Grand Vitara I blokada tył....
Moderator: Albert_N
Grand Vitara I blokada tył....
Witajcie Panowie,potrzebuję blokadę na tył najlepiej 100%,ale przemyślę inne opcje.
Mieszkam w górach i potrzebuje takiej blokady,ze względu na trudne warunki zimowe panujące tutaj.
Mam GV I 2,5V6 2004r, Wiem,że ARB robi takie blokady,ale cena powala.Jak z trwałością/jakością chińskich "kopii" ?
Jakie są prawdopodobne przełożenia w tylnym moście ?
Czy jest możliwość zamontowania mostu z blokadą,np z pajero,lub innych,pewnie przełożenia nie będą pasować,czy coś jeszcze ?
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Mieszkam w górach i potrzebuje takiej blokady,ze względu na trudne warunki zimowe panujące tutaj.
Mam GV I 2,5V6 2004r, Wiem,że ARB robi takie blokady,ale cena powala.Jak z trwałością/jakością chińskich "kopii" ?
Jakie są prawdopodobne przełożenia w tylnym moście ?
Czy jest możliwość zamontowania mostu z blokadą,np z pajero,lub innych,pewnie przełożenia nie będą pasować,czy coś jeszcze ?
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Suzuki Grand Vitara '04 2,5 V6 A/T
Re: Grand Vitara I blokada tył....
W zimie blokada niewiele da... to jak daleko zajedziemy w śniegu zależy raczej od dobrych opon i prześwitu 

Most z Pajero bedzie:
Szerszy
Cięższy
Inny rozstaw srub kol
Inne mocowania wahaczy i sprężyn
Inne przelozenie
Szerszy
Cięższy
Inny rozstaw srub kol
Inne mocowania wahaczy i sprężyn
Inne przelozenie
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
już sam napęd 4x4 to wiele... reszta jak napisane: dobre i czepne opony.
Blokad możesz mieć i trzy które razem na niewiele się zdadzą jak opona podłoża się nie łapie albo pod nią lód.
Zamiast blokady za ciężkie tysiące kup kpl albo dwa łańcuchów na koła albo opony z kolcami.

Swojego czasu jechałem UAZ-em w zimie do schroniska na Szrenicy. Dobre łańcuchy na cztery koła i bez żadnych blokad dał radę.
Tylko te łańcuchy to jakieś dobre, a nie z supermarketu. Najlepiej z tej firmy http://www.panek.wroc.pl/
Tylko te łańcuchy to jakieś dobre, a nie z supermarketu. Najlepiej z tej firmy http://www.panek.wroc.pl/
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Jak rartak ubije to się da od kamieńczyka wjechać, ifą tam jeździłem ale jesienią.
Opony to podstawa i równomierne lrozłożenie masy
Opony to podstawa i równomierne lrozłożenie masy

"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S
Na Hale Szrenicka ktos wjezdzal?
Ja.
Wyciągiem

Wyciągiem

Przepraszam, pod Łabskim Szczytem mi chodziło.
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Byłem zaopatrzeniowcem u Waldka, k 260 miał, cała paka piwa z hurtowni i diwan 

- goralski
-
- Kontaktowanie:
Ale przedzieralismy się też z jakuszyc na halę szrenicka,2 parchy i gazior
Teraz się skończyło, park goni.

Teraz się skończyło, park goni.
Ciekawe,bo porównując np z Audi 80 Quattro,które takową blokadę posiada,różnica w trakcji jest ogromna.Dobre opony wiadomo,to podstawa.
Co do łańcuchów,to po pierwsze upierdliwe zakładanie,przerabiałem temat w samochodach 2WD,poza tym samochód w głębokim śniegu zakopuje się natychmiast.
Strasznie duzo faktow pomieszales.
- Misiek Cypr
-
Audi 80 quattro posiadalo torsena, jako centralny mechanism roznicowy. Taka blockade Vitara posiada, tylko ze jest zerojedynkowa.
Blokade tylu, taka Vitara tez posiada, jako LSD.
Nic ci te blokady nie dadza, jesli auto w sniegu zawisnie na brzuchu I wszystkie kola wisza...
Blokade tylu, taka Vitara tez posiada, jako LSD.
Nic ci te blokady nie dadza, jesli auto w sniegu zawisnie na brzuchu I wszystkie kola wisza...
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
to Adam jeszcze je klepieAdamo pisze: ↑pt sty 11, 2019 11:58 amSwojego czasu jechałem UAZ-em w zimie do schroniska na Szrenicy. Dobre łańcuchy na cztery koła i bez żadnych blokad dał radę.

