Pytanie o lift Radzikone
Moderator: Albert_N
Pytanie o lift Radzikone
Witam szanowne grono. Przymierzam się do zakupu kompletnego liftu 4 cale do gv1 od Radzika. mam takie pytanie , jak się jeździ z takim liftem po czarnym? Używam grandy do turystyki offroadowej ( mam już za sobą Rumunię) ,więc dojazdy asfaltem są dość długie.Wyjazd na Rumunię i przejazd np strategiki każe mi zrezygnować z bieda liftu na rzecz Radzika. Wiem że bedę musiał zrezygnować ze stabilizatora . Czy jego brak znacząco wpływa n komfort i bezpieczeństwo jazdy?. Proszę o podzieleniem się opiniami i doświadczeniem
- Misiek Cypr
-
Re: Pytanie o lift Radzikone
Mialem +3, w krotkiej Vitarze. Po co ci 4 cale liftu w GV?
To bylo bardzo sprawne auto na oponach 30 cali
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Dzięki za odp. Po co 4 cale? Nie chce kiedyś żałować że mogłem mieć więcej a wybrałem mniejMisiek Cypr pisze: ↑ndz wrz 29, 2024 6:01 pmMialem +3, w krotkiej Vitarze. Po co ci 4 cale liftu w GV?
Masz sztywny most z tyłu, więc lift robią opony. Wybierasz docelowy rozmiar i pod to dobierasz lift zawieszenia i/lub budy. Nie odwrotnie. Samego zawieszenia nie znam. Kiedyś to była konfekcja jakaś popularnych osobówek uzupełniona o fanty potrzebne do złapania geometrii. Do porządnego zawiasu to jeszcze kawałek. Ale mogę się mylić. Co do braku stabilizatora - w Pajero się dało jeżdzić bez, ale trzeba myśleć. Próba slajdu na kostce walimskiej skończyła się spektakularną trzykołową figurą bardzo blisko boka. Zbroja pełna
w lekkim aucie będzie chyba bardziej odczuwalne. Normalna jazda, a już na pewno tranzyty tego nie wyłapią. Stabilizator jest potrzebny jak jest potrzebny
na komfort jazdy nie wpływa dopóki nie trzeba zmieniać bielizny 

Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
Jak byłem na Rumuni , jadąc górskimi szutrami na zatopiony kościół urwałem łącznik stabilizatora i od tamtego momentu zrobiłem ponad dwa tyś km bez stabilizatora z namiotem na dachu. momentami zwłaszcza na transalpinie bylo strasznie . Wahacze Radzika są bardziej do przodu i chyba szerzej wyspawane , zastanawia mnie czy to poprawia jazdę bez stabilizatora ?
Nie sądzę. Stabilizator ma swoją konkretną funkcję i jej nie zastąpisz niczym. Przynajmniej moja wyobraźnia nie pozwala mi tego zrobić. Montero do tablicy
wydumaj Panu rozwiązanie
Zastanów się co robi stabi, kiedy to robi i zrozumiesz czego to takie ważne i jak uniknąć rolki bez niego. W ciężkim aucie chyba łatwiej. Ja zawsze miałem ciężkie terenówki. No raz miałem Samuraia. Nie pamiętam czy miał stabilizatory, ale to nie było specjalnie istotne w tym wozie

Zastanów się co robi stabi, kiedy to robi i zrozumiesz czego to takie ważne i jak uniknąć rolki bez niego. W ciężkim aucie chyba łatwiej. Ja zawsze miałem ciężkie terenówki. No raz miałem Samuraia. Nie pamiętam czy miał stabilizatory, ale to nie było specjalnie istotne w tym wozie

tel. 504126172
tel. 504126172
Oj powoli zmieniam moje zamiary 

Do małej wyprawówki z namiotem na dachu, to wysoki lift jest chyba najlepszym sposobem na popsucie auta.
Strategike to można zrobić wyższym kombi.
Strategike to można zrobić wyższym kombi.
A jagodziarze daciami sandero sprowadzają do parteru wyobrażenia o dokonaniu niemożliwego.

Wujek Dobra Rada 

- Misiek Cypr
-
Mam Sandero, potwierdzam.
VITARA na 3 calach liftu od Radzika, to bylo mega sprawne auto w przeprawówkach. Nie widze sensu wiekszego liftu na wyprawy. Tam przedni naped jest delikatny i nie uniesie wiekszych kól, bez zmiany mostu na sztywny.
Vitara nie wpada w koleiny po patrolu, bo jedzie między nimi
VITARA na 3 calach liftu od Radzika, to bylo mega sprawne auto w przeprawówkach. Nie widze sensu wiekszego liftu na wyprawy. Tam przedni naped jest delikatny i nie uniesie wiekszych kól, bez zmiany mostu na sztywny.
Vitara nie wpada w koleiny po patrolu, bo jedzie między nimi
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Czyli twierdzicie Panowie że 3 cale bedą lepszym rozwiązaniem? A most bedzie niedługo stalowy
Sralnia dla żyraf to nigdy nie jest dobry pomysł
Wybierz docelowy rozmiar opon i ustal jaki lift Ci potrzebny, żeby je wrazić. Większy lift przyniesie Ci więcej strat niż korzyści. Przynajmniej w tej półce cenowej i do turystyki 

tel. 504126172
tel. 504126172
To powiedz kolego jakim kombi to zrobiłeś? Zgoda zachodnia część strategiki to ljcik ale wschodnia część , zwłaszcza odcinek leśny po deszczu to inna bajka. mijaliśmy navarę która nie dała rady a para Czechów jadaca przed nami disco 3 ledwo dawali radę
Może wypowiedzą się użytkownicy grand vitar na lifcie Radzika
Ostatni raz to Isuzu d-max.
No i mijałem takie wyliftowane dyskoteki co zawracały „bo się nie da”.
To nie kwestia samochodu.
Są tam luźne kamienie i miejsca wypłukane przez wodę… ale duży lift nie jest absolutnie potrzebny do przejechania.
Oczywiście, moja granda ma narazie bieda lift 2 cale i dała radę

Może odezwą się użytkownicy takich grand i powiedzą wprost "mam ,używam, jest spoko polecam" albo "mam , w terenie super ,ale na asfalcie kiepsko| 

Nie spodziewałbym się
tu są głównie sami swoi. Mniej więcej wiadomo co kto ma w garażu. Chyba ostatnią Vitarę Misiek miał 

tel. 504126172
tel. 504126172
Jak chcesz poprawić zdolności terenowe to kup blokadę 100%.
Bardzo pomoże, a będzie nadal poprawnie jeździła po drogach.
Bardzo pomoże, a będzie nadal poprawnie jeździła po drogach.
zostaw nie kombinuj , +2 cale jest wystarczający , ile liftujesz to tyle samo dodaj na szerokości aby rolki nie zrobić wjeżdżając na krawężnik
, za hajs kup blokadę lub wyciągarkę i dobre taśmy , da więcej pożytku 

lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74
Może i macie rację. Dam troszkę większe koło i planowany stalowy most
To doświadczenie. Już tam byliśmy daaaawno temu.
Najbardziej wyliftowane auto to miałem patrola ze spoa na 37 calowych kołach.
Ale to się nijak nie nadawało do podróżowania.
Jeździło na lawecie do miejsca startu i upalało w extremie.