na tym zestwieniu radzi sobie.
Jimny 1.3 2005
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
sylwian70 pisze:Mam jamnika bez klimy i filtr jest.Powrócę do wcześniejszego mojego pytania gdzie pytałem o zawieszenie x shock dakar.Dzisiaj dotarły do mnie amorki x shock dakar i są już wmontowane.Tuleje w amorkach są już wkładane polubisze,charakterystyka pracy podobna do seryjnych,x shock są grubsze mają też grubszy trzpień.Ogólnie wszystko w porządku, na razie mam seryjne sprężyny i podkładki i auto na tym zestwieniu radzi sobie.
nie chcę być niegrzeczny ale kupowanie gówna prowadzi do destrukcji auta , ile Cie kosztowały te amorki
Loveles to koszt ok 16 stówek za komplet , całość ok 2600 zł
jeżeli masz tam polibusze z Olkusza , a są to życzę powodzenia za jakieś 2 tyś km

odpowiedz sobie na pytanie dlaczego jakiś zestaw zawieszenia kosztuje 2600 zł a twój ok 2400 z polibuszami do całego zawieszenia ,
gdzie super por do jimka to ok 1000 zł , zastanów się w co się pakujesz ,
takie zakupy są bez jakiego kolwiek sensu

Moje auto jest tylko do turystyki(polowania)Pobujam się troche na tych amorkach za 640zł komplet.Czas zweryfikuje ich jakość.Wymienie może kiedyś jeszcze sprężyny na Ironman lub Lovells. Tuleje zawieszenia nie będę wymieniał u mnie zostają simebloki.Zbytnie motanie mnie nie interesuje bo już to przechodziłem.Doświadczyłem już że jak się zacznie to nie ma końca ''błoto wciąga'' i wyciąga kasiore z portfela.Amorki i tak musiałem wymienić bo seryjne zaczęły padać.
byłem też na stacji diagnostycznej na przeglądzie sprawność tych amorków 79%.Co do motania to do pełni szczęścia jestem w trakcie wykonawstwa osłony reduktora i przydałaby mi się blokada tylnego dyfra i na tym koniec.Dzięki koledzy za rady.Pozdrawiam.

Jimny 1.3 2005
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
no i się zesrało
dzisiaj była ostra walka w bajorach no kuwa uduupcyło mi wężyk od tych podciśnień , jakimś dziwnym trafem nadal były zapięte sprzęgiełka , kiedy się uwaliło nie wiem , i teraz czy jest jakaś specjalna instrukcja naprawy czy poporstu połączyć te wężyki gumowe i mieć wyj...bane na to i zbierać kasę na manuale
mało tego nie wiem jak ale po postoju w wodzie z lewej zwrotnicy mi woda wycieka na podwórku po domem , więc jakoś tam się dostała , odpowietrznik na miejscu ,
czy jest jakaś możliwość zainstalowania tego patentu inaczej czy musi być fabrycznie
nie dało mi to spokoju , no i okazuję się że jak uwali się te podciśnienia to sprzęgiełka są zapięte a nie jak dotąd sądziłem rozpięte
więc w zasadzie jeżdżę ze stałym napędem na przód
dzisiaj była ostra walka w bajorach no kuwa uduupcyło mi wężyk od tych podciśnień , jakimś dziwnym trafem nadal były zapięte sprzęgiełka , kiedy się uwaliło nie wiem , i teraz czy jest jakaś specjalna instrukcja naprawy czy poporstu połączyć te wężyki gumowe i mieć wyj...bane na to i zbierać kasę na manuale
mało tego nie wiem jak ale po postoju w wodzie z lewej zwrotnicy mi woda wycieka na podwórku po domem , więc jakoś tam się dostała , odpowietrznik na miejscu ,
czy jest jakaś możliwość zainstalowania tego patentu inaczej czy musi być fabrycznie
nie dało mi to spokoju , no i okazuję się że jak uwali się te podciśnienia to sprzęgiełka są zapięte a nie jak dotąd sądziłem rozpięte

więc w zasadzie jeżdżę ze stałym napędem na przód

Jak wyrwiesz wężyk, sprzegięgi Piast zostaną w pozycji takiej jakie były przed urwaniem.
Jest duża szansa że jak urwales wężyk to do układu została się woda. To w lekkim czasie będzie skutkować awarią elwktrozaworow. Ale może nie została się
Kule seewisowac zanim zardzewieje wszystko w środku
Jest duża szansa że jak urwales wężyk to do układu została się woda. To w lekkim czasie będzie skutkować awarią elwktrozaworow. Ale może nie została się

Kule seewisowac zanim zardzewieje wszystko w środku

Masz jeszcze stary typ jinnego, z rurkami prowadzonymi po wahaczu? To słabe rozwiązanie. Nowszy typ dużo lepszy.
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
ok
mam stary typ mocowania tych że wężyków
jak pozbyć się wody z tego układu , jak sprawdzić czy tam jest
poproszę o jakąś fotkę jak to jest rozwiązane w nowszym modelu , lub poproszę o opis którędy to poprowadzić
dzieki
mam stary typ mocowania tych że wężyków
jak pozbyć się wody z tego układu , jak sprawdzić czy tam jest

poproszę o jakąś fotkę jak to jest rozwiązane w nowszym modelu , lub poproszę o opis którędy to poprowadzić
dzieki

