szybkie pytanie - szybka odpowiedź vol. 2
Moderator: Albert_N
Re: szybkie pytanie - szybka odpowiedź vol. 2
Walczyliśmy u kolegi z podobnym problemem w samuraju.
Okazalo się, że przyczyną ( akurat z tyłu) był krzywe półosie + krzywe piasty ( razem 0.15 mm luzu).
Okazalo się, że przyczyną ( akurat z tyłu) był krzywe półosie + krzywe piasty ( razem 0.15 mm luzu).
Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s
Dziękuję za porady.Problem tkwił w nowych oponach.Nowych,polskiej znanej firmy ale wyprodukowanych w Serbii.Może przejechałem na nich 3000km,wyważenia nie straciły ale dostały dużego bicia.Przy odpowiednim,zalecanym ciśnieniu i prawidłowym montażu.Tylko i wyłącznie szosa,żadnego terenu nie widziały.Kormoran SUV tych opon nie polecam.Rozmiar fabryczny i felgi stalowe też fabryczne.
- minizbowid
-
Grand Vitara 2.0d, przy załączeniu napędu na 4, bez reduktora, przy gwałtownym ruszeniu rozpina napęd, cofa wajchę. Za co się zabierać?
Shadow C2 aka Chujamba
DR800S

DR800S

Panowie czy ktoś z Was zaślepiał egr w grand vitarze 2.0 benzyna 128 km 2004r? jak i od której strony się do tego zabrać. Wali cały czas bład egr i poszarpuje podczas jazdy
Mam pytanie odnośnie sprzęgła w jimnym.Skrzynia biegów to R72 i sprzęgło sterowane linką.W miarę zużywania się tarczy sprzęgła luz na pedale sprzęgła będzie się zwiększał czy zmniejszał?
To zależy z której strony mierzysz
Generalnie będzie "brało u góry".
To że masz regulacje linki dostępna po schyleniu się pod auto to wiesz?

Generalnie będzie "brało u góry".
To że masz regulacje linki dostępna po schyleniu się pod auto to wiesz?
Tomek
Pajero I 2.5 na AT R.I.P.
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
- minizbowid
-
linka będzie na pewno tańsza 

Shadow C2 aka Chujamba
DR800S

DR800S

Właśnie zamontowałem nowe kompletne sprzęgło.Działa perfekcyjnie,ale poprzednie fabryczne Aisin wytrzymało i tak imponujący dla mnie przebieg 180 tyś.km.Chodzi mi jaki ma być luz między łożyskiem,a dociskiem.Instrukcja mówi że luz na pedale sprzęgła ma wynosić 10-20 mm ale pedał pracuje tak lekko że ciężko ten luz wyłapać.Albo żebym znał luz między końcówką linki a widełkami przy całkowicie odsuniętym łożysku od docisku.Z sewrwisu Suzuki nie skorzystam-niedawno zawiozłem do autoryzowanego serwisu Suzuki same półosie tylnego mostu żeby profesjonalnie wymienili na nich łożyska.Niestety,gdy umawiałem się z serwisem telefonicznie powiedziano mi że nie ma najmniejszego problemu lecz gdy dostarczyłem im półosie to wymiana łożysk okazała się dla nich "czarną magią'.Chcieli je zdejmować prasą ale przez tarczę kotwiczną nie mogli podejść w żaden sposób do łożysk i mnie przeprosili że łożysk nie wymienią.Także pozdrawiam serwis Suzuki w Elblągu.Panowie potrafią wymieniać oleje i filtry za duże pieniądze.W ich bramie mój Jimny by się zepsuł to bym z ich usług nie skorzystał.Smiechu warty serwis.
Faktycznie fachowy serwis
Sprzęgło zazwtczaj chodzi bardzo lekko -to prawda, ustaw na wyczucie/jak Ci wygodnie jeździć i będzie git.
To nie prom kosmiczny.
A serwisówki suzuki podają czasami takie sposoby pomiaru i kontroli pewnych wartości że głowa mała.
Żeby określić ten luz książkowo to potrzebujesz drugiej, przytomnej technicznie, osoby pod autem - zbytnio bym nie szalał.

