Potrzebuję zamontować większy akumulator do Suzuki Jimny.
Obecnie jest to 45 Ah o wymiarach 24 cm na 12 cm i te wymiary to jest problem.
Mam tam reduktor lpg blisko i nie ma miejsca na większy a gdyby przerobić to straszliwa rzeźba by musiała być, a względy bezpieczeństwa elektrycznego są bardzo ważne. Często w samochodzie korzystam z przetwornicy i 45 AH to zbyt mało. Potrzebuję około 55 -60Ah
Ktoś zna jakiś akumulator o mniejszej szerokości niż 172 mm bo nawet 150 mm jakoś by wcisnął ale wiekszej liczbie AH niż 45.
Takie wąskie akumulatory były stosowane w małych samochodach japońskich ktoś coś wie w tym temacie. ?
Większy akumulator do Suzuki Jimny
Moderator: Albert_N
- cordoba_2004
-
Większy akumulator do Suzuki Jimny
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało
Re: Większy akumulator do Suzuki Jimny
zwiększ pojemnośc układu przez zastosowanie drugiego akumulatora. Tylko jakiś układzik separujący musisz zastosować i masz z czapy. Co więcej - możesz to zrobić tak, ze żelówka w bagażniku obsługuje przetwornicę, możesz ją wyładowywać do zera bez ryzyka, ze wozu nie odpalisz
- cordoba_2004
-
bardzo ciekawy i dobry pomysł
- cordoba_2004
-
czym połączyć przewody akumulatorowe z nowym drugim akumulatorem ? są jakieś specjalne zacisku ? redukcje maksymalnie bezpieczne oczywiście.
No bo wiadomo dajemy drugi akumulator , łączymy minus z minusem i plus z plusem do tego pewnie hebel by się przydał tylko jak to fajnie bezpiecznie połączyć
No bo wiadomo dajemy drugi akumulator , łączymy minus z minusem i plus z plusem do tego pewnie hebel by się przydał tylko jak to fajnie bezpiecznie połączyć
U mnie zamiast fabrycznego akumulatorka zainstalowany Yuasa Marine 80 AH. Potrzebna była niewielka rzeźba - odsunięcie bezpieczników gołą ręką i zamontowanie nagwintowanego pręta zamiast wcześniejszego haczyka. Przewaga Yuasy to podwójne bieguny - to idealne do wyciągarki.
Potwierdzam, "przeróbka" pod większy akumulator trwa 30 minut. Również mam tam reduktor od gazu i wszystko się mieści. Ja mam optimę yellow.
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21