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Stare quattro miały torsen na środku i blokadę tyłu 100% - na guzik.
W głębokim śniegu i przy przebijaniu się przez różne przeszkody to na prawdę dużo dawało, a szczególnie na podjazdach
Miałęm porządne zimowe gumy, ale po zapięciu blokady auto parło do przodu lepiej.
Zawsze to napęd na 3 kola, a nie na 2.
W głębokim śniegu i przy przebijaniu się przez różne przeszkody to na prawdę dużo dawało, a szczególnie na podjazdach
Miałęm porządne zimowe gumy, ale po zapięciu blokady auto parło do przodu lepiej.
Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s
Dużo dawało w aucie z minimalnym skokiem zawieszenia i na małych kołach. W terenówce takiej różnicy nie ma.purti pisze: ↑ndz sty 13, 2019 8:54 pmStare quattro miały torsen na środku i blokadę tyłu 100% - na guzik.
Czy ja wiem..w błocie, na podjazdach, koleinach zawsze blokada pomaga..
Natomiast pakowanie 4 tys PLN ( o ile nie więcej) do vitary 1 mija się z celem i lepiej faktycznie dobra opona + łańcuch.
Natomiast pakowanie 4 tys PLN ( o ile nie więcej) do vitary 1 mija się z celem i lepiej faktycznie dobra opona + łańcuch.
Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s
Sorry,ale nie wiesz o czym piszesz.Misiek Cypr pisze: Blokade tylu, taka Vitara tez posiada, jako LSD.
Ja mówię o blokadzie 100 % tylnego mechanizmu różnicowego,a Ty mi tu z LSD wyskakujesz...LSD nie jest blokadą 100% i do tego jest nieskuteczna.
No właśnie o to chodzi, różnica jest diametralna,bo jak sam napisałeś,jest wtedy napęd na 3 koła,a nie na 2.
Ja mam Grand Vitarę,a nie Vitarę,ale i tak pojawia się zasadność takiego rozwiązania.
Jak z trwałością chińskich zamienników ?
Jeździłeś kiedyś z blokadą? Zazwyczaj taka bezgraniczna wiara w moc blokady występuje u ludzi, którzy nigdy jej nie mieli.
Miałem auta z jedną blokadą i z dwoma... ale też takie bez blokad.
Jest wiele sytuacji gdzie blokada daje bardzo dużo... ale w przypadku drogi dojazdowej zasypanej śniegiem zajedziesz z blokadą może z 5 metrów dalej

- Misiek Cypr
-
Dokładnie, w śniegu sprawne LSD jest bardzo dobre
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Nie jeździłem.Jak wspomniałem kolega z pracy ma Audi 80 z blokadą i w ekstremalnych przypadkach,blokada ratuje sytuację,wiadomo,nie zawsze i nie wszędzie,ale jednak.Wiadomo,że jak jest metr śniegu,to nic to nie da.
Właśnie o te sytuacje mi chodzi

Widzisz,jesli będę 5 m od domu,to mi wystarczy

Wydaje się, że chcesz kupić blokadę (niezależnie od sensu jej posiadania) i szukasz potwierdzenia, że to świetny pomysł...leniwiec pisze: ↑wt sty 15, 2019 7:13 amNie jeździłem.Jak wspomniałem kolega z pracy ma Audi 80 z blokadą i w ekstremalnych przypadkach,blokada ratuje sytuację,wiadomo,nie zawsze i nie wszędzie,ale jednak.Wiadomo,że jak jest metr śniegu,to nic to nie da.Właśnie o te sytuacje mi chodzi
Widzisz,jesli będę 5 m od domu,to mi wystarczy![]()
Czytaj ze zrozumieniem... nie będziesz 5 metrów od domu... tylko 5 metrów bliżej domu niż byś był nie mając blokady

Wiesz,że o tym pomyślałem,po napisaniu tego posta ?

Czekałem tylko,aż ktoś to napisze

Kurła,a kupie se blokade,żeby było po mojemu... i postawie chociaż na półce,ale będę miał

To jest hobby, hobby nie musi, ani nawet nie powinno być racjonalne. Nasze auta to zabawki. Kto Ci broni wsadzić do zabawki coś dla funu z posiadania, bez względu na wszystko 

Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172