Jak chcesz to Ci wyślę cały komplet zaworów, sterownia itp.
Zmieniłem na sprzęgiełka manualne i tamto mi niepotrzebne.
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
KSikorski pisze:Jak chcesz to Ci wyślę cały komplet zaworów, sterownia itp.
ok poproszę , ile szelestów

nie wysyłaj tylko przywieź do najpiękniejszego miasta na świecie , przyjedź jimnkiem na MT

Mogę przyjechać to sobie wyprujesz - zdemontowałem wężyki gumowe, stalowe zaślepiłem i tak to zostało. Obędzie się bez szelestów.
Jimny M16A
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
przyjedź , wymontuje się ,
a później pojedziemy w las - coś urwać
, kiełbasa z ogniska
może przy okazji dowiesz się z ilu elementów składają się zderzaki w jimim
a później pojedziemy w las - coś urwać

może przy okazji dowiesz się z ilu elementów składają się zderzaki w jimim

pawel abramczyk pisze: może przy okazji dowiesz się z ilu elementów składają się zderzaki w jimim
Ty tak nie cwaniakuj, bo popsute auto zdaje sie masz

Btw
Jak nie będzie już śniegu (za 3 miesiące

Tomek
Pajero I 2.5 na AT R.I.P.
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
bazylisek pisze:pawel abramczyk pisze: może przy okazji dowiesz się z ilu elementów składają się zderzaki w jimim
Ty tak nie cwaniakuj, bo popsute auto zdaje sie masz
Btw
Jak nie będzie już śniegu (za 3 miesiące) to Ci pokaże pare miejsc gdzie ta Twoja kotwica skutecznie zadziała...
ty Ty nic nie cwaniakuje tylko chce wam obydwu udowodnić że te plasiczki się łamią w pizdu a tylny to w ogóle
a mój zderzak przedni jest odpowiedni , nic mu nie brakuje
wyjazd w twoje rejony jest już wzięty pod uwagę więc możesz się spodziewać natarcia ''miastowych''

co do awarii auta , no cóż zalała go woda i trzeba troszkę przy nim porobić , te podciśnienia już zrobione ,
prześlij mi ten link jak to rozebrać

Tu se popacz:
http://bigjimny.com/index.php/informati ... k.go&id=34
Kup se zestaw uszczelniaczy i łożyska zanim rozbierzesz bo niema sensu na starych składać.
http://bigjimny.com/index.php/informati ... k.go&id=34
Kup se zestaw uszczelniaczy i łożyska zanim rozbierzesz bo niema sensu na starych składać.
Tomek
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
Ściema. Suzuki siem nie psujom. 

Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
Placek^ pisze:Ściema. Suzuki siem nie psujom.
jak by takie awarie były w lr to ich właściciele spotykali by się w terenie a nie w serwisie

to nie awaria tylko smarowanie po topieniu ,
z przedniego mostu spuściłem coś podobnego do szarej klejącej mazi , z tyłu ok acz kolwiek po roku też wymagał wymiany , na razie zalałem wszystko 80w 90 do mostów z lsd , na właściwy olej muszę poczekać aż przyjedzie
natomiast po dokładniejszych oględzinach będę się chciał pozbyć tych podciśnień ,
Tomek dzięki za obrazkowy schemat rozbiórki , uważam że powinno się założyć jakiś przyczepiony wątek jak co naprawić w jimnku , bez kasztanów
ino '' mondre '' rzeczy

przeróbki itp.

HELP.zapalił mi się lewy przedni hebel.mam problem z doborem gumek do zacisku.pacjent samiec 90r japończyk.zacisk aisin gumki zakupiłem fi51 ,dziś rozebrałem zacisk a tu zonk tłoczek fi48.48 jest niby dla lucasa aisin powinien mieć 51.czy tak ma być czy ktoś przedemną wymienił zaciski od czegoś innego
gaz69 59r.samiec 90r 1,3 gażnik lpg 4,16 2"31/10,5/15
może ktos wymienił tylko tloczek i gumki na lukasowy zamiast na aisin,dostępne tu https://suzuki-czesci.pl/pl/p/Kompletny ... itara-/477
Jimny 1.3 2005
Przeszukłem neta i nigdzie nie mogę znaleźć dokładnych wymiarów Sprężyn lovells +2 cale do jamnika sprężyny SFR-80(przednie)SRR-81(tylne) przed zakupem chciałbym je mentalnie porównać do innych.Wymiary OME,IRONMAN można znaleźć w katalogach a Lovells nie podaje może ktoś zna wymiary tych sprężyn wysokość i średnice drutu.
i Interesuje mnie też czy w tylnich lovells jest podobnie jak w OME i Ironman że prawa jest dłuższa od lewej.(prawy tył jamnika ma większe obciążenie)

Jimny 1.3 2005