elektryczna pompa układu chłodzenia
Moderator: Albert_N
elektryczna pompa układu chłodzenia
Witam
podpowie ktoś z czego można by zaadaptować elektryczno pompę do chłodzenia ?
mam silnik w samuraju z BMW 1,6 i czasem mi się gotuje najczęściej na postoju
średnica węży 38mm-40mm
podpowie ktoś z czego można by zaadaptować elektryczno pompę do chłodzenia ?
mam silnik w samuraju z BMW 1,6 i czasem mi się gotuje najczęściej na postoju
średnica węży 38mm-40mm
Re: elektryczna pompa układu chłodzenia
Najprosciej byloby z bmw. Sproboj czegos z e60
Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).
właśnie widziałem takie pompy z BMW ale nie wiem jak ją wysterować, zapewne będzie miała regulacje prędkości po linii CAN a jak to przeskoczyć to nie wiem , chciałem po taniości coś dorwać ale jak się nie uda to będzie trzeba odżałować i kupić jakąś tuningową pompę
ma chodzić non stop , a termostat ma byc z dziurką żeby zapewnić minimalny przepływ na dużym obiegu , zresztą napisz do tych firm to zapewne Ci wytłumaczą co jak i jak dobrać , bo pompki od webasto bedą za małe i byś musiał dac dwie trzy równilegle
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74
Autobus i to taka na 24v, na 12 działa jak należy, większość zmota takie ma
sj 425 606468554
taką mam pompę z autobusu, ale myślałem ze nie da rady jeśli jest na 24v
da radę po zastosowaniu przetwornicy 12 na 24V => https://allegro.pl/oferta/przetwornica- ... 9564979917
koszt nie wielki , jak mało jedna to dwie równolegle i mały wiatraczek do chłodzenia , mam takie , zrobione w mono blok pięć szt. połączyłem równolegle , ale ja potrzebowałem z akumulatora 12V zrobić stabilne 14V +-0,1V o wydajności 30A , oczywiście z wiatrakiem
koszt nie wielki , jak mało jedna to dwie równolegle i mały wiatraczek do chłodzenia , mam takie , zrobione w mono blok pięć szt. połączyłem równolegle , ale ja potrzebowałem z akumulatora 12V zrobić stabilne 14V +-0,1V o wydajności 30A , oczywiście z wiatrakiem
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74
Nie trzeba żadnej przetwornicy, działa poprawnie na 12, trzeba wywalić termostat, albo wywiercić e nim otwór. Ta pompa potrafi na 24v zassać i zacisnąć wąż gumowy. Na 12 wystarcza spokojnie do chłodzenia V8
sj 425 606468554