Sprzęgło zazwtczaj chodzi bardzo lekko -to prawda, ustaw na wyczucie/jak Ci wygodnie jeździć i będzie git.
To nie prom kosmiczny.
A serwisówki suzuki podają czasami takie sposoby pomiaru i kontroli pewnych wartości że głowa mała.
Żeby określić ten luz książkowo to potrzebujesz drugiej, przytomnej technicznie, osoby pod autem - zbytnio bym nie szalał.
Tomek
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
Witam szanowne grono. Prozę o pomoc i info. Posiadam Grand VItarę 1 z 2004r. Silnik 2.0 benzyna. bije mi cały czas błąd sensora map. Gdzie on może być bo na kolektorze dolotowym go nie ma. Na górze kolektora nie ma nawet odlanego na niego miejsca. Gdzie on może być proszę o pomoc
No Panowie , pytanie było szybkie a odpowiedź
? 

- minizbowid
-
MAP sensor jest na kolektorze. Jak nie, to masz popsute. Albo przy grodzi.
Shadow C2 aka Chujamba
DR800S

DR800S

Kolego a właśnie też pasuję , na grodzi też nie ma, szukałem ze znajomym diagnostą prawie godzinęminizbowid pisze: ↑sob kwie 01, 2023 7:27 pmMAP sensor jest na kolektorze. Jak nie, to masz popsute. Albo przy grodzi.
- minizbowid
-
No to przepływka, w dolocie powietrza. Innej opcji nie widze. A jak nie ma, to producent nie przewidział 

Shadow C2 aka Chujamba
DR800S

DR800S

Wartość powietrza jest ok . A błąd jak waliło tak waliminizbowid pisze: ↑sob kwie 01, 2023 9:21 pmNo to przepływka, w dolocie powietrza. Innej opcji nie widze. A jak nie ma, to producent nie przewidział![]()
I sam błąd to nic ale poszarpuje podczas jazdy. błędów innych nie ma tylko czujnik map.
- minizbowid
-
z tego co zaobserwowałem, znajomy też nie ma map sensora, bo map sensor siedzi w przepływce
Shadow C2 aka Chujamba
DR800S

DR800S

Spróbuję odpiąć i zobaczęminizbowid pisze: ↑ndz kwie 02, 2023 12:19 pmz tego co zaobserwowałem, znajomy też nie ma map sensora, bo map sensor siedzi w przepływce
Nic nie dało odpięcie przepływki.Po zapięciu est to samo dalej poszarpuje
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Lambda? Przewody? Świece?
Uczciwa diagnostyka by się przydała
Uczciwa diagnostyka by się przydała
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S
Wczoraj był diagnosta z kompem. tylko błąd czujnika map. Jezdziliśmy z kompem i wszystko wygląda ok , wszystkie parametry ok.Żadnych innych błędów ani wypadań zapłonów. Tylko P1408. Diagnosta mówił ze to czujnik map. Świece są nowe, Egr też. Poszarpywać przestaje jak otwiera się egr.
- minizbowid
-
P1408 to nieszczelność w dolocie
Lewe powietrze wam łapie
Poszukaj nieszczelności, moze nie byc widoczna na pierwszy rzut oka. Dlatego MAP świruje, bo lewucha się wkradła.

Lewe powietrze wam łapie

Shadow C2 aka Chujamba
DR800S

DR800S

Dzięki kolego za podpowiedź. Poszukam
A jak nie uda się czegoś znaleźć organoleptycznie, macie jakiś domowy sposób na szukanie nieszczelności w dolocie?
- minizbowid
-
Kiedyś pryskaliśmy czymś łatwopalnym po dolocie, jak silnik zaczynał ładniej chodzić, to zmaczy, że tam była nieszczelność. Aktualnie bym nie zalecał, jak jebnie to ino roz 

Shadow C2 aka Chujamba
DR800S

DR800S